Rogale maślane z makiem

Dzisiaj na śniadanie pyszne rogaliki z makiem, świeżutkie i pachnące. Są słodkawe, można je jeść same albo z dodatkiem masła czy dżemu albo twarożku. Ja takie maślane bułeczki lubię nawet z szynką  czy jakąś wytrawną pastą :)

Przygotowałam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie czyli wspólnego pieczenia blogerek, ale nie tylko. Pomysł zarzuciła Małgosia a przepis pochodzi z TEJ strony.



Rogaliki maślane z makiem

czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki : 
  • 250 g mąki pszennej typ 405
  • 250 g mąki pszennej typ 750
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 5 łyżek lekko letniej wody 
  • 50 g cukru zwykłego 
  • 40 g miodu płynnego, użyłam wielokwiatowego
  • ok. 100-125 ml mleka 
  • 50 g masła 
  • 1 średnie jajko 
  •  
  • do posmarowania - 1 żółtko 
  • 2-3 łyżki mleka 
  •  
  • do posypania - 3 łyżki suchego maku 

Jak zrobić maślane rogaliki? 

Mąki przesiałam do miski. W kubeczku roztarłam drożdże z wodą dodając 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować.

Resztę cukru dosypałam do mąki. Do rondelka włożyłam masło i podgrzałam. Kiedy się rozpuściło zestawiłam z ognia, dolałam mleko i miód, wymieszałam. Gdy drożdże się spieniły dodałam je do miski z mąką, wbiłam jajko i wlałam mleczno maślaną mieszankę. Zagniotłam dość zwarte ciasto. Wyrabiałam je na blacie ok. 10-15 minut aż stało się elastyczne i lśniące. Uformowane w kulę odłożyłam do miski i przykryłam szczelnie. Odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na koło śr. 26-28 cm i podzieliłam na krzyż, na 4 części. Nie podsypywałam wcale mąką bo ciasto było dobrze wyrobione, wyrośnięte i nie kleiło się podłoża. Jeśli jednak będzie się kleić to podsypcie trochę mąki, byle nie za dużo. Każdy trójkąt zwinęłam w rulonik zaczynając od zewnątrz czyli podstawy. Uformowałam kształt rogalika. Tak przygotowane bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i odstawiłam żeby się napuszyły - u mnie trwało to ok. godziny.

Wyrośnięte rogaliki posmarowałam pędzelkiem maczanym w mieszance roztrzepanego żółtka i mleka, posypałam makiem. Piekłam ok. 20 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, środkowa półka. Powinny się ładnie zrumienić.


 Rogaliki maślane z makiem upiekły też : Małgosia - Smaki Alzacji ; Lorentyna - Pistachio ; Joanna - Różowa kuchnia ; Alina - Ala piecze i gotuje  ; Dorota  - Moje małe czarowanie ; Justyna - Gotowanie i pieczenie ; Daria - Breakfast ; Grażyna - Grażyna gotuje ; Dorota - Moje małe czarowanie ; Monika - Matka wariatka  ; Jola - Smak mojego domu ; Bożena - Moje domowe kucharzenie ; Jola - Nasze życie od kuchni ; Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji  ; Monika - Niezapomniane smaki  ; Katarzyna - Kasia in ; Justyna - Mama i pomocnicy ; Agata - Kulinarne przygody Gatity ; Ewelina - Przy kubku kawy ; Marghe - Po prostu Marghe ; Monika - Pin up Cooking ; Alicja - Wielki apetyt ; Iwona - Blogotowanie ; Karolina - Kresowa panienka  ; Małgosia - W garze mieszane ; Lidia Wesołowska 

21 komentarzy:

  1. Piękne ci wyszły, jutro też mam zamiar się za nie wziąć :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam kilka i zaraz spałaszuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie rolowałaś i super wyszły, dzięki Izo za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyzo, wyszły Ci perfekcyjne ! Ten patent z innym podziałem koła zapamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak kawa i pyszny maślany rogalik na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. No te Twoje rogale to mega rogale są:)nie to co moje:((

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne rogaliki, dziękuję za kolejne wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rogale wyszły ci równiutkie . Fotka przecudna można je jeść oczami .

    OdpowiedzUsuń
  9. Są prześliczne..dzięki za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wypieczone ! A żebyś wiedziała że nam smakowały :) i to bardzo! Dziękuje za wspólnie spędzony czas przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygladaja..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super wyszły :) dziękuję za wspólnie spędzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Iza, Twoje rogale jak malowane ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne :) ja dopiero się zabieram za moje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyzuniu przepiękne Ci wyszły te rogaliki .... widzę, ze im więcej ich się robi z porcji tym sa urodziwsze:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie wyobrażam sobie już innych rogali na śniadanie. Super przepis. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się i zapraszam częściej po inne przepisy

      Usuń
  18. Dzisiaj upiekłam pierwszy ale napewno nie ostatni raz są pulchniutkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger