Sałatka z kolorowymi jajeczkami
Małe i zabarwione jajeczka przepiórcze ślicznie się prezentują jako dodatek do sałatek czy innych dań - od kilku lat wrzucam je do wody z sokiem buraczanym albo kurkumą czy szafranem żeby nieco ożywić świąteczny stół :)
składniki:
sposób przygotowania: Jajeczka zalałam wodą, dosypałam 1 łyżeczkę soli, gotowałam 5 min., ostudziłam zupełnie przekładając do bardzo zimnej wody i obrałam ze skorupek. Naszykowałam 2 szklanki - do jednej wlałam koncentrat z buraków i dolałam wody do wysokości 1/2 szkl. - włożyłam 6 jajeczek. Do drugiej włożyłam szafran, zalałam wrzątkiem do 1/2 wys. szkl. - włożyłam 6 jajeczek. Obie szklanki odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce, po czym wyjęłam jajeczka z płynów i osuszyć. Do soku z buraków włożyłam pozostałe jajeczka i odstawiłam je na 2 godziny - po tym czasie wyjęłam, osuszyłam. W ten sposób otrzymałam jajeczka zabarwione na kolor lekko żółty, buraczkowy i różowy.
Ziemniaki umyłam dokładnie, ugotowałam w łupinkach do miękkości. Ostudzone i obrane pokroiłam w kostkę. W kostkę skroiłam też ogórki i cebulę - ogórków nie obierałam bo miałam takie samodzielnie kiszone. Cebulę można przelać wrzątkiem na sicie - będzie łagodniejsza i lżej strawna. Pokrojone warzywa wymieszałam, dodałam zalewę, olej, koperek. Doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam dokładnie, odstawiłam na min. 1 godzinę. Na półmisek wyłożyłam sałatkę, na środku zrobiłam gniazdko z liści sałaty, w którym ułożyłam kolorowe jajeczka. Ozdobiłam listkami natki i ziół.
składniki:
- op. jajeczek przepiórczych (18 szt.)
- 2 łyżki koncentratu soku z buraków czerwonych albo 1/2 szkl. soku
- 3 szczypty szafranu
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 3 - 4 nieduże ogórki kiszone, najlepiej własne
- 1 cebula czerwona
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 3 - 4 łyżki zalewy z ogórków
- 1 - 2 łyżki oleju słonecznikowego
- do smaku: sól, pieprz biały mielony, pieprz ziołowy
- do przybrania: kilka listków sałaty
- kilka gałązek natki pietruszki albo innej zieleniny
sposób przygotowania: Jajeczka zalałam wodą, dosypałam 1 łyżeczkę soli, gotowałam 5 min., ostudziłam zupełnie przekładając do bardzo zimnej wody i obrałam ze skorupek. Naszykowałam 2 szklanki - do jednej wlałam koncentrat z buraków i dolałam wody do wysokości 1/2 szkl. - włożyłam 6 jajeczek. Do drugiej włożyłam szafran, zalałam wrzątkiem do 1/2 wys. szkl. - włożyłam 6 jajeczek. Obie szklanki odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce, po czym wyjęłam jajeczka z płynów i osuszyć. Do soku z buraków włożyłam pozostałe jajeczka i odstawiłam je na 2 godziny - po tym czasie wyjęłam, osuszyłam. W ten sposób otrzymałam jajeczka zabarwione na kolor lekko żółty, buraczkowy i różowy.
Ziemniaki umyłam dokładnie, ugotowałam w łupinkach do miękkości. Ostudzone i obrane pokroiłam w kostkę. W kostkę skroiłam też ogórki i cebulę - ogórków nie obierałam bo miałam takie samodzielnie kiszone. Cebulę można przelać wrzątkiem na sicie - będzie łagodniejsza i lżej strawna. Pokrojone warzywa wymieszałam, dodałam zalewę, olej, koperek. Doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam dokładnie, odstawiłam na min. 1 godzinę. Na półmisek wyłożyłam sałatkę, na środku zrobiłam gniazdko z liści sałaty, w którym ułożyłam kolorowe jajeczka. Ozdobiłam listkami natki i ziół.
świetny pomysł na kolorowe jajeczka :) skopiuję
OdpowiedzUsuńbierz ile chcesz :D
UsuńTeż mnie zainteresowały :-) Proste a wydaje się cudaczne
UsuńJustyna Bodzioch
Fajny pomysl, ladnie wyglada, a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńTakie cudo 2w1 - sałatka i ozdoba wielkanocnego stołu w jednym :)
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie! Alleluja!
OdpowiedzUsuńświetne jajeczka Pyza:) od razu poczułam wiosnę:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne! podoba mi się ta sałatka:)
OdpowiedzUsuńw tym roku robię święta po raz pierwszy sama, więc na pewno wykorzystam Twój pomysł na dodatkowy kolor na stole :)
OdpowiedzUsuńOlu, trochę zabawy i koloru na pewno umili święta :)
UsuńSliczne te Twoje jajeczka! Alez swietny pomysl:)))
OdpowiedzUsuńJednocześnie dekoracja i smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńto na pewno i smaczna i piękna ozdoba wielkanocnego stołu:)
OdpowiedzUsuńWykorzystałam pomysł z jajkami :-) zrobiły furorę :-) dziękuje za pomysł
OdpowiedzUsuń