Ciasteczka orzechowe, bardzo kruche

Z tymi ciasteczkami była tak zwana szybka akcja. Coś się chłopakom zachciało a ja poszłam do kuchni, zagniotłam składniki i za pół godzinki były ciastka. Tak, już po 30 minutach bo pominęłam nawet chłodzenie ciasta - i tak wyszły kruchusieńkie i przepyszne.

Jadłam je już kiedyś, upieczone przez Grażynę, i przepis mam właśnie z Jej bloga :)



czas przygotowania : 30 minut + ew. 30 minut chłodzenie ciasta
składniki : 

  • 125 g mielonych orzechów włoskich - ja rozdrobniłam je w blenderze
  • 300 g mąki - użyłam orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru - użyłam brązowego Demerara
  • 175 g masła albo margaryny
  • 1 jajko


sposób przygotowania : mąkę wsypałam do miski, dodałam orzechy, proszek do pieczenia i cukier. Zimne masło pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do sypkich składników i wszystko roztarłam rękami aż nie było widać grudek tłuszczu. Wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto.

Właściwie powinno poleżeć ok. 30 minut w lodówce i schłodzić się, ale tym razem nie było na to czasu. Od razu po zagnieceniu z ciasta robiłam nieduże kulki - wielkości pralinek rafaello - i układałam dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczałam je denkiem szklanki maczanej odrobinę w mące a potem każde ciasto przycisnęłam jeszcze ząbkami widelca żeby miały pasiasty wzorek. Nieco mi popękały na brzegach podczas zgniatania, ale to chyba wina tego, że spłaszczyłam je za bardzo a poza tym użyłam mąki pełnoziarnistej a więc takiej mało lepkiej.

Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekłam 15 minut.. Po upieczeniu odstawiłam na chwilę na balkon żeby wystygły - nie radzę ich ruszać bo gorące się rozsypują.

Nie zjedzone od razu po wystudzeniu dobrze jest przełożyć do szczelnego pudełka.






31 komentarzy:

  1. rzeczywiście szybkie i smaczne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne na przekąskę do kawy i orkiszowa z orzechami smacznie się komponuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też je ostatnio piekłam:) są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno do kawusi poproszę!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. są pyszne! lubię takie ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasteczka super:) ale misie bardzo ale to bardzo podoba dziadek do orzechów:) W pierwszej chwili myślałam teraz nie wiem czemu ,że to pistolet ha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziadek do orzechów ma już trochę lat i chociaż żeby marne u starucha, orzechy marnie kruszy, to uniknął wysyłki w niebyt dzięki swojemu urokowi :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. i są bardzo smaczne więc upiecz takie koniecznie :)

      Usuń
  8. Apetycznie to wygląda:) Widzę u Pani pasję do takich rzeczy. Ja mam podobnie z drukowaniem książek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie cierpię pieczenia ciast. Dla mnie to tragedia, jak mam coś upiec. Dlatego jeśli już musze, to wybieram takie właśnie proste i szybkie w wykonaniu.
    Do tych ciasteczek dodałam zwykłą mąkę,orzechy pokruszyłam wałkiem do ciasta, do tego jedno całe jajko i jedno żółtko,na wierzchu zrobiłam piękną krateczkę tłuczkiem do mięsa :-)), a wierzch przed pieczeniem posypałam startą czekoladą.
    Wyszły wspaniałe! Wcale mi się nie kruszyły zaraz po upieczeniu.
    Dzięki za ten przepis. Będę je robiła często zwłaszcza, że orzechy włoskie mam ze swojego ogródka.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i przy okazji podpowiadasz mi ciekawy sposób na ozdobienie - patent z tłuczkiem bardzo mi się podoba, dzięki ! Pozdrawiam ciepło !

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. prawdę mówiąc to słabo pamiętam, ale ok. 30 będzie - oczywiście jeśli zrobisz takie niezbyt duże

      Usuń
  11. są przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciastka pyszne i faktycznie szybko sie je robi! Jedynie to rozdrabnienie w blenderze nie poszło... Orzechy włoskie mają dużo tłuszczu i wszystko zaczęło się kleić w kulę. Na szczęście mam maszynke ręczną, taką specjalną do mielenia orzechów/tarcia ziemniaków na placki. W niej idzie szybko i sprawnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli orzechy się lepiły to były już mocno rozdrobnione, pewnie też mamy różne blendery. Na tarce to szkoda mi palców i paznokci

      Usuń
  13. A można dodać innej mąki czy koniecznie musi być orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być pszenna pełnoziarnista, ostatecznie zwykła biała pszenna, ale wtedy raczej ciut więcej

      Usuń
  14. Mega pyszne ciasteczka!!!Polecam wszystkim.MEGA!!!

    OdpowiedzUsuń

  15. Dziadek do orzechów - pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger