Rolada boczkowa, boczek rolowany

Na święta nie ma u nas kupnej wędliny tylko to co sama zrobię. Nie mam wędzarni więc są mięsa pieczone - pasztet, schab no i czasami boczek. W tym roku rolada boczkowa z dodatkiem wędzonej papryki, która nadała jej nie tylko ciekawy smak, ale też piękny kolor.


czas przygotowania : ok. 80 minut + czas marynowania i chłodzenia
składniki : 
  • ok. 1,30 boczku surowego, bez skóry i kości, jak najchudszego
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki majeranku suszonego 
  • 5 łyżeczek papryki mielonej wędzonej

  • do smaku - sól, pieprz ziołowy
  •  
  • do smażenia - 1 łyżka oleju


sposób przygotowania : prostokątny płat surowego boczku, bez skóry i kości, opłukałam i osuszyłam. Usunęłam też wszystkie chrząstki i odcięłam wystające kawałki mięsa. Oprószyłam z obu stron solą i pieprzem ziołowym. Płat położyłam chudszą częścią do góry. Czosnek obrałam i pokroiłam w bardzo cienkie plasterki i rozsypałam je w 2 rzędach wzdłuż dłuższego boku - jeden przy samym brzegu a drugi mniej więcej na środku. Posypałam też majerankiem.

Mięso zwinęłam dość ściśle w roladę i związałam w kilku miejscach sznurkiem kuchennym. Tak przygotowane zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na mniej więcej dobę.

Zamarynowany boczek obsmażyłam na gorącej patelni z olejem żeby zrumienił się ze wszystkich stron. Następnie oprószyłam mniej więcej połową papryki. Roladę włożyłam do rękawa foliowego do pieczenia, zawiązałam końce i pakunek ułożyłam na blasze. Piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po upieczeniu zostawiłam żeby wystygła w rękawie.

Zimną wyjęłam i posypałam resztą papryki. Zawinęłam w papier do pieczenia żeby nie obeschła i schłodziłam. Podałam za zimno krojąc w plasterki.



14 komentarzy:

  1. Też w tym roku upiekłam roladę boczkową na święta, ale bez dodatku wędzonej papryki. Ładnie Twoja się udała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, wędzona papryka nadała ciekawe smaku i pięknego koloru :)

      Usuń
  2. Izo z okazji Nowego Roku,Tobie i Twojej rodzinie,życzę zdrowia,uśmiechu na twarzy,samych słonecznych dni.Osobiście Tobie wielu nowych i tak jak dotychczas świetnych przepisów kulinarnych.Serdecznie jeszcze raz pozdrawiam Christopher.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dostałam kawał boczku i już wiem, co z nim zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie zamarynowałem boczuś ale cholerka zapomniałem dodać do środka majeranku :/

    OdpowiedzUsuń
  5. A może leżeć zamarynowany 2 doby bo zapomniałam kupić rękawa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. doprawiony, zamarynowany może poleżeć w lodówce 2 doby spokojnie

      Usuń
  6. Super przepis:-) piekłam taki boczek na impreze rodzinna wszystkim smakował.Pani przepisy zachęcają do gotowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj upiekłam ten boczuś według Pani przepisu, REWELACJA :) Bardzo smaczny i pięknie będzie zdobił świąteczny półmisek. Dziękuje i życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczna roladka na święta będzie zrobiona

    OdpowiedzUsuń
  9. Boczku mam 1,60 to zwiększać czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 30 dkg nie zrobi większej różnicy i piekłabym mniej więcej tyle samo czasu, jeśli rolada bardzo gruba to może z 15 minut dłużej

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger