wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 6 stycznia 2012

Kolorowa i prosta sałatka z kurkami

Grzybów w już minionym roku było mało, przynajmniej u mnie, ale trochę marynat udało się jednak zrobić. I teraz, gdy na dworze zimno i paskudnie, te skarby zamknięte w słoiczkach przypominają mi letnie dni i wyprawy z koszem do lasu.

Marynowane kurki są świetne do chrupiącej sałatki. Wystarczy osączyć je z zalewy, dodać trochę pokrojonych warzyw, nieco majonezu i . . . gotowe.



składniki:
  • 2  szklanki marynowanych kurek (razem z marchewką i cebulką z marynaty)
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1 cebula czerwona
  • 2 - 3 jajka
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej

  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
  • 3 - 5 łyżek majonezu
  • do smaku: sól, pieprz, odrobina cukru

sposób przygotowania: jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Papryki oczyściłam, pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroiłam w piórka, sparzyłam i osączyłam. Do miski wrzuciłam osączone z zalewy grzybki (garść odłożyłam do dekoracji), razem z marchewką i cebulką bo były w słoiku, dodałam paprykę, cebulę, kukurydzę, posiekaną zieleninę i jajka - wymieszałam. Doprawiłam i dodałam majonez, wymieszałam dokładnie.

Sałatkę dobrze jest schłodzić przynajmniej godzinę przed podaniem. Jeśli macie kurki bez marchewki i cebulki to możecie dodać np. 2 pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ja taką sałatkę podaję do pieczonych mięs i wędlin.

5 komentarzy:

  1. kolejna bardzo fajna i apetyczna sałatka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle u Ciebie - kolorowo, grzybowo i bankowo - bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ehhhhhhhhhhhhhhhhh jesteś okrutna!!!! takie wspaniałości pokazujesz, a u mnie grzybów nie było, a zeszłoroczne zapasy już się pomończyły.
    w ramach protestu porywam tę porcję ze zdjęcia i uciekam, zanim ktoś zauważy ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa sałatka, pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...