Filet grillowany ze smardzówkami
Smardzówki czeskie to bliskie krewniaczki smardzy stożkowatych. Przyznam, że lubię je nieco mniej bo nie pachną tak intensywnie grzybowo. Są jednak smaczne a poza tym wiosną nie ma wybrzydzania gdy po zimnie jestem spragniona świeżyzny.
Więcej o tych grzybkach możecie przeczytać w oddzielnym poście, w dziale Grzyby gatunkami.
czas przygotowania : ok. 20 minut + marynowanie mięsa
składniki :
sposób przygotowania : filety opłukałam i osuszyłam. Ostrym nożem przecięłam poziomo i rozłożyłam każdy tak żeby otrzymać duży płat mięsa. Oprószyłam je z obu stron solą i świeżo mielony pieprzem czarnym. Polałam olejem smakowym i odstawiłam na godzinę do lodówki.
Smardzówki oczyściłam dokładnie, opłukałam i osuszyłam. Delikatnie odłamałam trzonki grzybów i pokroiłam je w prążki. Kapelusiki zostawiłam w całości. Pora też oczyściłam i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pora i kawałki trzonków. Podsmażyłam a potem dorzuciłam kapelusze i dusiłam razem przez kilka minut aż zmiękły. Wlałam śmietankę i doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Na koniec dosypałam zieleninę.
Przyprawione filety ułożyłam na grillu i smażyłam po kilka minut z obu stron - dzięki przecięciu ich nie potrzebują zbyt wiele czasu żeby mięso się ścięło, ale nie straciło soczystości.
Upieczone mięso przełożyłam na talerz, na wierzch nałożyłam duszone grzyby. Podałam z sałatką z pomidorów, cebuli i gwiazdnicy.
Więcej o tych grzybkach możecie przeczytać w oddzielnym poście, w dziale Grzyby gatunkami.
czas przygotowania : ok. 20 minut + marynowanie mięsa
składniki :
- 1 duże filety z piersi kurczaka
- ok. 15 dużych smardzówek czeskich
- ok. 10 cm pora, jasna część
- 1 łyżka masła
- kilka łyżeczek słodkiej śmietanki
- 1 łyżka świeżej posiekanej zieleniny - koperku, bazylii i oregano
- 3 - 4 łyżki oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
sposób przygotowania : filety opłukałam i osuszyłam. Ostrym nożem przecięłam poziomo i rozłożyłam każdy tak żeby otrzymać duży płat mięsa. Oprószyłam je z obu stron solą i świeżo mielony pieprzem czarnym. Polałam olejem smakowym i odstawiłam na godzinę do lodówki.
Smardzówki oczyściłam dokładnie, opłukałam i osuszyłam. Delikatnie odłamałam trzonki grzybów i pokroiłam je w prążki. Kapelusiki zostawiłam w całości. Pora też oczyściłam i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pora i kawałki trzonków. Podsmażyłam a potem dorzuciłam kapelusze i dusiłam razem przez kilka minut aż zmiękły. Wlałam śmietankę i doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Na koniec dosypałam zieleninę.
Przyprawione filety ułożyłam na grillu i smażyłam po kilka minut z obu stron - dzięki przecięciu ich nie potrzebują zbyt wiele czasu żeby mięso się ścięło, ale nie straciło soczystości.
Upieczone mięso przełożyłam na talerz, na wierzch nałożyłam duszone grzyby. Podałam z sałatką z pomidorów, cebuli i gwiazdnicy.
Wygląda bardzo apetycznie!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ależ z Ciebie grzybiara:) Ja nawet nie próbowałam nigdy tych grzybów
OdpowiedzUsuń