Mini frittaty z kiełbasą
Jajeczne śniadanie, znowu :) Kiedyś twierdzono, że nie powinno się jeść więcej jak 3 jajka na tydzień. Od jakiegoś czasu naukowcy mówią co innego - jedzmy je częściej i więcej bo ich wartości odżywcze, witaminowe, są cenniejsze niż cholesterol. Dziś coraz powszechniejsza jest opinia, że 10 jaj w tygodniu na łebka to ilość wcale nie przesadzona.
Ja się z takiej zmiany opinii bardzo cieszę bo lubimy jajka pod każdą postacią. Na śniadanie dzisiaj więc pachnące i pyszne małe frittaty.
Jajka zapiekane z kiełbasą w foremkach
czas przygotowania : 40 minut
składniki na 10 sztuk :
Jak zrobić mini frittaty z kiełbasą?
Zwykłą kiełbasę pokroiłam w kostkę, oczyszczone pieczarki w cienkie pół plasterki a obraną cebulę i papryczkę razem z pestkami posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżeczki oleju, zrumieniłam kiełbasę. Dodałam pieczarki, cebulę i chili, smażyłam aż zmiękły, ostudziłam.
Jajka wybiłam do miski, dodałam oba sery i posiekane zioła, roztrzepałam, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem a następnie dodałam do masy składniki usmażone i wymieszałam. Nalewałam porcje masy do foremek wyłożonych plasterkami kiełbasy. Piekłam 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyciągnęłam blaszkę z pieca i odstawiłam na kilka minut zanim wyjęłam z niej frittaty. Podałam ciepłe.
Ja się z takiej zmiany opinii bardzo cieszę bo lubimy jajka pod każdą postacią. Na śniadanie dzisiaj więc pachnące i pyszne małe frittaty.
Jajka zapiekane z kiełbasą w foremkach
czas przygotowania : 40 minut
składniki na 10 sztuk :
- 8 jajek
- kawałek cienkiej kiełbasy - ok. 8 cm
- 2 dość duże pieczarki
- 1 średnia cebula
- 1 malutka ostra papryczka
- 50 cieniutkich plasterków kiełbasy krakowskiej podsuszanej
- 4 łyżeczki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 3 łyżki grubo startego sera żółtego Gouda
- 1 czubata łyżeczka drobno startego sera Stary Szeneker albo parmezanu
- 1 czubata łyżka posiekanych ziół - natka pietruszki, bazylia, oregano
- do smaku - sól morska, pieprz mielony czarny
Jak zrobić mini frittaty z kiełbasą?
Zwykłą kiełbasę pokroiłam w kostkę, oczyszczone pieczarki w cienkie pół plasterki a obraną cebulę i papryczkę razem z pestkami posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżeczki oleju, zrumieniłam kiełbasę. Dodałam pieczarki, cebulę i chili, smażyłam aż zmiękły, ostudziłam.
Jajka wybiłam do miski, dodałam oba sery i posiekane zioła, roztrzepałam, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem a następnie dodałam do masy składniki usmażone i wymieszałam. Nalewałam porcje masy do foremek wyłożonych plasterkami kiełbasy. Piekłam 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyciągnęłam blaszkę z pieca i odstawiłam na kilka minut zanim wyjęłam z niej frittaty. Podałam ciepłe.
Niesamowicie wyglądają! Muszę koniecznie wypróbować. Powodzenia w konkursie.
OdpowiedzUsuńnie dziękuję :)
UsuńPięknie wygadają. Fantastycznie pachną w mojej wyobraźni. Pomysł cudny. Brawo. Podziwiam:)
OdpowiedzUsuńsą proste - polecam spróbować :)
Usuńpyszny pomysł! jeszcze tak podanej jajecznicy to nie jadłam:) ja tam jem dużo jajek, codziennie chyba z 4 i dzięki temu mam bardzo niski zły cholesterol:)
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz i Ci nie szkodzą to fajnie :) ja tez lubię i jem kiedy mam ochotę :)
UsuńApetycznie wyglądają :) Moja bratanica zamiast jajecznica mówiła JAJOWNICA :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
jajownica, jajcarnia, jajówa - niech się nazywa jak kto chce byle była smaczna :)
UsuńŚwietne sa te fritaty ! Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie :)Pozdrawiam!
takie były, dziękuję Majanko :)
UsuńCiekawi mnie kaloryczność jednej porcji. Izo, czy jesteś w stanie to określić? Wyglądają i smakują z pewnością pysznie.
OdpowiedzUsuńPat, przyznam, że nie mam zielonego pojęcia i nie umiem określać kaloryczności dań :)
UsuńJak kolorowo! Pysznie! :))
OdpowiedzUsuńbardzo pysznie, polecam :)
UsuńŚwietny pomysł - są śliczne :)
OdpowiedzUsuńproste, smaczne, ładne - czego chcieć więcej ?
UsuńKobieto.... to jest fantastyczne po prostu..... za to cudo dostaniesz ode mnie coś fajnego następnym razem (ale co, to na razie tajemnica) :)
OdpowiedzUsuńoj, już się boję :D Pozdrawiam :)
Usuń:P
UsuńSmakowite te frittaty
OdpowiedzUsuńbardzo - smakowały wszystkim domownikom
UsuńOd jakiegoś czasu zaglądam na Pani bloga i muszę przyznać,że jest Pani niesamowita.Dzięki Pani zaczynam odkrywać w sobie pasję gotowania.Dziękuję bardzo.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńno to bardzo, bardzo się cieszę i oby tak dalej :) Pozdrawiam równie serdecznie :)
UsuńPyszne!!! Zrobiłam i poszły jako pierwsze. Polecam- Marzena
OdpowiedzUsuń