Sos tatarski domowy
Sos tatarski można kupić gotowy, ale taki zrobiony w domu, najlepiej na domowym majonezie, jest dużo lepszy i możemy go doprawić dokładnie według własnego smaku. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego sosu - jest wspaniały do mięs pieczonych, wędlin, ryb, jajek czy kanapek.
Swój sos tatarski robię rzadko ponieważ mogłabym go jeść łyżkami a to nie byłoby mądre. Wykorzystuję samodzielnie marynowane ogórki i grzybki, doprawiam starannie i uważam, że nie ma lepszego. Tak, Smaczna Pyza jest trochę zarozumiała, ale tylko trochę. Po prostu kiedy jestem pewna swego nie ustąpię. A sos robię najlepszy i już!
Najlepszy sos tatarski, domowy
czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
składniki:
Jak zrobić sos tatarski?
Grzybki i ogórki pokroiłam w drobniutką kostkę - można zetrzeć je na tarce, ale posiekane według mnie lepiej smakują i wyglądają. Majonez wymieszałam z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodałam grzybki, ogórki i koperek. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszałam. Odstawiłam pod szczelnym przykryciem, najlepiej przelać do zakręcanego słoika, na kilka, kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez ok. 2 tygodnie
Swój sos tatarski robię rzadko ponieważ mogłabym go jeść łyżkami a to nie byłoby mądre. Wykorzystuję samodzielnie marynowane ogórki i grzybki, doprawiam starannie i uważam, że nie ma lepszego. Tak, Smaczna Pyza jest trochę zarozumiała, ale tylko trochę. Po prostu kiedy jestem pewna swego nie ustąpię. A sos robię najlepszy i już!
Najlepszy sos tatarski, domowy
czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
składniki:
- ok. 300 g majonezu dobrej jakości - najlepiej zrobić samemu
- 3 - 4 czubate łyżki gęstej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego
- 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. dijon
- kilka/kilkanaście grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
- 1 czubata łyżka tartego chrzanu
- 3-5 ogórków konserwowych
- 1 łyżka posiekanego koperku
- do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru
Jak zrobić sos tatarski?
Grzybki i ogórki pokroiłam w drobniutką kostkę - można zetrzeć je na tarce, ale posiekane według mnie lepiej smakują i wyglądają. Majonez wymieszałam z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodałam grzybki, ogórki i koperek. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszałam. Odstawiłam pod szczelnym przykryciem, najlepiej przelać do zakręcanego słoika, na kilka, kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.
Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez ok. 2 tygodnie
uwielbiam ten sos! przepis zapisuję :) no i zaczynam obserwować bo widzę wiele ciekawych przepisów :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
kachna, zapraszam :)
Usuńsos tatarski to jeden z naszych ulubionych do jajek i wędlin, mój ma troszkę inny skład ale twój na pewno rewelacyjny w smaku
OdpowiedzUsuńOlu, każdy robi pod swój smak - niektórzy np. dodają kapary a ja nie bo wolę sos bez nich :) kwestia gustu
UsuńJa też będę się zabierać za ten przepis :) Zoczymy co z niego wyniknie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń...i ja , będę podawać ze smażonym serem Camembert, który jadłam na Słowacji
OdpowiedzUsuńsos tatarski ze smażonym serem ? ciekawy pomysł chociaż chyba wolę owocowe dodatki do takie serka :)
UsuńSos tatarski ze smażonym serem jest rewelacyjny - uwielbiam :) za to nie zbyt lubię tą słodką wersje ;)
OdpowiedzUsuńmożna zamienić grzyby leśne pieczarkami???
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można - muszą być pieczarki marynowane :)
UsuńZrobiłam dzisiaj i wyszły doskonałe.Ale to nic nowego wszystkie Twoje przepisy tak mają! :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńSos wyszedł wspaniały! Bardzo dobry przepis :)
OdpowiedzUsuńZrobiony w domu sos tatarski jest najlepszy, świetny przepis
OdpowiedzUsuńPrzepyszny wyszedł ten sos. Już wiem czego brakowało w moim przepisie - to chrzan nadaje ton, dziękuję za wspaniały przepis. Ala
OdpowiedzUsuńczasami drobiazg robi różnicę, cieszę się że mogłam coś podpowiedzieć i Twój sos jest teraz smaczniejszy :)
UsuńWiem że to będzie zbrodnia ale jeśli miałabyś polecić "dobry" kupny majonez do tego sosu to który by to był? I pytanko o śmietanę- 18% czy 12%? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak nie kręcę swojego to używam napoleońskiego albo kętrzyńskiego bo są doprawione tak w sam raz, inne dla mnie albo za mdłe, albo za ostre. Śmietana obojętnie, byle gęsta. Częściej używam gęstego jogurtu naturalnego.
OdpowiedzUsuńSos tatarski zapowiada się bardzo ciekawie, osobiście robiłam prawie identycznie ale bez chrzanu, teraz zrobię z chrzanem przepisy wyglądają apetycznie i są podawane od serca.
OdpowiedzUsuńJednak najpierw babeczki...jeszcze zajrzę i też się pochwalę :)