wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 13 lipca 2012

Łatwe lody jagodowo - bananowe

Właściwie to nawet nie lody a sorbet, chociaż gładka i kremowa konsystencja doskonale udaje tradycyjny deser. A na dodatek bardzo szybko się je robi pod warunkiem posiadania w zamrażarce zamrożonych bananów - u mnie takowe są bo nie lubię zbyt dojrzałych, więc jeśli kupię za dużo i nie zdążymy zjeść to po prostu zamrażam. Do lodów czy koktajli są doskonałe :)



składniki:
  • 2 duże, dojrzałe banany 
  • ok. 1 szkl. jagód - świeże albo mrożone 
  •  2 - 3 łyżki soku z cytryny 
  • cukier do smaku, ale niekoniecznie 

sposób przygotowania: banany obrałam ze skórki, pokroiłam w plasterki, zamroziłam - tak je trzymam w zamrażarce i wyjmuję gdy są potrzebne.  Zamrożone wrzuciłam do pojemnika blendera, dodałam sok cytrynowy, jagody i 3 łyżki cukru trzcinowego, zmiksowałam na gładką masę - możecie z cukru zrezygnować, ale mój Żarłoczek lubi słodkie :)  Można zjeść od razu, po zmiksowaniu, ale ja przełożyłam do pojemniczka i jeszcze zmroziłam żeby były na popołudniowy deser.


11 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować.Nie mam maszynki do lodów, a chętnie bym jakieś zrobiła tego lata;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niby maszynę mam, ale miejsca w zamrażalniku do mrożenia misy nigdy :D poza tym chyba wolimy takie owocowe - wystarczy blender i za chwilę gotowe :)

      Usuń
    2. Zaraz idę na zakupy, więc zaopatrzę się w banany. W zamrażarce są mrożone maliny i truskawki, więc będą na deser lody!

      Usuń
  2. No, patrz nie wpadłam na pomysł mrożenia bananów .. hmm :) dzięki ! u.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody na bazie bananów są najlepsze. Matka Natura chyba między innymi po to je stworzyła ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. taaak... gratka dla lodożerców! xd

    OdpowiedzUsuń
  5. Najważniejsze - to dobrze zamrozić (cały czas mieszając) podstawową masę mleczno-jajeczną. Lody mleczno-owocowe otrzymujemy przez dodatek do tej masy rozdrobnionych owoców lub przecieru owocowego, lody bez mleka lub śmietanki są na bazie ulepu. Lody parfè: z dodatkiem kawy, kakao, czekolady, orzechów mielonych. I to w zarysie o lodach wszystko. Polecam zakup maszynki do lodów, jednorazowy wydatek, ale domowe lody są tego warte.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. e tam, chyba wolę lody-sorbety z owoców, takie jak wyżej . . . Maszynkę mam, ale ciągle jakoś brak mi miejsca w zamrażarce na mrożenie misy.

      Usuń
  6. Czy można zastąpić jagody borówką amerykańską, czy wyjdzie za mdłe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ew. można dodać nieco soku z cytryny do smaku

      Usuń
    2. Dziekuję, dodam zatem więcej soku z cytryny :-)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...