wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 31 stycznia 2012

Tort pasiasty

Tort - tym razem w paski, z pasków zwiniętego ciasta - nigdy takiego jeszcze nie robiłam, ale widziałam u znajomych podobny, kupiony w cukierni i bardzo mi się podobał ten wzorek widoczny po przekrojeniu. Lubię takie zabawy z kształtem, kolorem czy formą różnych tradycyjnych dań, nie tylko ciast - bawi mnie to :)



składniki:
  • BISZKOPT - 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej luksusowej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 25 g kakao naturalnego
  • 2 g soli
  • 10 g cukru waniliowego
  • 180 g cukru drobnego

  • MASA - 1 op. budyniu w proszku o smaku krówki - takiego na 750 ml mleka
  • 400 ml mleka
  • 200 g masła albo margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
  • 5 łyżek spirytusu

  • dodatkowo - 350 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • czekolada gorzka
sposób przygotowania: BISZKOPT - jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą, prawie białą masę - cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dodałam mąkę przesianą z pozostałymi sypkimi składnikami i wymieszałam łyżką delikatnie, ale bardzo dokładnie. Masę wylałam na dużą kwadratową blachę - taką z wyposażenia piekarnika - spryskaną tłuszczem w sprayu i wyrównałam wierzch. Piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyłożyłam na czystą ściereczkę odwracając blachę do góry dnem, zostawiłam do wystudzenia. Zimny pokroiłam na równe paski szerokości 6 , 5 cm, ale nie rozsuwałam ich.

MASA - proszek budyniowy rozmieszałam w niewielkiej ilości zimnego mleka, połączyłam z resztą płynu, dodałam cukier i cały czas mieszając rózgą doprowadziłam do wrzenia a gdy zgęstniał gotowałam jeszcze 4 minuty. Przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło zmiksowałam trochę żeby nabrało puszystości. Dalej miksując dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Dżem podgrzałam lekko żeby lekko się rozpuścił, dolałam spirytus, wymieszałam.



Pokrojony blat biszkoptu posmarowałam najpierw dżemem a następnie masą budyniowo-maślaną, wyrównałam. Jeden pasek zwinęłam w roladkę i ustawiłam pionowo na paterze. Następnie wzięłam kolejny i przykładając jego jeden koniec do końca stojącej roladki owinęłam go wokół nie stroną posmarowaną do środka. Tak samo przyklejałam kolejne paski - gdzie kończył się jeden tam dołączałam następny. Na tak przygotowane ciasto założyłam obręcz od tortownicy śr. 24 cm i spięłam - nie za mocno, ale żeby dobrze je trzymała. Przykryłam całość folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na min. 3 godziny.

Żelatynę namoczyłam w 4 łyżkach zimnej wody, gdy napęczniała podgrzałam ją żeby się rozpuściła. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno dodając cukier. Miksując wlałam cienkim strumieniem ciepłą żelatynę.

Z ciasta zdjęłam folię i obręcz. Boki i wierzch posmarowałam ubitą śmietaną zostawiając trochę do dekoracji. Boki obsypałam drobno startą gorzką czekoladą, wierzch grubymi wiórkami, udekorowałam brzeg resztą śmietany. Odstawiłam do schłodzenia, najlepiej na noc.


40 komentarzy:

  1. Rewelacyjny,pieknie wyglada i na pewno bardzo smaczny:)Asinek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! A sama wymyśliłaś ja zrobić te pionowe paski? Podziwiam talenta Szanownej Pani! :) Ja bym chyba nigdy na to nie wpadła, haha! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, u znajomych niedawno taki jadłam - z cukierni - i rozkminiłyśmy z koleżanką że to właśnie takie zwijane jest - tamten miał co prawda cieńsze jakoś te paski a więcej kremu, ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona z efektu

      Usuń
    2. Moim zdniem, możesz być dumna! Idealnie, jak dla mnie. ;)

      Usuń
  3. no na pewno ładniejszy niż ten z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda imponująco i na pewno jest bardzo smaczny! Bardzo mi się podoba!!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to co Pani wyprawia w kuchni. na pewno z mamą upieczemy taki przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ruda, jaka tam ze mnie pani? Pyza jestem :) i dziękuję za miłe słowa a torcik polecam

      Usuń
  6. Imponujący bardzo,mam obrazkowy przepis na taki pasiasty ale jeszcze nigdy się nie podjęłam wyzwania może warto bo ten twój bardzo kusi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to dziwię się, że jeszcze takiego nie robiłaś bo jest wbrew pozorom bardzo prosty do wykonania

      Usuń
  7. Iza, on jest .. obłędny! Zjadłabym w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. widziałam kiedyś podobny torcik i szalenie mi się spodobał ....na punkcie Twojego oszalałam i wiem, że upiekę taki wkrótce ...a okazja będzie przednia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rety, ale super. Wygląda rewelacyjnie. Ależ bym, go teraz na deser chapsnęła. Kocham takie torciki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hahaha... a ja się zastanawiałam jak Ty to zrobiłaś :-) No i proszę - trochę inwencji i wychodzi cudo :-)
    Brawo Iza :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, proste to jest bardzo wbrew pozorom a efektownie wygląda

      Usuń
  11. Hm... będę musiał wypróbować, ale w troszkę innej wersji, bo już mam pewną wizję ;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zrobisz to podrzuć linka bo już jestem bardzo ciekawa :)

      Usuń
  12. no kochana, musisz być z siebie bardzo dumna! wygląda bardzo profesjonalnie, ślicznie! i paseczki też mi się bardzo podobają :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  13. witam
    tort super zaskoczenie formą czegoś takiego szukałam i
    chciałabym taki niestandardowy tort zrobić na roczek młodego tylko bez alkoholu
    mogę liczyć na podpowiedź jakie kremy lub dekoracje wykorzystać??
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, iwonkaaaab :)n alkoholu wcale nie musisz używać - rozcieńcz dżem po prostu sokiem owocowym odpowiednim smaku albo ostatecznie zwykłą wodą - chodzi o to żeby był lekko płynny i nasączył biszkopt. Krem możesz zrobić taki jaki lubicie - czekoladowy, orzechowy czy inny - tutaj nie ma ograniczeń. Udekorować też możesz dowolnie - jeśli nie umiesz sama zrobić rozetek z kremu oblej tort czekoladą i posyp posypką gotową albo po prostu obsmaruj śmietaną i posyp zwykłą startą czekoladą - w sklepach można kupić gotowe kwiatki waflowe czy listki z czekolady, na pewno coś znajdziesz :) powodzenia

      Usuń
  14. dziękuję bardzo będę próbować o efektach dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. witam jestem po urodzinach młodego zrobiłam tort z tego przepisu jednak biszkopt "chudszy" zrobiłam dzięki czemu paski były cieńsze i więcej kremu ( składniki razy 2)
    dekoracja bita smietana z niebieskim barwnikiem i biała :) figurki z masy cukrowej :)
    ale zmierzam do tego ze pyszny rozpływał się w ustach połączenie kremu budyniowego i dzemu porzeczkowego super
    normalnie niebo w gębie nie był za słodki ani mdły po prostu idealny
    jest ten tort efekt wizualny pionowych pasów też super
    dziękuję bardzo za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, cieszę się niezmiernie, że przepis się przydał :) i wszystkiego dobrego dla młodego :D

      Usuń
  16. Witaj :) Bardzo chciałabym zrobić ten tort, tylko mam mały problem, bo mój piekarnik jest niewielki i blacha w nim nie jest typowa, tylko mniejsza- 30x34. Jaka mam dać ilość składników jeśli chodzi o biszkopt? Zrobić jedną proporcję, podzielić na dwa i upiec? Nie chcę, żeby paski były za grube. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda wyśmienicie, muszę kiedyś wypróbować :) Niedługo weekend majowy, więc może będzie okazja.
    Tymczasem zapraszam do mnie: ale-pycha.blogspot.com
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj, Ado :) chętnie do Ciebie zajrzę :)

      Usuń
  18. witam, mam pytanie czy biszkopt upiec tego samego dnia w którym będzie nakładany krem, czy można dzień wcześniej czy też nie ma to później wpływu na zwijanie biszkoptu? pozdrawiam i podziwiam za talent mam nadzieję że mnie też się uda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekłam tego samego dnia, ale chyba można wcześniej - byle od razu po upieczeniu zwinąć i zawinąć żeby nie wysechł

      Usuń
  19. jeszcze jedno pytanie czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka kukurydziana to skrobia więc może być ziemniaczana - a jak zrobisz z samej pszennej to też będzie dobrze

      Usuń
  20. Dziękuję za odpowiedzi:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. w takim razie skorzystam jeszcze z doświadczenia:) jak gruby powinien upiec się biszkopt? bo mój mnie trochę martwi... ma jakiś 1cm wysokości:( ten u Pani na zdjęciach wydaje sie wyższy:( trochę mój zapał nad tym tortem w moim wykonaniu opadł...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pamiętam, ale chyba był jednak troszkę wyższy. Ale nie przejmuj się - posmaruj grubszą warstwą kremu albo po prostu po zwinięciu warstw załóż mniejszą obręcz - tort będzie nieco mniejszy, ale na pewno pyszny ! jeśli nie masz mniejszej obręczy to zrób pasek z kilka razy złożonej folii aluminiowej i owiń nim tort żeby się nie rozleciał zanim stężeje :)

      Usuń
  22. Zrobiłam z kremem Capuccino był pyszny. Do masy budyniowej dodałam 6 łyżek proszku kawy capuccino waniliowej. Fantastyczny przepis na biszkopt kakaowy bez zakalca, pięknie wyrośnięty. Następny zrobię z dżemem wiśniowym a do kremu dodam wiśni z alkoholem. Dżem przed dodaniem zmiksowałam końcówką miksera i zrobiła mi sie fajna konsystencja.
    Widziałam w internecie wersję tego tortu ustawioną na blacie biszkoptowym innego koloru posmarowanym kremem i przykrytym drugim blatem z kremem. Wyglądał obłędnie po pokrojeniu.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...