Pomidorowa mocno jarzynowa ze ślimaczkami
A co powiecie na pomidorową z podsmażonymi warzywami i ziołowymi bułeczkami do zagryzania ? Ja powiem, że było przepysznie :)
czas przygotowania : ok. 3 godziny i 15 minut
składniki na 4 porcje :
- WYWAR - ok. 1 kg pręgi wołowej
- porcja włoszczyzny bez kapusty do wywaru
- 1/2 cebuli
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ZUPA - ok. 1 litra wywaru
- 1 duża marchewka albo 1 mniejsze
- 1 pietruszka korzeń
- 1/4 średniego selera
- 10 cm pora
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %
- 125 ml gęstej słodkiej śmietany
- do smaku - sól, cukier, pieprz czarny mielony
- 1 czubata łyżka masła
- dodatkowo : 2 - 3 łyżki oliwy zmiksowane z kilkoma małymi listkami bazylii
ZUPA - warzywa obrałam, opłukałam. Korzeniowe pokroiłam na zapałkę a pora w cienkie półplasterki. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam warzywa korzeniowe i smażyłam aż zaczęły się rumienić. Dodałam pora, smażyłam jeszcze chwilkę. Wlałam wywar, dodałam lubczyk, gotowałam 3 minuty. Wlałam śmietankę a gdy całość się ponownie zagotowałam dodałam koncentrat. Doprawiłam do smaku. Podałam polewając odrobiną zielonej oliwy, z dodatkiem pysznych bułeczek ziołowych :)
Przepis na takie małe bułeczki znajdziecie TUTAJ
Uwielbiam pomidorową z lubczykiem! Wspaniała!
OdpowiedzUsuńja lubię lubczyk i dodaję go do wielu dań
Usuńbułeczki wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńJustynko, a zupa nie ??? :)
UsuńJa lubczyk też dodaję do wielu dań, a odkąd zrezygnowałam z używania vegety, to dodaję ziółko do każdej zupy. ;) Ale bym zjadła taką pomidorową! Tak apetycznie wgląda, że aż mnie w żołądku zassało ja jej widok...! :D Właśnie przyszłam głodna z pracy... :(
OdpowiedzUsuńza daleko, Kasiu, nie doleci :) musisz sobie sama coś ugotować :)
Usuńnapiszę króciótko :pycha i tez chcem :)
OdpowiedzUsuńa proszę bardzo :)
Usuńkusisz tą zupką!:) uwielbiam pomidorówkę, ale takiej jeszcze nie jadłam:) muszę wykorzystać twój przepis, podobaja mi się te podsmażone jarzynki:)
OdpowiedzUsuńAntenka, podsmażenie warzyw wydobywa z nich słodycz i więcej smaku :)
UsuńJa kocham wszystkie zupy , a podstawą dobrej zupy jest wlaśnie dobry domowy wywar :) o czym ty wiesz ..nie rozumiem istnienia wciąz w kuchni kostek rosołowych lub sztucznej vegety ?
OdpowiedzUsuńTwój zestaw jest piękny i smaczny , dzięki za inspirację ..Pozdrawiam
Mona, nie wszyscy umieją czy mają czas zrobić sobie wywar - kostki też są dla ludzi, ale ważne jest żeby były ostatecznością i żeby ich nie nadużywać. No i nigdy jednak nie dadzą zupie takie dobrego smaku jak porządny bulion domowy . . .
Usuń