wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 29 marca 2012

Sałatka z kolorowymi jajeczkami

Małe i zabarwione jajeczka przepiórcze ślicznie się prezentują jako dodatek do sałatek czy innych dań - od kilku lat wrzucam je do wody z sokiem buraczanym albo kurkumą czy szafranem żeby nieco ożywić świąteczny stół :)



składniki:
  • op. jajeczek przepiórczych (18 szt.)
  • 2 łyżki koncentratu soku z buraków czerwonych albo 1/2 szkl. soku
  • 3 szczypty szafranu
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 3 - 4 nieduże ogórki kiszone, najlepiej własne
  • 1 cebula czerwona
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 3 - 4 łyżki zalewy z ogórków
  • 1 - 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, pieprz ziołowy
  • do przybrania: kilka listków sałaty
  • kilka gałązek natki pietruszki albo innej zieleniny


sposób przygotowania: Jajeczka zalałam wodą, dosypałam 1 łyżeczkę soli, gotowałam 5 min., ostudziłam zupełnie przekładając do bardzo zimnej wody i obrałam ze skorupek. Naszykowałam 2 szklanki - do jednej wlałam koncentrat z buraków i dolałam wody do wysokości 1/2 szkl. - włożyłam 6 jajeczek. Do drugiej włożyłam szafran, zalałam wrzątkiem do 1/2 wys. szkl. - włożyłam 6 jajeczek. Obie szklanki odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce, po czym wyjęłam jajeczka z płynów i osuszyć. Do soku z buraków włożyłam pozostałe jajeczka i odstawiłam je na 2 godziny - po tym czasie wyjęłam, osuszyłam. W ten sposób otrzymałam jajeczka zabarwione na kolor lekko żółty, buraczkowy i różowy.

Ziemniaki umyłam dokładnie, ugotowałam w łupinkach do miękkości. Ostudzone i obrane pokroiłam w kostkę. W kostkę skroiłam też ogórki i cebulę - ogórków nie obierałam bo miałam takie samodzielnie kiszone. Cebulę można przelać wrzątkiem na sicie - będzie łagodniejsza i lżej strawna. Pokrojone warzywa wymieszałam, dodałam zalewę, olej, koperek. Doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam dokładnie, odstawiłam na min. 1 godzinę. Na półmisek wyłożyłam sałatkę, na środku zrobiłam gniazdko z liści sałaty, w którym ułożyłam kolorowe jajeczka. Ozdobiłam listkami natki i ziół.

14 komentarzy:

  1. świetny pomysł na kolorowe jajeczka :) skopiuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bierz ile chcesz :D

      Usuń
    2. Też mnie zainteresowały :-) Proste a wydaje się cudaczne
      Justyna Bodzioch

      Usuń
  2. Fajny pomysl, ladnie wyglada, a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie cudo 2w1 - sałatka i ozdoba wielkanocnego stołu w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne jajeczka Pyza:) od razu poczułam wiosnę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne! podoba mi się ta sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. w tym roku robię święta po raz pierwszy sama, więc na pewno wykorzystam Twój pomysł na dodatkowy kolor na stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, trochę zabawy i koloru na pewno umili święta :)

      Usuń
  7. Sliczne te Twoje jajeczka! Alez swietny pomysl:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jednocześnie dekoracja i smaczne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to na pewno i smaczna i piękna ozdoba wielkanocnego stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wykorzystałam pomysł z jajkami :-) zrobiły furorę :-) dziękuje za pomysł

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...