Rolada orzechowa z kremem maślankowym i wiśniami

Coś mnie naszło na takie ciasto z kremem - zwykle robię ciasta z kremami na bazie śmietanki, ale czasami mam ochotę na maślany. Ten z dodatkiem maślanki jest lekko kwaskowy i wydaje się nie taki ciężki jak tradycyjny. Orzechy dodają cierpkości, chrupkości a wiśnie owocowego posmaku - całość bardzo przyjemna do filiżanki kawy czy herbaty. 



składniki: 
  • BISZKOPT ORZECHOWY - 4 jajka 
  • 180 g cukru zwykłego 
  • 80 g mąki pszennej luksusowej 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 70 g orzechów włoskich grubo mielonych 
  • 2 szczypty soli 
  • 4 krople aromatu migdałowego 

  • KREM - 250 g masła roślinnego w kubeczku
  • ok. 200 g maślanki 
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru 
  • 50 g orzechów włoski grubo mielonych 

  • dodatkowo - słoik 0 , 33 l  konfitury albo dżemu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców 
  • jakaś posypka do dekoracji albo mielone orzechy i kawałki czekolady 
sposób przygotowania: BISZKOPT - jajka wybiłam do miski, dodałam sól i cukier, ubijałam mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut aż masa kilkakrotnie zwiększyła swoją objętość i była prawie biała, dodałam aromat. Orzechy wymieszałam z mąkami i wsypałam do piany jajecznej - wmieszałam starannie łyżką. Masę wylałam na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu przełożyłam biszkopt na czystą ściereczkę jednocześnie odwracając go spodem do góry i delikatnie ściągnęłam papier. Gorące ciasto zwinęłam w roladę, razem ze ściereczką, i dołożyłam tak do ostygnięcia.

KREM - miękkie masło zmiksowałam żeby nabrało puszystości. Stopniowo, cały czas miksując, dodawałam po 1 - 2 łyżki maślanki i cukier puder. Na koniec wmieszałam orzechy przez co krem zyskał grudkowatą fakturę, dobrze widoczną szczególnie na wierzchu.

ROLADA  - ostudzony biszkopt rozwinęłam delikatnie. Wierzch posmarowałam dżemem wiśniowym a następnie ok. 3/4 całości kremu maślankowo - orzechowego i równie delikatnie zwinęłam z powrotem. Odłożyłam tak żeby brzeg rolady znalazł się pod spodem. Wierzch posmarowałam resztą kremu, posypałam mielonymi orzechami i udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami.


9 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie wygląda! Jestem ciekawa smaku kremu z maślanką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Litości!!!
    Miałam się odchudzać! A jak zobaczyłam Twoje zdjęcia to nie wytrzymam. Muszę taki biszkopt upiec! A jak upiekę to i zjem

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Pyzo! Twoje rolady są świetne /pozostałe przepisy również/.
    Nie piekłam jeszcze nigdy rolady i mam pytanie - mój piecyk jest szer. 60 cm czy ta porcja
    biszkoptu będzie wystarczająca?, czy maślankę można zastąpić jogurtem? /kwaśne mleko
    odpada, tłuste śmietany również/.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ciasta wystarczy - ja też mam kuchenkę szerokości 60 cm :) Biszkopt na roladę nie może być gruby - trochę urośnie a potem przecież daje się krem

      Usuń
  4. Czy białka oddzielnie się ubija czy całe jajka razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak napisane w przepisie czyli ubijam całe jajka, bez rozdzielania

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger