Kluski z makiem

To ponoć typowo mazowiecki specjał i faktycznie pamiętam takie danie dobrze z rodzinnego domu. Babcia robiła przed Wigilią 2 wielkie półmiski klusek z makiem, co roku martwiąc się "kto to wszystko zje ?" a potem nie mogła się nadziwić, że to właśnie klusek zabrakło najszybciej. Największym ich amatorem był Dziadek i gdy w świąteczny wieczór grał w szachy wystarczyło postawić obok makowe kluchy żeby był szczęśliwy :)

Moi panowie też je lubią bo nie da się inaczej. Słodkie, pełne bakali i miodu, pyszne. Czasami robię do nich własne łazanki, ale tym razem użyłam gotowego makaronu bo wpisał się formą w świąteczny nastrój.



składniki: 
  • 200 g maku - użyłam suchego, ale już zmielonego 
  • ok. 350 ml mleka 
  • 180 g miodu
  • 60 g śmietany 
  • 30 g masła
  • 100 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 60 g mielonych migdałów
  • odrobina aromatu migdałowego i rumowego

  • ok. 300 - 400 g suchego makaronu albo łazanek

sposób  przygotowania:
mak zalałam mlekiem i prażyłam na malutkim ogniu ok. 30 minut - napęczniał i wchłonął cały płyn, przestudziłam. W rondelku roztopiłam masło dodając śmietanę i miód a gdy się połączyły wlałam do maku. Dodałam też posiekaną skórkę, orzechy, migdały i odrobinkę aromatu, dokładnie wymieszałam.

Kluski ugotowałam al'dente, w osolonym wrzątku, odcedziłam i dokładnie osączyłam. Wymieszałam delikatnie, ale starannie z masą makową. I już, gotowe - prawda, że proste ?

Jeśli macie mak zwykły trzeba go także ugotować a potem dobrze osączyć i zmielić przynajmniej 2 razy. Możecie sami zrobić makaron - najlepszy jest dość gruby albo użyć kupnego, łazanek albo wstążek.

23 komentarze:

  1. Ten makaron w różnych kształtach zawsze skutecznie poprawia mi humor. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też się zawsze wcinało takie klusie:) czekałam na nie całą Wigilię;) uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, i dobrze było jak zostało trochę na kolejne świąteczne dni :)

      Usuń
  3. Uwielbiam kluski z makiem, czekam na nie cały rok zawsze :D Bo jednak w wigilijny wieczór smakują najlepiej :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, Wigilia bez klusek jest jakaś niepełna :)

      Usuń
  4. Nie moge się doczekać aż zjem babcinych, poważnie, od kilku dni o niczym innym nie myślę tylko o kluskach z makiem i strucli makowej!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale się nie dziwię wszak Babcia robi najlepsze :)

      Usuń
  5. Gdzie można kupić taki świąteczny makaron?

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też zawsze pojawiają się na Wigilii kluski z makiem :) Jutro będę je przyrządzać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to pewnie Twoje kluski są jak moje makiełki :)) chyba zrobię je w tym roku po raz pierwszy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zwał tak zwał - najważniejsze, że są pyszne a doprawić można sobie takimi bakaliami jak lubicie :)

      Usuń
  8. Nie jestem z Mazowsza, ale chetnie przygotuje ten specjal. Mam pytanie - ilo procentowej smietany uzywamy w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ilo procentowej smietany uzywamy w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jestem z Mazowsza, ale chetnie przygotuje ten specjal. Mam pytanie - ilo procentowej smietany uzywamy w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia z pochodzenia była Kurpianką więc nie wiem czy to specjał mazowiecki czy kurpiowski, ale na pewno smaczny :) śmietana była słodka 30%

      Usuń
  11. Dziękuje za odpowiedz, Wesolych Swiąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Maku nie mielimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę przeczytać dokładnie post, razem z listą składników, tam napisałam jakiego maku użyłam - zwykły należy zmielić

      Usuń
  13. A te kluski podaje się na ciepło czy na zimno i jeżeli na ciepło to można zrobić np. dzień wcześniej i odgrzać - tylko jak? Byłabym wdzięczna za odpowiedz bo u mnie wigilia w tym roku a takich klusek nigdy nie było w mojej rodzinie i chcę zrobić coś innego niż makowiec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie kluski podaje się na zimno, nic nie trzeba podgrzewać.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger