Kurczak pieczony, nasz ulubiony

Dla mnie nie ma nic prostszego niż wstawienie kurczaka do piekarnika i niech się piecze.

Bardzo lubimy takie ptaszysko, z rumianą, chrupiącą skórką - dobra na gorąco, ale również na zimno. Mięciutki, kruchy, aromatyczny, po prostu pyszny. Takiego piekę najczęściej.

Kurczak nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych, ale powymądrzam się nieco jak go przygotować :D



składniki:
  • 1 tuszka kurczaka, ok. 2 kg
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju

sposób przygotowania: Tuszkę z kurczaka (wypatroszoną i całkiem sprawioną) umyłam dokładnie w zimnej wodzie, z zewnątrz i w środku, i osuszyłam papierowymi ręcznikami. Odcięłam gruczoł kuprowy - jeśli ktoś chce może wyciąć cały kuper. Szyjkę odcinamy albo zostawiamy jeśli ktoś lubi obgryzać pieczoną. Tuszę natarłam solą, posypałam dość równomiernie czosnkiem oraz tymiankiem - także z środku - do środka tuszy można włożyć kilka ząbków czosnku i garść gałązek tymianku, kurczak będzie jeszcze bardziej pachnący.

Położyłam kurczaka na piersiach i skrzydełka zagięłam do środka i ku górze - tak aby końcówkę, lotkę, wywinąć na wierzch. Następnie odwróciłam tuszkę i związałam końce nóżek. Przyprawionego kurczaka odstawiłam na min. 2 godziny w chłodne miejsce.


Piekarnik rozgrzałam do 220 st. C. Tuszkę posmarowałam (jeśli ktoś ma oliwę w sprayu to doskonale) z wierzchu lekko olejem i ułożyłam (piersiami do góry) na blaszce, tę wstawiłam do gorącego piekarnika. Po 10 min. zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C, podlałam ok. 1 szkl. wody i piekłam ptaszysko ok. 1,5 - 2 godzin. często podlewając wytworzonym sosem (wyparowującą wodę należy uzupełniać). Po upieczeniu wystawiłam ptaka z piekarnika i pozwoliłam mu odetchnąć kilkanaście minut żeby soki w mięsie równomiernie się rozeszły i nie wyciekły od razu przy krojeniu. Przed podaniem porcjujemy w/g uznania.

29 komentarzy:

  1. pycha! każdy kurczak jest cudny a twój jeszcze piekny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności, prawdziwie złoty kurczaczek!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. az kupilam kurczaka, tak mnie te zdjecia zachecily...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola, Kasia - u nas ptaszysko cieszy się ogromnym powodzeniem :)

    bijana, szybka jesteś :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam.Pięknie wypieczona skórka! Naszego sylwestrowego kurczaka pieczonego dojadałyśmy następnego dnia w sałatce i tortillach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Iza, u nas też zawsze coś zostaje, ale nigdy się nie marnuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Im prostsze danie, tym smaczniejsze :-)
    Mam ostatnio "fazę" na kurczaka pieczonego
    na butelce piwa, mogła bym go jeść codziennie.
    Jak przy Twoim praktycznie zero przygotowań
    :-D
    Ciekawa jestem jakby wyglądał w Twoim,
    Pyzo wykonaniu
    Pozdrawiam
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  8. mogotka333, piekłam i ja kurczaka na butelce, ale zdjęcia mi wyszły wieczorem bardzo nieciekawe więc nie wstawiałam. Piwo też mi jakiś nie za bardzo chciało wypływać więc w końcu po prostu sama nim polewałam ptaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwko, żeby sączyło się z butli należy podsypać solą :) pięknie wtedy wypływa :)

      Usuń
  9. mi też nie chciało i wzięłam się na sposób i to co odlewam, to co 30 minut wlewam z powrotem i buzuje i oblewa kuraka, jak braknie piwa to leje sok owocowy i on z pozostałym piwem buzuje. Ostatnio próbowałam na Redd'sie cytrynowym, mało wyczuwalny smak piwa.
    migotka333

    OdpowiedzUsuń
  10. migotka333, też polewałam i piekłam na Karmi bo piwa ogólnie nie lubię więc akurat słabo wyczuwalny jego smak mi odpowiadał :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszny kurczak :) uwielbiam tę chrupiącą skórkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ilka, dla mnie kurczak mógłby mieć przynajmniej poczwórną chrupiącą skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O rany!! Jak pięknie przypieczony!! Uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiliśmy podobnego w noc sylwestrową.
    Uwielbiam pieczyste, a najlepsza w tym wszystkim jest skórka :)
    Narobiłaś mi ochoty, bo mięsiwo prezentuje się wybitnie...
    Chyba wyślę Małża do mięsnego,
    a co :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ładnie przyrumieniony - ja też lubię najbardziej takiego rumianego, z chrupiącą skórką.

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam ...rany jak pięknie wypieczony!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. dobry kurczak nie jest zły:) często piekę moim chłopakom .... bo ja jakoś ostatnio znielubiłam się z kurczakiem (na czas jakiś:))

    OdpowiedzUsuń
  18. mmmmm, wygląda bosko! Już czuję ten zapach z kuchni, choć do niedzieli zostały jeszcze 3 dni :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry kurczak nie jest zły - my bardzo lubimy pieczone ptaszysko

      Usuń
  19. Dziś pierwszy raz piekłam swojego kurczaka w całości. Szukałam jakiegoś banalnie prostego przepisu, żebym nie mogła nic w nim zepsuć i trafiłam tutaj. Przypraw użyłam nieco innych, ale kurczak wyszedł niesamowicie soczysty i rozpływający się w ustach. Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dwa szybkie pytanka: Kurczak w piekarniku pod przykryciem czy bez? Piekarnik na 180 stopni z wentylatorem? Mam wynajęte mieszkanie i wentylatora nie mogę wyłączyć, taki sprzęt ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie w tym wypadku z włączonym termoobiegiem spowodowałoby, że kurczak mógłby za bardzo przypiec się z wierzchu więc zdecydowanie bez włączonego wentylatora. Pod przykryciem raczej by się dusił niż piekł - piekę bez przykrycia

      Usuń
  21. Wspaniały kurczak.Nie znałam tego przepisu.Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajny przepis, ja przez pierwszą połowę czasu piekę kurczaka pod przykryciem aby był w środku bardziej soczysty.

    OdpowiedzUsuń
  23. Swietny przepis. Sam musze wyprobowac bo wyglada przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pani Izo, mam techniczne pytanie :) Na ktorym poziomie piekarnika - licząc od dołu - wstawia Pani blaszkę z kurczakiem ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger