Rogale maślane z makiem
Dzisiaj na śniadanie pyszne rogaliki z makiem, świeżutkie i pachnące. Są słodkawe, można je jeść same albo z dodatkiem masła czy dżemu
albo twarożku. Ja takie maślane bułeczki lubię nawet z szynką czy jakąś wytrawną pastą :)
Przygotowałam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie czyli wspólnego pieczenia blogerek, ale nie tylko. Pomysł zarzuciła Małgosia a przepis pochodzi z TEJ strony.
Rogaliki maślane z makiem
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :
Jak zrobić maślane rogaliki?
Mąki przesiałam do miski. W kubeczku roztarłam drożdże z wodą dodając 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.
Resztę cukru dosypałam do mąki. Do rondelka włożyłam masło i podgrzałam. Kiedy się rozpuściło zestawiłam z ognia, dolałam mleko i miód, wymieszałam. Gdy drożdże się spieniły dodałam je do miski z mąką, wbiłam jajko i wlałam mleczno maślaną mieszankę. Zagniotłam dość zwarte ciasto. Wyrabiałam je na blacie ok. 10-15 minut aż stało się elastyczne i lśniące. Uformowane w kulę odłożyłam do miski i przykryłam szczelnie. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na koło śr. 26-28 cm i podzieliłam na krzyż, na 4 części. Nie podsypywałam wcale mąką bo ciasto było dobrze wyrobione, wyrośnięte i nie kleiło się podłoża. Jeśli jednak będzie się kleić to podsypcie trochę mąki, byle nie za dużo. Każdy trójkąt zwinęłam w rulonik zaczynając od zewnątrz czyli podstawy. Uformowałam kształt rogalika. Tak przygotowane bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i odstawiłam żeby się napuszyły - u mnie trwało to ok. godziny.
Wyrośnięte rogaliki posmarowałam pędzelkiem maczanym w mieszance roztrzepanego żółtka i mleka, posypałam makiem. Piekłam ok. 20 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, środkowa półka. Powinny się ładnie zrumienić.
Przygotowałam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie czyli wspólnego pieczenia blogerek, ale nie tylko. Pomysł zarzuciła Małgosia a przepis pochodzi z TEJ strony.
Rogaliki maślane z makiem
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :
- 250 g mąki pszennej typ 405
- 250 g mąki pszennej typ 750
- 30 g świeżych drożdży
- 5 łyżek lekko letniej wody
- 50 g cukru zwykłego
- 40 g miodu płynnego, użyłam wielokwiatowego
- ok. 100-125 ml mleka
- 50 g masła
- 1 średnie jajko
- do posmarowania - 1 żółtko
- 2-3 łyżki mleka
- do posypania - 3 łyżki suchego maku
Jak zrobić maślane rogaliki?
Mąki przesiałam do miski. W kubeczku roztarłam drożdże z wodą dodając 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.
Resztę cukru dosypałam do mąki. Do rondelka włożyłam masło i podgrzałam. Kiedy się rozpuściło zestawiłam z ognia, dolałam mleko i miód, wymieszałam. Gdy drożdże się spieniły dodałam je do miski z mąką, wbiłam jajko i wlałam mleczno maślaną mieszankę. Zagniotłam dość zwarte ciasto. Wyrabiałam je na blacie ok. 10-15 minut aż stało się elastyczne i lśniące. Uformowane w kulę odłożyłam do miski i przykryłam szczelnie. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na koło śr. 26-28 cm i podzieliłam na krzyż, na 4 części. Nie podsypywałam wcale mąką bo ciasto było dobrze wyrobione, wyrośnięte i nie kleiło się podłoża. Jeśli jednak będzie się kleić to podsypcie trochę mąki, byle nie za dużo. Każdy trójkąt zwinęłam w rulonik zaczynając od zewnątrz czyli podstawy. Uformowałam kształt rogalika. Tak przygotowane bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i odstawiłam żeby się napuszyły - u mnie trwało to ok. godziny.
Wyrośnięte rogaliki posmarowałam pędzelkiem maczanym w mieszance roztrzepanego żółtka i mleka, posypałam makiem. Piekłam ok. 20 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, środkowa półka. Powinny się ładnie zrumienić.
Rogaliki maślane z makiem upiekły też : Małgosia - Smaki Alzacji ; Lorentyna - Pistachio ; Joanna - Różowa kuchnia ; Alina - Ala piecze i gotuje ; Dorota - Moje małe czarowanie ; Justyna - Gotowanie i pieczenie ; Daria - Breakfast ; Grażyna - Grażyna gotuje ; Dorota - Moje małe czarowanie ; Monika - Matka wariatka ; Jola - Smak mojego domu ; Bożena - Moje domowe kucharzenie ; Jola - Nasze życie od kuchni ; Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji ; Monika - Niezapomniane smaki ; Katarzyna - Kasia in ; Justyna - Mama i pomocnicy ; Agata - Kulinarne przygody Gatity ; Ewelina - Przy kubku kawy ; Marghe - Po prostu Marghe ; Monika - Pin up Cooking ; Alicja - Wielki apetyt ; Iwona - Blogotowanie ; Karolina - Kresowa panienka ; Małgosia - W garze mieszane ; Lidia Wesołowska
Piękne ci wyszły, jutro też mam zamiar się za nie wziąć :-)
OdpowiedzUsuńPorywam kilka i zaraz spałaszuję ;)
OdpowiedzUsuńFajnie rolowałaś i super wyszły, dzięki Izo za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPyzo, wyszły Ci perfekcyjne ! Ten patent z innym podziałem koła zapamiętam :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak kawa i pyszny maślany rogalik na śniadanie.
OdpowiedzUsuńNo te Twoje rogale to mega rogale są:)nie to co moje:((
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliki, dziękuję za kolejne wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńRogale wyszły ci równiutkie . Fotka przecudna można je jeść oczami .
OdpowiedzUsuńSą prześliczne..dzięki za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczone ! A żebyś wiedziała że nam smakowały :) i to bardzo! Dziękuje za wspólnie spędzony czas przy piekarniku!
OdpowiedzUsuńPięknie wygladaja..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z najlepszej piekarni :)
OdpowiedzUsuńsuper wyszły :) dziękuję za wspólnie spędzony czas :)
OdpowiedzUsuńIza, Twoje rogale jak malowane ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)
OdpowiedzUsuńPiękne :) ja dopiero się zabieram za moje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne ;)
OdpowiedzUsuńPyzuniu przepiękne Ci wyszły te rogaliki .... widzę, ze im więcej ich się robi z porcji tym sa urodziwsze:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie już innych rogali na śniadanie. Super przepis. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńcieszę się i zapraszam częściej po inne przepisy
UsuńDzisiaj upiekłam pierwszy ale napewno nie ostatni raz są pulchniutkie i pyszne.
OdpowiedzUsuńsmacznego :) zapraszam częściej po inne przepisy
Usuń