wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 18 czerwca 2014

Kurczak. Kuskus. Warzywa. Kurczę pieczone majerankowe z kuskusem, warzywami i słonecznikiem

I znowu na obiad rumiany, soczysty pieczony kurczak. Dzisiaj zaproponuję ptaszysko doprawione majerankiem i odrobiną czosnku, podane z warzywnym kuskusem. Cóż, kurczak to jedno z naszych ulubionych dań, ale staram się przyprawiać go na różne sposoby i podawać inaczej żeby nie było nudno. Czy nie jest to już oceńcie sami :) Nam znowu bardzo smakowało a danie na talerzach wyglądało kolorowo i apetycznie.

Kurczaka pieczonego w kawałkach można podać też z zimną Sałatką a'la toabbouleh zamiast kuskusu



Kurczak pieczony z majerankiem, warzywnym kuskusem i słonecznikiem 

czas przygotowania : ok. 30 minut + czas marynowania mięsa + ok. 80 minut pieczenia
składniki na 4-6 porcji :
  • 1 świeży kurczak ok. 1600 g 
  • 1 szkl. suchego kuskusu 
  • 1 czerwona cebula
  • po 1/3 strąka papryki żółtej i czerwonej 
  • 1-2 średnie ogórki gruntowe
  • 1/2 szkl. łuskanego słonecznika
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  •  
  • do smaku -sól, pieprz mielony, majeranek suszony

sposób przygotowania : kurczaka umyłam i osuszyłam. Odkroiłam szyjkę, kuper i końce skrzydeł. Tuszkę przekroiłam wzdłuż na pół i usunęłam szkielet zostawiając kości w udach i skrzydłach. Obie połówki przekroiłam jeszcze na pół - oddzielnie uda i piersi ze skrzydełkami. Mięso natarłam roztartym z łyżeczką soli czosnkiem, oprószyłam roztartym majerankiem i pieprzem. W przykrytej misce odstawiłam do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowanego kurczaka ułożyłam w brytfance posmarowanej na dnie masłem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i wlałam ok. 3/4 szkl. gorącej wody. Piekłam ok. godziny co jakiś czas polewając sosem.

Ziarno słonecznika wsypałam na suchą patelnię i często mieszając prażyłam przez kilka/kilkanaście minut uważając żeby się zezłociło, ale nie przypaliło. Zsypałam do miseczki i odstawiłam do ostudzenia. Suchy kuskus wsypałam do miski. Kiedy kurczak był już upieczony zlałam cały sos do dużego kubka. Mięso przykryłam folią aluminiową żeby odpoczęło, ale nie wystygło. Sos uzupełniłam wodą do objętości ok. 300 ml. Płynem zalałam kuskus, przykryłam i odstawiłam żeby napęczniał.

Wszystkie warzywa oczyściłam, cebulę obrałam, ogórka zostawiłam ze skórką a z papryk usunęłam gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroiłam mniej więcej w równą, niedużą kostkę. Koperek posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżeczką oleju. Zeszkliłam cebulę, dorzuciłam papryki i smażyłam dosłownie chwilę, tylko tyle żeby straciła surowość, ale pozostała chrupiąca. Do warzyw dodałam kuskus, przesmażyłam mieszając. Zestawiłam z ognia. Dodałam ogórka, koperek i większość słonecznika. Doprawiłam do smaku solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Kawałki kurczaka podałam z kuskusowo-warzywną ciepłą sałatką posypując resztą ziaren słonecznika i drobnymi listkami koperku.



5 komentarzy:

  1. pyszności, wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie przyrumieniona skórka pychota !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiła mi Pani smaka na kurczaka :) Muszę wypróbować koniecznie.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...