Waniliowo-mleczny pudding z tapioką i kiwi
Ależ wyszedł pyszny deser! Mięciutkie, ale wyraźnie wyczuwalne kuleczki tapioki w mlecznym kremie a do tego kwaskowe, orzeźwiające kiwi. Coś pysznego! I tak łatwo się robi. Jedynym problemem może być kupienie tapioki bo nie jest to u nas powszechny produkt. Szukajcie go w dobrych delikatesach, sklepach z żywnością orientalną i egzotyczna albo po prostu w sklepach internetowych.
Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku czyli rośliny uprawnej pochodzącej z Brazylii a konkretnie z bulw maniokowych. Tapioka jest dietetyczna, zawiera bardzo mało białka a zawarte w niej węglowodany są lekkostrawne. Właściwie nie ma swojego smaku i jest hipoalergiczna. Jest także bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. Doskonale nadaje się do przyrządzania deserów.
Z kupieniem kaszy jaglanej będziecie mieli zdecydowanie mniejszy problem a też doskonale nadaje się do zrobienia deseru np. takiego jak Krem jaglany z karmelowym ananasem
Mleczno-waniliowy deser z tapioką i kiwi
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas moczenia + czas chłodzenia
składniki na 2-3 porcje:
Jak zrobić deser z tapioki?
Tapiokę wsypałam do rondelka i zalałam zimnym mlekiem. Odstawiłam na ok. godzinę. Następnie postawiłam naczynie na ogniu i powoli podgrzewałam aż do zagotowania. Dosypałam cukier trzcinowy, waniliowy, sól i gotowałam ok. 15 minut. Na malutkim ogniu i mieszając co jakiś czas żeby nic się nie przypaliło. W tym czasie kuleczki napęczniały, zmiękły i zrobiły się prawie przeźroczyste. Całość zgęstniała, ale była jeszcze całkiem płynna. Tak właśnie ma być bo podczas stygnięcia stężeje.
Gotowy pudding przełożyłam do pucharków i odstawiłam do ostudzenia a następnie schłodziłam w lodówce. Kiwi obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Było dość kwaśne więc wymieszałam je z odrobiną miodu. Jeśli będziecie mieli bardziej dojrzałe i słodkie to nie dosładzajcie. Owoce wyłożyłam na wierzch puddingu.
Jeśli zamiast kiwi użyjecie innych owoców (poza świeżym ananasem i papają) to możecie nałożyć je na jeszcze lekko ciepły pudding i schłodzić razem. Kiwi, a także ananas i papaja, zawiera enzym zwany papainą, który rozkłada białko zwierzęce, w tym to zawarte w mleku zwierzęcym. Jeśli takie owoce dodamy do deseru mlecznego i pozostawimy w nim na dłużej to całość może zgorzknieć. Dlatego właśnie kiwi dodałam dopiero przez podaniem.
Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku czyli rośliny uprawnej pochodzącej z Brazylii a konkretnie z bulw maniokowych. Tapioka jest dietetyczna, zawiera bardzo mało białka a zawarte w niej węglowodany są lekkostrawne. Właściwie nie ma swojego smaku i jest hipoalergiczna. Jest także bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. Doskonale nadaje się do przyrządzania deserów.
Z kupieniem kaszy jaglanej będziecie mieli zdecydowanie mniejszy problem a też doskonale nadaje się do zrobienia deseru np. takiego jak Krem jaglany z karmelowym ananasem
Mleczno-waniliowy deser z tapioką i kiwi
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas moczenia + czas chłodzenia
składniki na 2-3 porcje:
- 50 g tapioki w formie granulatu
- ok. 500 ml mleka
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego demerara
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 duże kiwi
- ew. 1/2 łyżeczki miodu, u mnie lipowy
Jak zrobić deser z tapioki?
Tapiokę wsypałam do rondelka i zalałam zimnym mlekiem. Odstawiłam na ok. godzinę. Następnie postawiłam naczynie na ogniu i powoli podgrzewałam aż do zagotowania. Dosypałam cukier trzcinowy, waniliowy, sól i gotowałam ok. 15 minut. Na malutkim ogniu i mieszając co jakiś czas żeby nic się nie przypaliło. W tym czasie kuleczki napęczniały, zmiękły i zrobiły się prawie przeźroczyste. Całość zgęstniała, ale była jeszcze całkiem płynna. Tak właśnie ma być bo podczas stygnięcia stężeje.
Gotowy pudding przełożyłam do pucharków i odstawiłam do ostudzenia a następnie schłodziłam w lodówce. Kiwi obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Było dość kwaśne więc wymieszałam je z odrobiną miodu. Jeśli będziecie mieli bardziej dojrzałe i słodkie to nie dosładzajcie. Owoce wyłożyłam na wierzch puddingu.
Jeśli zamiast kiwi użyjecie innych owoców (poza świeżym ananasem i papają) to możecie nałożyć je na jeszcze lekko ciepły pudding i schłodzić razem. Kiwi, a także ananas i papaja, zawiera enzym zwany papainą, który rozkłada białko zwierzęce, w tym to zawarte w mleku zwierzęcym. Jeśli takie owoce dodamy do deseru mlecznego i pozostawimy w nim na dłużej to całość może zgorzknieć. Dlatego właśnie kiwi dodałam dopiero przez podaniem.
te białe kuleczki w pucharku po prawej stronie to właśnie sucha tapioka w formie granulatu |
świetny pudding, idealny na niedzielny deser :)
OdpowiedzUsuńNa innym blogu znalazłem informację, że warto jeść kiwi ze skórką, bo przy samej skórze jest najwięcej witamin, a przy obieraniu wszystko tracimy. Jakie jest pani zdanie?
OdpowiedzUsuńpo pierwsze kupuje kiwi w markecie a więc pochodzą z wielkiej plantacji i żeby długo pozostały świeże na pewno były czymś pryskane. Pomarańcze można sparzyć, kiwi raczej nie bardzo, szczególnie takie dojrzałe, bez szkody dla miąższu. Poza tym skórka kiwi jest włochata i nie wyobrażam sobie jakbym ją przełknęła więc raczej przeboleję stratę odrobiny witamin
OdpowiedzUsuńDeser pieknie sie prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda; ) i na pewno też tak smakował:)tapiokowe desery skradly moje serce,
OdpowiedzUsuńDeser z tapioką już na zdjęciu wygląda obłędnie, a co dopiero na żywo !!!! Pewnie smakuje rewelacyjnie;)
OdpowiedzUsuńPudding z tapioki znam i uwielbiam, ale w tak pysznym wydaniu go jeszcze nie widziałem - jutro lecę po kiwi :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!
OdpowiedzUsuńa granulat miała pani chyba większy, bo ja robiłam z drobnego i granulki nie były takie widoczne w moim deserze :-)
Mam ochotę zrobić ten deser i faktycznie znalazłam 2 wielkości tego granulatu,proszę o podpowiedź
OdpowiedzUsuńmam kupić ten drobniejszy czy ten z większymi kulkami?
Pozdrawiam
obojętnie - jeden i drugi nadaje się na taki deser - z większego wyjdą większe kuleczki po prostu
Usuńdzieki :-)
OdpowiedzUsuńale mam dylemat :-)
to bierz większy - ugotowane kuleczki będą bardziej wyczuwalne
UsuńDziś go przygotuję:) świetny, pyszny, delikatny i kolory!!!!
OdpowiedzUsuńMoi chłopcy kochają takie desery
Usuń