Przekąski z ciasta francuskiego z cebulą

Na domowym przyjęciu nie może zabraknąć ciepłych przekąsek. Wszyscy moi znajomi lubią różne wariacje z ciastem francuskim więc ciekawa jestem co powiedzą na te ciasteczka z konfiturą z czerwonej cebuli. Niby wytrawne a jednak trochę słodkie. Chrupiące ciasto i nieco zaskakujący środek. Nasz tegoroczny Sylwester w domu będzie bardzo smaczny!

Takie ciasteczka z ciasta francuskiego zrobicie dość szybko przed sylwestrową imprezą. Konfiturę usmażcie już dziś a jutro wystarczy pokroić surowe ciasto na kwadraciki, nałożyć cebulkę i do pieca.

Ciasto francuskie to wdzięczny materiał do przygotowywania szybkich, pysznych przekąsek. Jest do kupienia w wielu sklepach i spokojnie możecie użyć takiego gotowca.

wytrawne ciastka z konfitura cebulowa, ciasteczka francuskie z cebula, wypieki wytrawne, przekaski na impreze, sylwestrowe przekaski, finger food,  potrawy na domowke, menu na prywatke


Wytrawne ciastka francuskie z czerwoną cebulą

czas przygotowania: 60 minut
składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego 
  •  
  • KONFITURA - 500 g czerwonej cebuli
  • 5 łyżek oleju roślinnego 
  • 150 ml octu balsamicznego ciemnego 
  • 150 ml czerwonego, wytrawnego wina (albo wody jeśli nie macie wina)
  • 3-4 łyżki miodu naturalnego rzepakowego
  • garść żurawiny suszonej 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony
  •  
  • dodatkowo - 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka 
  • 2-3 łyżeczki suchego maku
  • tyle owoców żurawiny ile ciastek

wytrawne ciastka z konfitura cebulowa, ciasteczka francuskie z cebula, wypieki wytrawne, przekaski na impreze, sylwestrowe przekaski, finger food,  potrawy na domowke, menu na prywatke

Jak zrobić francuskie ciastka z cebulą? 

KONFITURA - cebule obrałam i pokroiłam w cienkie piórka. Garść żurawiny posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i od razu posoliłam ją 3 szczyptami soli dzięki czemu szybciej zmięknie. Smażyłam na niezbyt dużym ogniu żeby się zeszkliła, ale nie zrumieniła.

Kiedy cebula trochę zmiękła dolałam ocet balsamiczny. Dusiłam powoli  na małym ogniu aż cebula robiła się coraz bardziej miękka a sos redukował. W miarę potrzeby, kiedy sos odparowywał a cebula nie była jeszcze miękka, dolewałam po trochu wina, ale jeśli go nie macie to może być woda. Po ok. 15 minutach dodałam miód, żurawinę i tymianek. Dusiłam dalej aż masa mocno ściemniała, zgęstniała a cebula była zupełnie miękka. Doprawiłam do smaku pieprzem.

CIASTKA - zrolowane, zapakowane, świeże ciasto francuskie wyjęłam z lodówki na pół godziny, godzinę, przez pieczeniem. Gdy nieco się ogrzało rozwinęłam je delikatnie i pokroiłam na nieduże kwadraty o boku 7-8 cm. Na środek każdego kwadracika nałożyłam łyżeczkę konfitury cebulowej. Wszystkie rogi zawinęłam do środka, zebrałam tak żeby je zlepić i docisnęłam na środku ciastka. Żeby lepiej się trzymały na wierzch, w miejscu łączenia, wcisnęłam owoc żurawiny.

Gotowe ciastka układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam je żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam suchym makiem. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ciasto powinno dobrze się zrumienić.

Takie ciastka najlepiej smakują na ciepło. Można przygotować je i ułożyć na blasze nawet kilka godzin przed przyjęciem a potem tylko odpalić piekarnik i upiec albo upiec wcześniej a potem tylko przez kilka minut podgrzać w piekarniku.

wytrawne ciastka z konfitura cebulowa, ciasteczka francuskie z cebula, wypieki wytrawne, przekaski na impreze, sylwestrowe przekaski, finger food,  potrawy na domowke, menu na prywatke


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger