Rolada orzechowa z kremem maślankowym i wiśniami
Coś mnie naszło na takie ciasto z kremem - zwykle robię ciasta z kremami na bazie śmietanki, ale czasami mam ochotę na maślany. Ten z dodatkiem maślanki jest lekko kwaskowy i wydaje się nie taki ciężki jak tradycyjny. Orzechy dodają cierpkości, chrupkości a wiśnie owocowego posmaku - całość bardzo przyjemna do filiżanki kawy czy herbaty.
składniki:
KREM - miękkie masło zmiksowałam żeby nabrało puszystości. Stopniowo, cały czas miksując, dodawałam po 1 - 2 łyżki maślanki i cukier puder. Na koniec wmieszałam orzechy przez co krem zyskał grudkowatą fakturę, dobrze widoczną szczególnie na wierzchu.
ROLADA - ostudzony biszkopt rozwinęłam delikatnie. Wierzch posmarowałam dżemem wiśniowym a następnie ok. 3/4 całości kremu maślankowo - orzechowego i równie delikatnie zwinęłam z powrotem. Odłożyłam tak żeby brzeg rolady znalazł się pod spodem. Wierzch posmarowałam resztą kremu, posypałam mielonymi orzechami i udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami.
składniki:
- BISZKOPT ORZECHOWY - 4 jajka
- 180 g cukru zwykłego
- 80 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 70 g orzechów włoskich grubo mielonych
- 2 szczypty soli
- 4 krople aromatu migdałowego
- KREM - 250 g masła roślinnego w kubeczku
- ok. 200 g maślanki
- 4 - 5 łyżek cukru pudru
- 50 g orzechów włoski grubo mielonych
- dodatkowo - słoik 0 , 33 l konfitury albo dżemu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców
- jakaś posypka do dekoracji albo mielone orzechy i kawałki czekolady
KREM - miękkie masło zmiksowałam żeby nabrało puszystości. Stopniowo, cały czas miksując, dodawałam po 1 - 2 łyżki maślanki i cukier puder. Na koniec wmieszałam orzechy przez co krem zyskał grudkowatą fakturę, dobrze widoczną szczególnie na wierzchu.
ROLADA - ostudzony biszkopt rozwinęłam delikatnie. Wierzch posmarowałam dżemem wiśniowym a następnie ok. 3/4 całości kremu maślankowo - orzechowego i równie delikatnie zwinęłam z powrotem. Odłożyłam tak żeby brzeg rolady znalazł się pod spodem. Wierzch posmarowałam resztą kremu, posypałam mielonymi orzechami i udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami.
fiu fiu mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda! Jestem ciekawa smaku kremu z maślanką:)
OdpowiedzUsuńLitości!!!
OdpowiedzUsuńMiałam się odchudzać! A jak zobaczyłam Twoje zdjęcia to nie wytrzymam. Muszę taki biszkopt upiec! A jak upiekę to i zjem
wspaniała rolada :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna :)
OdpowiedzUsuńWitaj Pyzo! Twoje rolady są świetne /pozostałe przepisy również/.
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze nigdy rolady i mam pytanie - mój piecyk jest szer. 60 cm czy ta porcja
biszkoptu będzie wystarczająca?, czy maślankę można zastąpić jogurtem? /kwaśne mleko
odpada, tłuste śmietany również/.
Pozdrawiam serdecznie!
tak, ciasta wystarczy - ja też mam kuchenkę szerokości 60 cm :) Biszkopt na roladę nie może być gruby - trochę urośnie a potem przecież daje się krem
UsuńCzy białka oddzielnie się ubija czy całe jajka razem?
OdpowiedzUsuńtak jak napisane w przepisie czyli ubijam całe jajka, bez rozdzielania
Usuń