Grzyby smażone w cieście

Jesienią susząc grzyby większość z nich kroję na kawałki bo tak szybciej wysychają a potem też wygodniej mi ich używać. Jednak ładniejsze kapelusze zostawiam w całości myśląc o wigilijnym daniu, które pamiętam jeszcze ze Świąt u Babci. To racuszki grzybowe czyli całe grzybowe kapelusze usmażone w cieście - pyszności :)

składniki:
  • kilkanaście kapeluszy borowików suszonych
  • ok. 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • mąka - ile zabierze ciasto
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 

  • olej roślinny do smażenia

sposób przygotowania: grzyby opłukałam zimną wodą, włożyłam do garna i zalałam wodą tak żeby były przykryte. Odstawiłam pod przykryciem na jakąś godzinę. Następnie gotowałam je na małym ogniu, w tej samej wodzie w której się moczyły, ok. 1 - 2 godzin. Czas gotowania zależy od wielkości grzybów. Ugotowane odcedziłam i ostudziłam - wywar można zużyć do innego dania.

Jajko roztrzepałam z mlekiem i przyprawami. Mieszając intensywnie dosypywałam zwykłej mąki pszennej aż ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Grzyby kolejno obtaczałam w gęstym cieście i kładłam na nagrzaną patelnię z olejem. Smażyłam z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu przekładałam na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Najlepiej smażyć i od razu podawać bo prosto z patelni są najlepsze :)

W Waszych domach też podaje się tak przyrządzone grzyby ? Ja bardzo je lubię :) 

Jeśli ktoś chce mieć przed samymi Świętami troszkę mniej pracy to kapustę wigilijną można zrobić już teraz a przechować ją zawekowaną albo zamrożoną.

 

19 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłem tak przyrządzonych grzybów. Mogą być niezłe. Może w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kimek, jeśli lubisz grzyby to takie będą Ci smakowały :) koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  2. Znam domy w których tak się jada.Ja też lubię i czasami robię:).
    A do tego jeszcze sos z suszonych grzybów no z kani ...mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam, że polanie tych placuszków sosem nie przyszło mi do głowy - u nas zawsze jadało się je same, ale pomysł bardzo ciekawy, dzięki :)

      Usuń
  3. U mojej mamy jada sie takie grzyby, ja nie podam bo nie mam, ale smak pamietam:), pozdrawiam serdeczne. Ps. Dzieki wielkie za stronke oWigilii i Bozym Narodzeniu i za dobre wskazowki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elab, cieszę się, że komuś to się przydaje :) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. A u mojej babuni i mamusi krolowaly kotlety mielone z grzybow suszonych i przesmazonych pieczarek z cebulka PYCHOTA polecam ,pieczarki dodaje sie zeby kotleciki nie byly gorzkawe
    pozdrawiam Pyze ktora jest super gospodynia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o proszę - kotleciki z grzybów suszonych to bardzo fajny pomysł - może i ja je wkrótce popełnię ? dzięki za podpowiedź i miłe słowa, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ja tez nigdy takich grzybkow nie jadlam!
    Szkoda bo wygladaja na wysmienite :D
    Ach, zrobilo sie tak swiatecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czas tak szybko leci, że ani się obejrzymy a będzie po Świętach . . . a grzybki polecam :)

      Usuń
  6. W ubiegłym roku zrobiłam grzyby z tego przepisu i zapomniałam skomentować. Były pyszne i smakowały wszystkim. Moja mama stwierdziła,że jej głupio,ze sobie wciąż dokłada porcje ale tak jej smakują,że nie potrafi sobie odmówić.Dzięki Izuś za ten i wiele innych przepisów.Wesołych świąt!
    Ewa Skórzak

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Pyzo :) U nas w rodzinie na Wilię jemy czystą zupę grzybową z łazankami no i potem oczywiście grzyby z gotowania tejże zupy właśnie tak robimy :) Cała rodzinka je uwielbia więc ja - zakręcona grzybiara no i najstarsza muszę co roku nazbierać tyle prawdziwków pięknych, żeby na to danie były :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt - pysznych i zdrowych :) Danka Woynowska

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach - z pośpiechu trochę oszukałam :) u nas się grzyby panieruje, jak kotlety, nie jak racuchy robi :) Ale też są pyszne :) DW

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można panierować jak kotlety, można w cieście - jak kto woli :)

      Usuń
  9. Te grzyby są wspaniałe i tylko na Wigilię. Z tymże u nas namacza się suszone grzyby w mleku, które potem użyte jest do sporządzenia ciasta, w którym będą panierowane. Wtedy smak dania jest niezwykle grzybowy. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas są na stole podczas każdej Wigilii bo bardzo je lubimy

      Usuń
  10. Bywały takie u mojej Cioci. A że w tym roku Wigilia w mnie, też zagoszczą na stole. Świetne i wyjątkowe danie wigilijne.
    Dziękuję za przypomnienie 😀
    Wesołych i smakowitych Świąt🌲

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się. Na blogu mam sporo świątecznych przepisów, mam nadzieję, że inne też się przydadzą.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger