wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 16 maja 2016

Grzyby gatunkami. Naparstniczka stożkowata

Naparstniczka stożkowata Verpa conica to kolejny grzyb z rodziny smardzowatych, którego w tym roku wreszcie spotkałam na swojej drodze. W moich rejonach jakoś nie mogłam na niego trafić, ale kiedy zatrzymałam się na chwilę w Krakowie, jadąc na tegoroczne smardzowanie, Dorota zabrała mnie w znane sobie miejsce żebym mogłam zapoznać się z naparstniczką osobiście. To pierwsze spotkanie z naparstniczką stożkowatą okazało się tylko przygrywką. Już następnego dnia samodzielnie znalazłam jej nowe stanowisko nad słowackim potokiem.

Z grzybami bywa tak, że część gatunków poznaję najpierw z książek a dopiero później spotykam w terenie. Chociażby dlatego, że albo nie rosną w moich lasach, albo szukałam ich w złych miejscach. Oczywiście bywa też odwrotnie kiedy natrafiam na grzyba i dopiero muszę go oznaczyć. Obie sytuacje sprawiają wiele radości i dają dużo satysfakcji. Każdy kolejny, nowo poznany gatunek, poszerza moją wiedzę.

naparstniczka stożkowata , smardzowate , grzyby jadalne , orawa , wiosna , smardze ,  grzybobranie , atlas grzybów , grzyby gatunkami


Naparstniczka stożkowata ma owocnik wielkości od kilku do nawet 15 cm wysokości. Składa się z trzonu i główki do złudzenia przypominającej kapelusik. Jest bardzo delikatna i nietrwała.


Główka naparstniczki stożkowatej jest przyrośnięta do trzonu jedynie na samym szczycie. Ma do 4 cm wysokości i kształt naparstka, , dzwonka, stożka lub czapeczki. Jest koloru brązowego, jaśniejszego lub ciemniejszego. Powierzchnia główki bywa gładka albo pomarszczona, czasami pionowo pofałdowana albo nawet jamkowata i przypominająca nieco mózg. W przeciwieństwie do innych smardzów nie ma jednak żadnych żeber.

Trzon naparstniczki stożkowatej jest pusty w środku, stosunkowo gruby, cylindryczny, walcowaty. Powierzchnia naga, jedwabista, lekko otrębiasta, czasami z widocznymi pomarańczowo brązowymi ziarenkami. Koloru białego, żółtawego, jasnoochrowego, czasami mięsnoczerwonawego.

Miąższ naparstniczki jest biały, cienki,, bardzo kruchy i łamliwy. Bywa, że trzon łamie się nawet pod ciężarem zbyt wyrośniętej główki.  Smak i zapach słabo wyczuwalne, ale przyjemne.


naparstniczka stożkowata , smardzowate , grzyby jadalne , orawa , wiosna , smardze ,  grzybobranie , atlas grzybów , grzyby gatunkami

Naparstniczki stożkowate w Polsce podlegają częściowej ochronie. Ten gatunek został wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "R" - rzadki.

Naparstniczki do dość rzadkie grzyby. Można spotkać w kwietniu i maju. Wyrastają w miejscach wilgotnych, zaroślach lasów liściastych i rzadziej iglastych, lasach łęgowych, nad ciekami wodnymi, w ogrodach i parkach. Lubi stanowiska jasne. Zwykle rośnie pojedynczo lub w grupach kilku, kilkunastu sztuk.

Naparstniczka stożkowata to grzyb jadalny, ale w porównaniu do innych smardzów mało wartościowy z powodu cienkiego miąższu o bardzo słabym smaku. Można ją króciutko smażyć czy dusić lub gotować. Suszona bardzo mocno traci objętość.

źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003 


naparstniczka stożkowata , smardzowate , grzyby jadalne , orawa , wiosna , smardze ,  grzybobranie , atlas grzybów , grzyby gatunkami
naparstniczka stożkowata , smardzowate , grzyby jadalne , orawa , wiosna , smardze ,  grzybobranie , atlas grzybów , grzyby gatunkami
ta naparstniczka już prawie leżała na ziemi przechyliwszy się pod własnym ciężarem
naparstniczka stożkowata , smardzowate , grzyby jadalne , orawa , wiosna , smardze ,  grzybobranie , atlas grzybów , grzyby gatunkami
Naparstniczka widoczna na tym zdjęciu leżała na ściółce bo trzon wygiął się i  złamał -  prawdopodobnie pod ciężarem własnym i dziwnie rozłożonej główce. Po prawej stronie widać resztę trzonu zagłębionego w ziemi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...