Sałatka ryżowa
Wydawała mi się mało świąteczna, ale po zastanowieniu stwierdziłam, że najważniejsza jest dekoracja i chęć przełamania stereotypów - bo czy zawsze musi być na świątecznym stole tradycyjna jarzynówka?
U mnie towarzystwo bardzo tradycyjne, ale coraz chętniej godzą się na moje dziwne wstawki, których po prostu staram się nie dodawać zbyt dużo. Ale żeby przynajmniej jedno danie było jakieś nietypowe, żeby było nieco inaczej.
składniki:
sposób przygotowania: Ryż ugotowałam wcześniej, na sypko. Wystudzony wrzuciłam do miski. Dodałam osączoną kukurydzę, pokrojone w niedużą kostkę: paprykę, jajko, ananas i wędlinę oraz łodygi selera razem z listkami. Dodałam też dużo posiekanej zieleniny, wymieszałam. W miseczce zrobiłam sos z majonezu, śmietany, octu jabłkowego i przypraw - papryki dodałam dość dużo żeby sałatka nie była mdła. Wlałam sos do sałatki i wymieszałam, odstawiłam na 30 min. żeby smaki się przegryzły.
Moja rada - kukurydzy i ananasa nie trzeba dokładnie odcedzać bo ryż wchłonie wilgoć i sałatka wcale nie będzie zbyt rzadka.
U mnie towarzystwo bardzo tradycyjne, ale coraz chętniej godzą się na moje dziwne wstawki, których po prostu staram się nie dodawać zbyt dużo. Ale żeby przynajmniej jedno danie było jakieś nietypowe, żeby było nieco inaczej.
składniki:
- 1 szkl. ugotowanego białego ryżu
- 1 szklanka pokrojonej piersi z kurczaka, wędzonej i parzonej
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 4 plastry ananasa konserwowego
- 2 jajka na twardo
- 3 - 4 młode łodyżki selera naciowego
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek koperku
- 4 - 5 łyżeczek śmietany 18%
- 2 - 3 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona
sposób przygotowania: Ryż ugotowałam wcześniej, na sypko. Wystudzony wrzuciłam do miski. Dodałam osączoną kukurydzę, pokrojone w niedużą kostkę: paprykę, jajko, ananas i wędlinę oraz łodygi selera razem z listkami. Dodałam też dużo posiekanej zieleniny, wymieszałam. W miseczce zrobiłam sos z majonezu, śmietany, octu jabłkowego i przypraw - papryki dodałam dość dużo żeby sałatka nie była mdła. Wlałam sos do sałatki i wymieszałam, odstawiłam na 30 min. żeby smaki się przegryzły.
Moja rada - kukurydzy i ananasa nie trzeba dokładnie odcedzać bo ryż wchłonie wilgoć i sałatka wcale nie będzie zbyt rzadka.
Prosta sałatka ale jaka smaczna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryżowa sałatkę ! Robię nieco inaczej, Twoja wersja bardzo mi pasuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryzowe sałątki ....u mnie jeśli o ryżową chodzi to często robi sie taką z pieczarkami, ogórkami, papryką i kukurydzą .... a Ty swoja Kochana pięknie podałaś:)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam jest wyśmienita i pożywna przede wszystkim
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
UsuńPierwszy raz robiłam sałatkę z ryżem, wcześniej jakoś nie mogłam się przekonać do ryżu w sałatce... ;) Wyszła smaczna i faktycznie bardzo pożywna!!
OdpowiedzUsuńno to bardzo się cieszę :) możesz ją sobie modyfikować dowolnie w zależności od tego co akurat masz w lodówce :)
Usuńmam pytanie czy zamiast octu jabłkowego -może być cytryna ?
OdpowiedzUsuńw zasadzie tak, chodzi o odrobinę kwaśnego dla zbalansowanie smaków
Usuń