wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 12 czerwca 2014

Cały obiad z piekarnika. Kurczak pieczony z młodymi warzywami, w marynacie z oleju rzepakowego

Lubię obiady jednogarnkowe czyli takie, które da się przygotować w jednym naczyniu albo na jednej blasze. Nie muszę potem dużo zmywać a składniki podczas wspólnego gotowania czy pieczenia przechodzą wzajemnie swoimi smakami i aromatami więc dania są bardziej smakowite.

Piekąc kurczaka często dorzucam na blachę warzywa i piekę razem - całość nabiera wyjątkowego smaku a ja nie muszę mieszać w kilku garnkach. Poza tym pieczone warzywa zachowują więcej smaku.

Zobacz przepis na inne danie jednogarnkowe - Klopsiki duszone z warzywami



Kurczę pieczone z młodymi warzywami


czas przygotowania : 20 minut + czas marynowania mięsa + ok. 1,5 h pieczenia
składniki na 4-6 porcji:
  • 1 świeży kurczak, ok. 2 kg
  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 1000-1250 g młodych, małych ziemniaków
  • ok. 350 g małych pomidorów na gałązkach

  • MARYNATA - 6 łyżek oleju rzepakowego z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 czubate łyżki mieszanki przyprawowej z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii

  • do smaku - sól morska ziołowa, pieprz czarny mielony

sposób przygotowania:  kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Odcięłam szyjkę, kuper i końcówki skrzydeł. Tuszkę przekroiłam wzdłuż na pół i usunęłam szkielet zostawiając kości w udkach i skrzydłach. Każdą część przekroiłam jeszcze na pół - można też podzielić na mniejsze porcje. Olej wymieszałam z przyprawą pomidorową i ok. 1 łyżeczką świeżo mielonego pieprzu - natarłam kawałki mięsa umieszczając je w misce. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Małe ziemniaczki, wielkości najwyżej większych orzechów włoskich, oczyściłam z łuszczących się kawałków skórki. Wrzuciłam do wrzącej wody i gotowałam 2 minuty po czym odcedziłam. Szparagi dokładnie umyłam, odłamałam twarde dolne końcówki. Grubsze można nieco obrać z włóknistej skórki, ale nie jest to konieczne.

Zamarynowane kawałki kurczaka osączyłam z marynaty, oprószyłam nieco solą i ułożyłam na blasze. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C , piekłam 20 minut. Do reszty marynaty od kurczaka jaka pozostała w misce wrzuciłam obgotowane ziemniaczki, wymieszałam żeby pokryły się olejem i przyprawami. Doprawiłam solą ziołową.

Kiedy kurczak się opiekł lekko skropiłam go gorącą wodą - ok. 1/3 szklanki. Na blachę dorzuciłam tez ziemniaki i zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C. Piekłam dalej 30 minut. Po tym czasie dołożyłam szparagi i gałązki pomidorów układając je na wierzchu i polewając sosem jaki powstał w czasie pieczenia. Piekłam kolejne 15-20 minut aż szparagi zmiękły a pomidorki popękały.

I to już wszystko. Jeszcze tylko przed podaniem posypałam wszystko świeżą bazylią. To solidny, bardzo smaczny obiad, dla 4-6 osób przygotowany na jednej blasze w piekarniku.

Zamarynowałam kurczaka i potem warzywa w oleju rzepakowym bo nie zmienia smaku składników. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest zdrowy. Ma tych kwasów dużo więcej niż oliwa z oliwek więc nazywa się go oliwą Północy. Nie zmienia zapachu i smaku dań, do których się go używa a pasuje do wszystkiego - sałatek, mięs, warzyw a nawet wypieków. 


3 komentarze:

  1. BO... Nie ma jak eintopf! :)) Dzięki za kolejną inspirację. Tunia z Poznania

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam fajne,szybkie,pyszne😊😊😊😊marzena

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...