Francuskie przekąski czyli bogate francuzy
Mając w lodówce gotowe ciasto francuskie można bardzo szybko wyczarować ciepłe przekąski czy ciasteczka. U mnie trwało to trochę dłużej bo wymyśliłam sobie, że będą miały bogate wnętrze i dodałam sobie roboty. Jednak warto było bo smak wynagrodził większy nakład pracy - chrupiące ciasto a w środku dużo pyszności. Było bardzo smacznie :)
czas przygotowania : ok. 40 minut
składniki na 8 sztuk :
sposób przygotowania : OMLETY - warzywa mrożone wyjęłam żeby lekko odtajały. Włoszczyznę i fasolkę pokroiłam w drobną kostkę. Obrany czosnek i osączone z oliwy pomidory posiekałam. Na patelni rozgrzałam po pół łyżeczki masła oraz oleju i podsmażyłam rozdrobnione składniki doprawiając szczyptą cukru i sosem sojowym. Przełożyłam do miski i zostawiłam do przestudzenia.
W miseczce roztrzepałam 2 całe jajka i jedno białko dodając mleko, odrobinę soli, pieprzu i mąkę - wymieszałam dobrze żeby nie było grudek. Masę dodałam do podsmażonych warzyw mrożonych, wsypałam ser, natkę, wymieszałam i podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Na niedużej patelni z odrobiną mieszanki tłuszczy usmażyłam z tego 2 omlety.
FARSZ - na patelni znów rozgrzałam po pół łyżeczki masła i oleju. Wrzuciłam pokrojoną w pół plasterki cebulę oraz posiekane, umyte wcześniej, pieczarki. Gdy zaczęły się lekko złocić dodałam starte na tarce ogórki konserwowe. Doprawiłam do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przestudziłam
Ciasto francuskie rozwinęłam na lekko oprószonym mąką blacie. Przykładając talerzyk wycięłam 2 koła o śr. ok. 20 cm. Na każdym położyłam przestudzony omlet - powinny być takiej wielkości jak koła ciasta. Tak przygotowane kółka przecięłam po przekątnej na 4 części. Przy brzegach każdego nałożyłam po trochu cebuli smażonej z pieczarkami i ogórkami a na to połówkę kabanosa. Zwinęłam delikatnie rożki.
Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Z resztek ciasta powycinałam małe elementy, przykleiłam na wierzchu przekąsek i ponownie posmarowałam żółtkiem.
Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C - gdy się zrumienią są gotowe
Wyszła z tego bardzo fajna, pełna smaków, przekąska - u nas na ciepłą kolację.
czas przygotowania : ok. 40 minut
składniki na 8 sztuk :
- 1 op. ciasta francuskiego chłodzonego
- 4 kabanosy wieprzowo-drobiowe dł. ok. 22 cm
- OMLETY - 2 jajka + 1 białko
- 2 łyżki mleka 3,2 %
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- garść fasolki szparagowej zielonej mrożonej
- duża garść groszku zielonego mrożonego
- duża garść włoszczyzny mrożonej paski
- 1 czubata łyżka drobno startego sera żółtego Cheddar
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 3 pomidory suszone z oliwy
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- SMAŻONY FARSZ - 2 małe cebulki
- kilka małych pieczarek
- 2 nieduże ogórki konserwowe
- DO SMAŻENIA - ok. 2 łyżeczki masła
- ok. 3 łyżeczki oleju słonecznikowego
- do smaku - sos sojowy, sól, pieprz mielony czarny, odrobina cukru
- do posmarowania - 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
sposób przygotowania : OMLETY - warzywa mrożone wyjęłam żeby lekko odtajały. Włoszczyznę i fasolkę pokroiłam w drobną kostkę. Obrany czosnek i osączone z oliwy pomidory posiekałam. Na patelni rozgrzałam po pół łyżeczki masła oraz oleju i podsmażyłam rozdrobnione składniki doprawiając szczyptą cukru i sosem sojowym. Przełożyłam do miski i zostawiłam do przestudzenia.
W miseczce roztrzepałam 2 całe jajka i jedno białko dodając mleko, odrobinę soli, pieprzu i mąkę - wymieszałam dobrze żeby nie było grudek. Masę dodałam do podsmażonych warzyw mrożonych, wsypałam ser, natkę, wymieszałam i podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Na niedużej patelni z odrobiną mieszanki tłuszczy usmażyłam z tego 2 omlety.
FARSZ - na patelni znów rozgrzałam po pół łyżeczki masła i oleju. Wrzuciłam pokrojoną w pół plasterki cebulę oraz posiekane, umyte wcześniej, pieczarki. Gdy zaczęły się lekko złocić dodałam starte na tarce ogórki konserwowe. Doprawiłam do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przestudziłam
Ciasto francuskie rozwinęłam na lekko oprószonym mąką blacie. Przykładając talerzyk wycięłam 2 koła o śr. ok. 20 cm. Na każdym położyłam przestudzony omlet - powinny być takiej wielkości jak koła ciasta. Tak przygotowane kółka przecięłam po przekątnej na 4 części. Przy brzegach każdego nałożyłam po trochu cebuli smażonej z pieczarkami i ogórkami a na to połówkę kabanosa. Zwinęłam delikatnie rożki.
Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Z resztek ciasta powycinałam małe elementy, przykleiłam na wierzchu przekąsek i ponownie posmarowałam żółtkiem.
Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 st. C - gdy się zrumienią są gotowe
Wyszła z tego bardzo fajna, pełna smaków, przekąska - u nas na ciepłą kolację.
Wyglądają bardzo apetycznie, pewnie niejedna restauracja mogłaby je zaserwować:)
OdpowiedzUsuńmyślisz ? ja jestem pewna, że zrobię je jeszcze nie raz bo to fajne danko na imprezę
UsuńOj, faktycznie pzebogate te Twoje Francuzy! ;) Cała feeria smaków.
OdpowiedzUsuńoj tak, ale wszystko się pysznie zgrało :)
Usuńrzeczywiście wnętrze wręcz ekskluzywne, ale za to jaki wspaniały efekt! te liście na wierzchu są powalające! pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuńw sumie zwykłe składniki, nic wymyślnego, ale całość była bardzo, bardzo smaczna
Usuńoj, oj zaśliniłam ekran :)
OdpowiedzUsuńwycieraj szybciutko :)
Usuńcudowne ,pomyslowe i genialne!!! pozwolisz że odgapie ???
OdpowiedzUsuńpewnie - jakby to była tajemnica to nie pokazywałabym przecież :) jak zrobisz to napisz, proszę, jakie wrażenia i czy smakowało :)
Usuńwow faktycznie na bogato.
OdpowiedzUsuńmiało być smacznie i pożywnie
Usuńefekt warty był poświęcenia, świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) nad listkami jeszcze muszę popracować
Usuń