Łatwe lody jagodowo - bananowe
Właściwie to nawet nie lody a sorbet, chociaż gładka i kremowa konsystencja doskonale udaje tradycyjny deser. A na dodatek bardzo szybko się je robi pod warunkiem posiadania w zamrażarce zamrożonych bananów - u mnie takowe są bo nie lubię zbyt dojrzałych, więc jeśli kupię za dużo i nie zdążymy zjeść to po prostu zamrażam. Do lodów czy koktajli są doskonałe :)
składniki:
sposób przygotowania: banany obrałam ze skórki, pokroiłam w plasterki, zamroziłam - tak je trzymam w zamrażarce i wyjmuję gdy są potrzebne. Zamrożone wrzuciłam do pojemnika blendera, dodałam sok cytrynowy, jagody i 3 łyżki cukru trzcinowego, zmiksowałam na gładką masę - możecie z cukru zrezygnować, ale mój Żarłoczek lubi słodkie :) Można zjeść od razu, po zmiksowaniu, ale ja przełożyłam do pojemniczka i jeszcze zmroziłam żeby były na popołudniowy deser.
składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany
- ok. 1 szkl. jagód - świeże albo mrożone
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- cukier do smaku, ale niekoniecznie
sposób przygotowania: banany obrałam ze skórki, pokroiłam w plasterki, zamroziłam - tak je trzymam w zamrażarce i wyjmuję gdy są potrzebne. Zamrożone wrzuciłam do pojemnika blendera, dodałam sok cytrynowy, jagody i 3 łyżki cukru trzcinowego, zmiksowałam na gładką masę - możecie z cukru zrezygnować, ale mój Żarłoczek lubi słodkie :) Można zjeść od razu, po zmiksowaniu, ale ja przełożyłam do pojemniczka i jeszcze zmroziłam żeby były na popołudniowy deser.
Muszę wypróbować.Nie mam maszynki do lodów, a chętnie bym jakieś zrobiła tego lata;)
OdpowiedzUsuńja niby maszynę mam, ale miejsca w zamrażalniku do mrożenia misy nigdy :D poza tym chyba wolimy takie owocowe - wystarczy blender i za chwilę gotowe :)
UsuńZaraz idę na zakupy, więc zaopatrzę się w banany. W zamrażarce są mrożone maliny i truskawki, więc będą na deser lody!
UsuńNo, patrz nie wpadłam na pomysł mrożenia bananów .. hmm :) dzięki ! u.
OdpowiedzUsuńLody na bazie bananów są najlepsze. Matka Natura chyba między innymi po to je stworzyła ^^
OdpowiedzUsuńtaaak... gratka dla lodożerców! xd
OdpowiedzUsuńNajważniejsze - to dobrze zamrozić (cały czas mieszając) podstawową masę mleczno-jajeczną. Lody mleczno-owocowe otrzymujemy przez dodatek do tej masy rozdrobnionych owoców lub przecieru owocowego, lody bez mleka lub śmietanki są na bazie ulepu. Lody parfè: z dodatkiem kawy, kakao, czekolady, orzechów mielonych. I to w zarysie o lodach wszystko. Polecam zakup maszynki do lodów, jednorazowy wydatek, ale domowe lody są tego warte.
OdpowiedzUsuńe tam, chyba wolę lody-sorbety z owoców, takie jak wyżej . . . Maszynkę mam, ale ciągle jakoś brak mi miejsca w zamrażarce na mrożenie misy.
UsuńCzy można zastąpić jagody borówką amerykańską, czy wyjdzie za mdłe?
OdpowiedzUsuńmożna, ew. można dodać nieco soku z cytryny do smaku
UsuńDziekuję, dodam zatem więcej soku z cytryny :-)
Usuń