Babka drożdżowa
Jak ja nie lubię zagniatać drożdżowego ciasta to wszyscy znajomi dobrze wiedzą. Nie lubię jak mi się klei do łap a robota do tego żeby mnie wyręczył jeszcze się nie dorobiłam.
No, ale święta i jak to tak bez baby ? Baba musi być no i czasami robię po prostu inną - jakąś ucieraną, ale coś mnie naszło i w tym roku drożdżowa. Co kilka lat tak mnie nachodzi :D Taka prosta, zwykła, z rodzynkami - baba wielkanocna.
składniki:
No, ale święta i jak to tak bez baby ? Baba musi być no i czasami robię po prostu inną - jakąś ucieraną, ale coś mnie naszło i w tym roku drożdżowa. Co kilka lat tak mnie nachodzi :D Taka prosta, zwykła, z rodzynkami - baba wielkanocna.
składniki:
- 350 g mąki pszennej krupczatki
- 30 g świeżych drożdży
- ok. 1/3 szkl. mleka
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 200 g masła albo margaryny
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- 50 g drobnych rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 4 łyżki smażonej posiekanej skórki pomarańczowej
- lukier
ślicznie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńoj, ale zacna, piękna Pani Baba.,
OdpowiedzUsuństaropolska.
Piękna baba. Ale nie można jej psuć rodzynkami ,na pewno nie! :)
OdpowiedzUsuńDaniel - a ja sobie nie wyobrażam baby bez rodzynek i skórki - ot, taki smaczek :)
UsuńBaba jak malowana. Hm!nigdy nie zagniatałam ciasta drożdżowego ręką , ani mikserem. Zawsze w moim domu zagniatało się drewnianą łychą. Miska między nogi i po misce od dołu do góry .100 machnięć łyżką (taka jest zasada , ale ja nie daje rady)i ciasto jest puszyste.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoj, to się trzeba namachać - ale to lepsze niż siłownia :)
UsuńPraca pracą ale naprawdę pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńIle mąki ziemniaczanej trzeba dodać do rodzynek i żurawiny? Tak aby się tylko oprószyły? Mam zamiar zaraz zagnieść ciacho, próba przed świętami ;)
OdpowiedzUsuńok. 1 łyżki - mają się obtoczyć porządnie
UsuńZagniotłam, ale bardzo rzadkie.. i tak dałam więcej mąki niż w przepisie, kurde, mam nadzieję, że wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńkażda mąka jest inna, jajka też innej wielkości więc z ciastami trzeba trochę na wyczucie - mam nadzieję, że wyszło dobrze :)
UsuńWłaśnie zrobiłam, wyszło przepyszne. W sumie każde ciasto z Pani przepisu wychodzi idealne.
OdpowiedzUsuńWitam ile soku cytrynowego i cukru użyć do przygotowania lukru ? Sok powinien być świeżo wyciśnięty?
OdpowiedzUsuńSok świeżo wyciśnięty, ale robię na oko. Myślę, że z połowy większej cytryny wystarczy i do tego kilka łyżeczek cukru pudru, tyle żeby uzyskać gęstą, ale jednak nieco lejącą konsystencję
UsuńDziękuje bardzo za odpowiedź na Wielkanoc zamierzam upiec
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Spodobał mi się ten przepis. Proszę o informację o wielkości foremki odpowiedniej do porcji ciasta w przepisie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie mierzyłam tej formy na babkę, ale jest z tych większych
Usuń