wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 11 sierpnia 2013

Omlet z pomidorami

Uwielbiam pomidory ! Teraz, latem są takie słodkie, nagrzane słońcem i pyszne ! Można wybierać i przebierać w odmianach, kolorach, kształtach a później jeść je na milion sposobów. Smakują dobrze zawsze i wszędzie - same, jako baza dania, jego część czy choćby dodatek. Z jajkami na śniadanie były pyszne.




czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki na 1 porcję : 
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor żółty - oba odmiany podłużnej tzw. jajko
  • 2 - 3 jajka kurze
  • 2 - 3 łyżki słodkiej śmietanki albo mleka
  • 2 nieduże dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  •  
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona

sposób przygotowania :  pomidory umyłam i pokroiłam w plastry ok. 0,5 cm. Dymkę posiekałam oddzielając cebulkę od szczypioru. Na patelni rozgrzałam masło i ułożyłam gęsto plastry pomidorów. Miedzy nie wsypałam kawałki cebulki. Smażyłam jakieś 2-3 minuty.

W tym czasie wybiłam jajka do miski, dodałam śmietankę, koperek, szczypiorek i roztrzepałam widelcem. Doprawiłam do smaku. Masę jajeczną wylałam na podsmażone pomidory - ostrożnie żeby plastry się nie poprzesuwały. Smażyłam kilka minut pod przykryciem aż omlet się ściął . Przełożyłam na talerz odwracając omlet tak żeby pomidory znalazły się na wierzchu. Podałam od razu po usmażeniu.



9 komentarzy:

  1. w sumie dawno omletu nie jadłam.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja jakoś dawno nie robiłam omletu :)

      Usuń
  2. Ja też uwielbiam pomidory! Pyszny omlecik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię omlety a z pomidorami było pysznie !

      Usuń
  3. Ja uwielbiam jajecznice z pomidorami:) Omletu nie robilam jeszcze:) Ale Twoj sie super prezentuje:) Idealne sniadanko!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj - dzięki podsmażeniu pomidory nabierają słodyczy :)

      Usuń
  4. piekny, wygląda po prostu obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...