wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 30 marca 2012

Sałatka ryżowa

Wydawała mi się mało świąteczna, ale po zastanowieniu stwierdziłam, że najważniejsza jest dekoracja i chęć przełamania stereotypów - bo czy zawsze musi być na świątecznym stole tradycyjna jarzynówka?

U mnie towarzystwo bardzo tradycyjne, ale coraz chętniej godzą się na moje dziwne wstawki, których po prostu staram się nie dodawać zbyt dużo. Ale żeby przynajmniej jedno danie było jakieś nietypowe, żeby było nieco inaczej.



składniki:
  • 1 szkl. ugotowanego białego ryżu
  • 1 szklanka pokrojonej piersi z kurczaka, wędzonej i parzonej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 4 plastry ananasa konserwowego
  • 2 jajka na twardo
  • 3 - 4 młode łodyżki selera naciowego
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • 4 - 5 łyżeczek śmietany 18%
  • 2 - 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona

sposób przygotowania: Ryż ugotowałam wcześniej, na sypko. Wystudzony wrzuciłam do miski. Dodałam osączoną kukurydzę, pokrojone w niedużą kostkę: paprykę, jajko, ananas i wędlinę oraz łodygi selera razem z listkami. Dodałam też dużo posiekanej zieleniny, wymieszałam. W miseczce zrobiłam sos z majonezu, śmietany, octu jabłkowego i przypraw - papryki dodałam dość dużo żeby sałatka nie była mdła. Wlałam sos do sałatki i wymieszałam, odstawiłam na 30 min. żeby smaki się przegryzły.

Moja rada - kukurydzy i ananasa nie trzeba dokładnie odcedzać bo ryż wchłonie wilgoć i sałatka wcale nie będzie zbyt rzadka.

9 komentarzy:

  1. Prosta sałatka ale jaka smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryżowa sałatkę ! Robię nieco inaczej, Twoja wersja bardzo mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ryzowe sałątki ....u mnie jeśli o ryżową chodzi to często robi sie taką z pieczarkami, ogórkami, papryką i kukurydzą .... a Ty swoja Kochana pięknie podałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wypróbowałam jest wyśmienita i pożywna przede wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz robiłam sałatkę z ryżem, wcześniej jakoś nie mogłam się przekonać do ryżu w sałatce... ;) Wyszła smaczna i faktycznie bardzo pożywna!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to bardzo się cieszę :) możesz ją sobie modyfikować dowolnie w zależności od tego co akurat masz w lodówce :)

      Usuń
  6. mam pytanie czy zamiast octu jabłkowego -może być cytryna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zasadzie tak, chodzi o odrobinę kwaśnego dla zbalansowanie smaków

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...