sobota, 17 marca 2012

Sos tatarski domowy

Sos tatarski można kupić gotowy, ale taki zrobiony w domu, najlepiej na domowym majonezie, jest dużo lepszy i możemy go doprawić dokładnie według własnego smaku. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego sosu - jest wspaniały do mięs pieczonych, wędlin, ryb, jajek czy kanapek.

Swój sos tatarski robię rzadko ponieważ mogłabym go jeść łyżkami a to nie byłoby mądre. Wykorzystuję samodzielnie marynowane ogórki i grzybki, doprawiam starannie i uważam, że nie ma lepszego. Tak, Smaczna Pyza jest trochę zarozumiała, ale tylko trochę. Po prostu kiedy jestem pewna swego nie ustąpię. A sos robię najlepszy i już! 

najlepszy sos tatarski, sos do wedlin, sos do jajek, wielkanoc, potrawy wielkanocne, sosy, sos majonezowy, grzybki w occie, grzyby marynowane, ogórki konserwowe, wielkanocny stol, jak zrobic sos tatarski

Najlepszy sos tatarski, domowy

czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
składniki: 

  • ok. 300 g majonezu dobrej jakości - najlepiej zrobić samemu
  • 3 - 4 czubate łyżki gęstej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. dijon
  • kilka/kilkanaście grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
  • 1 czubata łyżka tartego chrzanu
  • 3-5 ogórków konserwowych
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru


domowy sos tatarski, sos do wedlin, sos do jajek, wielkanoc, potrawy wielkanocne, sosy, sos majonezowy, grzybki w occie, grzyby marynowane, ogórki konserwowe, wielkanocny stol, jak zrobic sos tatarski




Jak zrobić sos tatarski? 

Grzybki i ogórki pokroiłam w drobniutką kostkę - można zetrzeć je na tarce, ale posiekane według mnie lepiej smakują i wyglądają. Majonez wymieszałam z jogurtem, chrzanem i musztardą. Dodałam grzybki, ogórki i koperek. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszałam. Odstawiłam pod szczelnym przykryciem, najlepiej przelać do zakręcanego słoika, na kilka, kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.

Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez ok. 2 tygodnie

18 komentarzy:

  1. uwielbiam ten sos! przepis zapisuję :) no i zaczynam obserwować bo widzę wiele ciekawych przepisów :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. sos tatarski to jeden z naszych ulubionych do jajek i wędlin, mój ma troszkę inny skład ale twój na pewno rewelacyjny w smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, każdy robi pod swój smak - niektórzy np. dodają kapary a ja nie bo wolę sos bez nich :) kwestia gustu

      Usuń
  3. Ja też będę się zabierać za ten przepis :) Zoczymy co z niego wyniknie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ...i ja , będę podawać ze smażonym serem Camembert, który jadłam na Słowacji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos tatarski ze smażonym serem ? ciekawy pomysł chociaż chyba wolę owocowe dodatki do takie serka :)

      Usuń
  5. Sos tatarski ze smażonym serem jest rewelacyjny - uwielbiam :) za to nie zbyt lubię tą słodką wersje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. można zamienić grzyby leśne pieczarkami???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można - muszą być pieczarki marynowane :)

      Usuń
  7. Zrobiłam dzisiaj i wyszły doskonałe.Ale to nic nowego wszystkie Twoje przepisy tak mają! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sos wyszedł wspaniały! Bardzo dobry przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiony w domu sos tatarski jest najlepszy, świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny wyszedł ten sos. Już wiem czego brakowało w moim przepisie - to chrzan nadaje ton, dziękuję za wspaniały przepis. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami drobiazg robi różnicę, cieszę się że mogłam coś podpowiedzieć i Twój sos jest teraz smaczniejszy :)

      Usuń
  11. Wiem że to będzie zbrodnia ale jeśli miałabyś polecić "dobry" kupny majonez do tego sosu to który by to był? I pytanko o śmietanę- 18% czy 12%? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak nie kręcę swojego to używam napoleońskiego albo kętrzyńskiego bo są doprawione tak w sam raz, inne dla mnie albo za mdłe, albo za ostre. Śmietana obojętnie, byle gęsta. Częściej używam gęstego jogurtu naturalnego.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...