Mini frittaty z zielonym groszkiem

Niedzielne śniadanie w naszym domu jest późne, trochę leniwe i przeważnie jajeczne. Najczęściej smażę jajecznicę - tak jest najprościej a wszyscy lubimy. Czasami robię omlet albo jaja zapiekane, albo gotowane . . . Danie jajeczne na śniadanie w niedzielę to już chyba taki nasz mały rytuał i tylko jego postać od czasu do czasu się zmienia. Zapieczone z szynką i groszkiem były pyszne !




czas przygotowania : ok. 30 minut 
składniki na 8 sztuk :
  • 8 dużych albo 16 mniejszych plasterków szynki wędzonej
  • 6 jajek 
  • 150 g zielonego mrożonego groszku
  • 2 małe szalotki 
  • 40 g startego sera Gruyère
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki serka mascarpone 
  • 1 łyżka masła 

  • do smaku - sól, przyprawa ognista, pieprz biały mielony
  •  
  • do foremek : 2-3 łyżeczki masła 
sposób przygotowania : 8 gniazd formy do muffinek posmarowałam wewnątrz masłem. Wyłożyłam je cieniutkimi plasterkami szynki - jeśli plastry są duże to wystarczy po jednym na gniazdo, jeśli mniejsze potrzebne będą dwa.

Szalotki obrałam i posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam szalotkę, dosypałam zamrożony groszek i wlałam kilka łyżek wody. Dusiłam kilka minut aż groszek zmiękł i odparowała woda, przestudziłam.

Jajka wybiłam do miski i roztrzepałam lekko z mascarpone. Dodałam ostudzony groszek z cebulką, starty ser, natkę i doprawiłam do smaku. Masę rozdzieliłam równo nalewając do wcześniej naszykowanych foremek.

Zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - trzeba pilnować żeby wierzch się za bardzo nie zrumienił a środek upiekł więc czas pieczenia może być odrobinę krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika.

Podałam na gorąco, ale na zimno też są smaczne.

10 komentarzy:

  1. Wydają się być ogromnie smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jest podobnie, na niedzielne śniadanie tradycyjna jajecznica. Chyba w tym tygodniu namówię rodzinę na zmianę, bo Twoje frittaty wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają te groszki, zdjęcie artystyczne mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. artystyczne to nie, ale dziękuję, starałam się :)

      Usuń
  4. Super wyglądają te Twoje frittaty. U nas weekendowe śniadania też są zawsze jajeczne, ale ostatnio naleciało nas na zapiekane bułki - na różne sposoby, wypróbujcie jeśli jajecznica Wam już się znudziła, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że masz jakieś na blogu żebym mogła podpatrzeć ?

      Usuń
  5. Aż się głodny zrobiłem od tego patrzenia :) jedzonko wygląda rewelacyjnie ! Piękne fotki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger