Sałatka z buraczków
Ta sałatka kojarzy mi się z odległymi w czasie wakacjami na Suwalszczyźnie. Tam właśnie jadłam ją pierwszy raz, wiele lat temu. U mnie w domu buraczki były w barszczu albo w soku z sokowirówki, albo w formie paciajowatej, zasmażanej jarzynki. Nie żebym narzekała bo zawsze te wszystkie opcje bardzo lubiłam, ale z perspektywy czasu postrzegam je jako dość nudne.
Taką sałatkę z buraczków z cebulką, na zimno, podawano w ośrodku wczasowym w Gawrych Rudzie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Niektórzy wczasowicze narzekali, ale mnie to bardzo cieszyło bo zakochałam się w niej od pierwszego razu. To ciekawa odmiana dla zasmażanej jarzynki buraczkowej.
czas przygotowania : 10 minut + 90 minut pieczenie i studzenie buraków
składniki :
sposób przygotowania : buraczki umyłam, ale nie obierałam. Trzeba je ugotować albo upiec w całości - oba sposoby są dozwolone, ale skłaniam się bardziej ku pieczeniu bo według mnie pieczone są smaczniejsze. Średniej wielkości buraki pieką się, zawinięte pojedynczo w folię aluminiową, ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - można to zrobić np. przy okazji pieczenia ciasta.
Po upieczeniu, ew. ugotowaniu, muszą ostygnąć. Zimne obrałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Razem z buraczkami starłam pozbawione skórki jabłko. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam na sito i przelałam wrzącą wodą - to nie jest konieczne, ale sparzona cebula jest łagodniejsza dla żołądka. Cebulę dodałam do buraków. Całość skropiłam octem, dodałam olej i przyprawy, dokładnie wymieszałam. Przed podaniem schłodziłam.
Taką sałatkę z buraczków z cebulką, na zimno, podawano w ośrodku wczasowym w Gawrych Rudzie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Niektórzy wczasowicze narzekali, ale mnie to bardzo cieszyło bo zakochałam się w niej od pierwszego razu. To ciekawa odmiana dla zasmażanej jarzynki buraczkowej.
składniki :
- 4 buraki ćwikłowe średnie
- 1 cebula - biała lub czerwona
- 1 jabłko
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5-1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
sposób przygotowania : buraczki umyłam, ale nie obierałam. Trzeba je ugotować albo upiec w całości - oba sposoby są dozwolone, ale skłaniam się bardziej ku pieczeniu bo według mnie pieczone są smaczniejsze. Średniej wielkości buraki pieką się, zawinięte pojedynczo w folię aluminiową, ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - można to zrobić np. przy okazji pieczenia ciasta.
Po upieczeniu, ew. ugotowaniu, muszą ostygnąć. Zimne obrałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Razem z buraczkami starłam pozbawione skórki jabłko. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam na sito i przelałam wrzącą wodą - to nie jest konieczne, ale sparzona cebula jest łagodniejsza dla żołądka. Cebulę dodałam do buraków. Całość skropiłam octem, dodałam olej i przyprawy, dokładnie wymieszałam. Przed podaniem schłodziłam.
pyszna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńTez taka robię :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna.
A wiesz, że sama robię taką od wielu lat i też ją uwielbiam... prawie identyczną, tylko ja daję zwykły ocet, bo jabłkowy nie chce mi przejść przez gardło i nie dodaję oleju ;-)
OdpowiedzUsuńI też z pieczonych buraczków - bardziej soczyste i słodsze.
Tylko tak się zastanawiam... w składnikach nie widzę oleju, a piszesz, że dajesz.
dodaję, zgubił się przy pisaniu - już poprawiam !
UsuńOj Pyzuniu chyba zamiast buraczki "umyć albo upiec" trzeba je ugotować albo upiec... zabawne bo nie wiem co bym wybrała umyte ale surowe czy brudne ale upieczone hi hi hi ;)
OdpowiedzUsuńoczywiście, że tak - już poprawiłam :) jakaś rozkojarzona chodzę, przepraszam :)
UsuńBuraki i jabłko lepiej pokroić w kostkę, a zamiast octu dać sok z cytryny :-) Taką wersję znam :-)
OdpowiedzUsuńo nie, zdecydowanie nie - sałatka ze startych ma zupełnie inną teksturę i nam właśnie taka odpowiada
Usuńwłaśnie o taką prostą mi chodziło., Idę do kuchni robić, buraczki mam już ugotowane :)
OdpowiedzUsuńtaką lubię najbardziej :)
UsuńBuraczki wyszły pysze. Dziękuje za wspaniały przepis. Tylko nie dodałam oleju, ponieważ buraczki były bardzo soczyste. Upiekłam je w piekarniku.
OdpowiedzUsuńolej albo oliwa w sałatkach i surówkach warzywnych jest nie tylko dla smaku czy żeby były wilgotniejsze - niektóre witaminy nasz organizm dużo lepiej przyswaja kiedy przyjmujemy je w towarzystwie tłuszczu :)
UsuńNie miałam jabłka, ale i tak sałatka bardzo smaczna ;-) Nastepnęm razem spróbuję z jabłuszkiem.
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis zostało mi buraczków z tego rocznego zbioru w spiżarni jest sałatka z buraczków w słoikach a taka będzie na świeżo do obiadu mile pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZastanawiam się jak w innych regionach, ale na przykład na Podlasiu takie buraczki to klasyk i chyba nie ma domu w której takiej surówki / sałątki się regularnie nie podaje do obiadu ;)
OdpowiedzUsuńA jabłko kwaśne powinno być?,jakie jest najlepsze?
OdpowiedzUsuńużywam takiego jabłka jakie akurat mam pod ręką a sałatkę doprawiam do smaku albo większą ilością octu albo cukru, tak dla zbalansowania smaku
Usuń