Sałata z arbuzem i serem
Lekka, bardzo smaczna sałatka - dzisiaj takie zestawienie smaków to już klasyka i chyba wszyscy je znają, ale kilka lat temu była nowinką i gdy zaserwowałam ją pierwszy raz swoim znajomym to nie mogli się nadziwić, że coś takiego wymyśliłam. A arbuz bardzo dobrze smakuje w zestawieniu z serem i sałatą - jeśli jeszcze nie jedliście to musicie koniecznie spróbować :)
składniki:
sposób przygotowania: składniki sosu umieściłam w słoiczku, zakręciłam i dokładnie wymieszałam wstrząsając naczyniem przez kilkanaście sekund, odstawiłam na kilka/kilkanaście minut aby smaki się połączyły. Sałaty opłukałam, osuszyłam dokładnie. Rozłożyłam na półmisku. Posypałam kostkami arbuza (powinny być dobrze schłodzone) i serem - można go pokroić albo pokruszyć. Polałam sosem i posypałam miętą. Podałam od razu po przygotowaniu.
składniki:
- kilka liści sałaty masłowej
- kilka liści sałaty strzępiastej, czerwonej
- 1 - 1 , 5 szkl. pokrojonego w kostkę miąższu arbuza (bez pestek)
- ok.100 g sera typu bałkańskiego (feta albo podobny biały twaróg z solanki)
- 2 łyżki posiekanych liści mięty
- SOS - 6 łyżek oleju z pestek winogron
- 3 łyżki soku z cytryny
- odrobina cukru (1/4 łyżeczki)
- przyprawy - szczypta suszonego rozmarynu, tymianku, majeranku, pieprzu mielonego, bazylii, szałwii i czosnku granulowanego
sposób przygotowania: składniki sosu umieściłam w słoiczku, zakręciłam i dokładnie wymieszałam wstrząsając naczyniem przez kilkanaście sekund, odstawiłam na kilka/kilkanaście minut aby smaki się połączyły. Sałaty opłukałam, osuszyłam dokładnie. Rozłożyłam na półmisku. Posypałam kostkami arbuza (powinny być dobrze schłodzone) i serem - można go pokroić albo pokruszyć. Polałam sosem i posypałam miętą. Podałam od razu po przygotowaniu.
Oj, lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, dziś to już klasyka - też robię :-) A lubię jeszcze z truskawkami :-)
OdpowiedzUsuńoj tak - ze szpinaku, z truskawkami i serem - bardzo lubię :)
Usuń