Jak kupić dobry i prawdziwy miód pszczeli
Dzisiaj będzie garść informacji o słodziutkim miodzie, bo wcale nie jest łatwo kupić ten prawdziwy. W sklepach jest mnóstwo słoików z czymś co tylko z wyglądu lub nazwy go przypomina. Warto wiedzieć kilka rzeczy zanim wybierzemy się na zakupy.
Miód pszczeli można podzielić na dwie kategorie - nektarowy czyli taki produkowany z nektaru kwiatów i spadziowy tzn. ten zbierany przez pszczoły z wydzielin mszyc i czerwców pasożytujących na drzewach. Naturalny miód ma wiele właściwości leczniczych znanych i cenionych już od najdawniejszych czasów. Te cenne właściwości mogą być różne w zależności od rodzaju miodu. Jednak żeby jedzenie miodu przynosiło efekty i rzeczywiście wzmacniało nasz organizm warto go spożywać regularnie, w ciągu całego roku, a nie dopiero wtedy kiedy jesteśmy chorzy. Miód jest lekiem nie tylko na zwykłe przeziębienie, ale o tym za chwilę.
Miody, które kupujemy i jemy w naszej rodzinie od dawna pochodzą z mazurskiej pasieki. To gospodarstwo z wieloletnią, już ok. 100 letnią tradycją hodowli pszczół i produkcji miodów oraz innych produktów pszczelich. Czyste, zielone środowisko i miłość właścicieli do pszczół powodują, że miody z takich miejsc są bardzo wartościowe i doskonałej jakości. Polecam je szczerze wszystkim znajomym i nieznajomym - u mnie w domu innego nie znajdziecie i właśnie przybyły świeże zapasy. Oczywiście to nie jedyna, warta zainteresowania pasieka. Dobrych producentów miodu jest wielu, w różnych regionach. Warto się rozejrzeć żeby kupić dobry, zdrowy miodek.
Czy wiesz, że przeciętna szybkość lotu pszczoły to 24 km/h ?
Wolicie płynny czy twardy miód ? Krystalizacja miodu czyli jego powolne scalanie jest procesem naturalnym. Podczas tzw. konfekcjonowania czyli pakowania go w słoiki przeznaczone do handlu detalicznego miód, który już zdążył się scukrzyć podgrzewa się trochę, maksymalnie do 40 st. C, specjalnymi grzałkami i przelewa. Przy takim postępowaniu nic złego się z nim nie dzieje i po jakimś czasie skrystalizuje się ponownie w nowych opakowaniach. Przegrzany już cały czas będzie płynny i prawie bezwartościowy. Mając wybór różnych gatunków miodu w jednym miejscu warto przyjrzeć się czy przynajmniej część z nich jest skrystalizowana. Niektóre miody poddaje się kremowaniu czyli częstemu mieszaniu w celu rozbicia kryształków cukru. Dzięki temu taki miód nie scukrzy się i będzie miał konsystencję praz wygląd maślanego kremu. Robi się to bez podgrzewania więc taki miód zachowuje wszystkie swoje dobre właściwości.
Ile kosztuje prawdziwy miód ? Niestety, musi swoje kosztować, chociaż bez przegięcia też w drugą stronę. Zarówno bardzo niska jak i bardzo wysoka cena powinna wzbudzić naszą czujność. Pierwsza może świadczyć o tym, że miód jest podrabiany a druga, że sprzedawca jest nierzetelny. Dobre miody kosztują już od 21 do 25 zł za słoik pojemności 0,5 l i to według mnie jest bardzo dobra cena.
Gdzie kupić prawdziwy miód ? Ja kupuję tylko od ludzi i w miejscach, do których mam zaufanie. Takie buduje się długo. Trzeba pytać sprzedawców i producentów o szczegóły, podpytywać innych o dany produkt oraz samemu go próbować, używać i obserwować. Warto też polecać sobie nawzajem rzetelnych producentów żeby inni mogli korzystać z prawdziwych, dobrych produktów. Zaufanie w tej branży jest bardzo ważne.
Nie kupuję miodów no name czyli bez etykiet z dokładnymi informacjami na temat miejsca pochodzenia, adresem pasieki i datą zbioru. Chcę wiedzieć jak najwięcej o tym co kupuję i w razie jakichkolwiek zastrzeżeń mieć namiary na producenta. Najlepiej gdyby to był miód pochodzący z polskiej pasieki. Niestety, na nasz rynek często trafiają miody opisane tylko jako pochodzące z Unii Europejskiej albo nawet z Chin - ja takich nie kupuję bo mogą zawierać dziwne rzeczy np. wysokie dawki metali ciężkich.
Czy wiesz, że pszczoła robotnica żyje przeciętnie tylko od 25 do 35 dni ? Królowa żyje do 5 lat i codziennie składa ok. 3000 jajeczek.
Jak przechowywać miód ? Kiedy już kupimy miód przechowujmy go w chłodnym i ciemnym miejscu. Miód nie lubi światła ani wysokiej temperatury. Podgrzany powyżej 40 st. C traci swoje lecznicze właściwości - dlatego najzdrowszy jest na surowo jedzony po prostu łyżeczką albo rozpuszczony, ale w chłodnym płynie. Bardzo wartościowym napojem jest woda z miodem i cytryną, przy czym miód należy rozpuścić w niej np. wieczorem a wypić dopiero rano. Pojemniki z przechowywanym miodem muszą być szczelnie zamknięte ponieważ miód chłonie wilgoć i zapachy.
Jaki miód jest najlepszy ? Miody, poza tym że są słodkie, smakują bardzo różnie. Jedne są łagodne a inne ostrzejsze i nie każdemu pasuje konkretny smak czy zapach. Mają też różne właściwości więc używa się ich przy innych schorzeniach :
WIELOKWIATOWY - łagodny lub ostrzejszy. Jest antyalergiczny. Ma działanie regenerujące i mocno odżywcze.
LIPOWY - łagodny, ale z nutką ostrości. Stosowany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu oraz bezsenności. Ma właściwości rozgrzewające i uspokajające
RZEPAKOWY - łagodny w smaku. Stosuje się go w chorobach wątroby, serca, dróg moczowych i nerek
AKACJOWY - łagodny. Stosowany przy nadkwasocie żołądka i zaburzeniach trawienia, działa osłonowo. Zapobiega powstawaniu kamieni w organizmie.
GRYCZANY - ostry. Stosowany przy chorobach serca i układu krążenia. Dostarcza żelaza więc używa się go przy leczeniu niedokrwistości.
MNISZKOWY - łagodny. Stosowany przy nadkwasocie żołądka, chorobach wątroby i dróg żółciowych.
NAWŁOCIOWY - kwaśno gorzki. Stosowany przy leczeniu dróg moczowych i chorobach górnych dróg oddechowych.
MALINOWY - lekko kwaskowy. Ma właściwości rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Stosowany także przy niedokrwistości.
MIÓD Z PYŁKIEM - łagodny, kwiatowy. Stosowany w przypadkach wyczerpania organizmu, anemii a nawet białaczki. Wspomaga krążenie i obniża poziom złego cholesterolu.
SPADZIOWY LIŚCIASTY - lekko cierpkim żywiczny. Ma właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące. Stosowany w chorobach układu moczowego i bólach stawów.
SPADZIOWY IGLASTY nazywany miodem królewskim - lekko korzenny, żywiczny. Ma działanie przeciwzapalne, łagodzące kaszel. Stosowany przy chorobach górnych dróg oddechowych - zapaleniach oskrzeli, płuc, astmie, gruźlicy a także przy biegunkach i zaparciach. Wspomaga leczenie wielu chorób w tym reumatycznych, serca, układu moczowego, układu nerwowego, skóry - przyspiesza gojenie ran.
Miód pszczeli można podzielić na dwie kategorie - nektarowy czyli taki produkowany z nektaru kwiatów i spadziowy tzn. ten zbierany przez pszczoły z wydzielin mszyc i czerwców pasożytujących na drzewach. Naturalny miód ma wiele właściwości leczniczych znanych i cenionych już od najdawniejszych czasów. Te cenne właściwości mogą być różne w zależności od rodzaju miodu. Jednak żeby jedzenie miodu przynosiło efekty i rzeczywiście wzmacniało nasz organizm warto go spożywać regularnie, w ciągu całego roku, a nie dopiero wtedy kiedy jesteśmy chorzy. Miód jest lekiem nie tylko na zwykłe przeziębienie, ale o tym za chwilę.
Miody, które kupujemy i jemy w naszej rodzinie od dawna pochodzą z mazurskiej pasieki. To gospodarstwo z wieloletnią, już ok. 100 letnią tradycją hodowli pszczół i produkcji miodów oraz innych produktów pszczelich. Czyste, zielone środowisko i miłość właścicieli do pszczół powodują, że miody z takich miejsc są bardzo wartościowe i doskonałej jakości. Polecam je szczerze wszystkim znajomym i nieznajomym - u mnie w domu innego nie znajdziecie i właśnie przybyły świeże zapasy. Oczywiście to nie jedyna, warta zainteresowania pasieka. Dobrych producentów miodu jest wielu, w różnych regionach. Warto się rozejrzeć żeby kupić dobry, zdrowy miodek.
Czy wiesz, że przeciętna szybkość lotu pszczoły to 24 km/h ?
Wolicie płynny czy twardy miód ? Krystalizacja miodu czyli jego powolne scalanie jest procesem naturalnym. Podczas tzw. konfekcjonowania czyli pakowania go w słoiki przeznaczone do handlu detalicznego miód, który już zdążył się scukrzyć podgrzewa się trochę, maksymalnie do 40 st. C, specjalnymi grzałkami i przelewa. Przy takim postępowaniu nic złego się z nim nie dzieje i po jakimś czasie skrystalizuje się ponownie w nowych opakowaniach. Przegrzany już cały czas będzie płynny i prawie bezwartościowy. Mając wybór różnych gatunków miodu w jednym miejscu warto przyjrzeć się czy przynajmniej część z nich jest skrystalizowana. Niektóre miody poddaje się kremowaniu czyli częstemu mieszaniu w celu rozbicia kryształków cukru. Dzięki temu taki miód nie scukrzy się i będzie miał konsystencję praz wygląd maślanego kremu. Robi się to bez podgrzewania więc taki miód zachowuje wszystkie swoje dobre właściwości.
Ile kosztuje prawdziwy miód ? Niestety, musi swoje kosztować, chociaż bez przegięcia też w drugą stronę. Zarówno bardzo niska jak i bardzo wysoka cena powinna wzbudzić naszą czujność. Pierwsza może świadczyć o tym, że miód jest podrabiany a druga, że sprzedawca jest nierzetelny. Dobre miody kosztują już od 21 do 25 zł za słoik pojemności 0,5 l i to według mnie jest bardzo dobra cena.
Gdzie kupić prawdziwy miód ? Ja kupuję tylko od ludzi i w miejscach, do których mam zaufanie. Takie buduje się długo. Trzeba pytać sprzedawców i producentów o szczegóły, podpytywać innych o dany produkt oraz samemu go próbować, używać i obserwować. Warto też polecać sobie nawzajem rzetelnych producentów żeby inni mogli korzystać z prawdziwych, dobrych produktów. Zaufanie w tej branży jest bardzo ważne.
Nie kupuję miodów no name czyli bez etykiet z dokładnymi informacjami na temat miejsca pochodzenia, adresem pasieki i datą zbioru. Chcę wiedzieć jak najwięcej o tym co kupuję i w razie jakichkolwiek zastrzeżeń mieć namiary na producenta. Najlepiej gdyby to był miód pochodzący z polskiej pasieki. Niestety, na nasz rynek często trafiają miody opisane tylko jako pochodzące z Unii Europejskiej albo nawet z Chin - ja takich nie kupuję bo mogą zawierać dziwne rzeczy np. wysokie dawki metali ciężkich.
Czy wiesz, że pszczoła robotnica żyje przeciętnie tylko od 25 do 35 dni ? Królowa żyje do 5 lat i codziennie składa ok. 3000 jajeczek.
Jak przechowywać miód ? Kiedy już kupimy miód przechowujmy go w chłodnym i ciemnym miejscu. Miód nie lubi światła ani wysokiej temperatury. Podgrzany powyżej 40 st. C traci swoje lecznicze właściwości - dlatego najzdrowszy jest na surowo jedzony po prostu łyżeczką albo rozpuszczony, ale w chłodnym płynie. Bardzo wartościowym napojem jest woda z miodem i cytryną, przy czym miód należy rozpuścić w niej np. wieczorem a wypić dopiero rano. Pojemniki z przechowywanym miodem muszą być szczelnie zamknięte ponieważ miód chłonie wilgoć i zapachy.
Jaki miód jest najlepszy ? Miody, poza tym że są słodkie, smakują bardzo różnie. Jedne są łagodne a inne ostrzejsze i nie każdemu pasuje konkretny smak czy zapach. Mają też różne właściwości więc używa się ich przy innych schorzeniach :
WIELOKWIATOWY - łagodny lub ostrzejszy. Jest antyalergiczny. Ma działanie regenerujące i mocno odżywcze.
LIPOWY - łagodny, ale z nutką ostrości. Stosowany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu oraz bezsenności. Ma właściwości rozgrzewające i uspokajające
RZEPAKOWY - łagodny w smaku. Stosuje się go w chorobach wątroby, serca, dróg moczowych i nerek
AKACJOWY - łagodny. Stosowany przy nadkwasocie żołądka i zaburzeniach trawienia, działa osłonowo. Zapobiega powstawaniu kamieni w organizmie.
GRYCZANY - ostry. Stosowany przy chorobach serca i układu krążenia. Dostarcza żelaza więc używa się go przy leczeniu niedokrwistości.
MNISZKOWY - łagodny. Stosowany przy nadkwasocie żołądka, chorobach wątroby i dróg żółciowych.
NAWŁOCIOWY - kwaśno gorzki. Stosowany przy leczeniu dróg moczowych i chorobach górnych dróg oddechowych.
MALINOWY - lekko kwaskowy. Ma właściwości rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Stosowany także przy niedokrwistości.
MIÓD Z PYŁKIEM - łagodny, kwiatowy. Stosowany w przypadkach wyczerpania organizmu, anemii a nawet białaczki. Wspomaga krążenie i obniża poziom złego cholesterolu.
SPADZIOWY LIŚCIASTY - lekko cierpkim żywiczny. Ma właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące. Stosowany w chorobach układu moczowego i bólach stawów.
SPADZIOWY IGLASTY nazywany miodem królewskim - lekko korzenny, żywiczny. Ma działanie przeciwzapalne, łagodzące kaszel. Stosowany przy chorobach górnych dróg oddechowych - zapaleniach oskrzeli, płuc, astmie, gruźlicy a także przy biegunkach i zaparciach. Wspomaga leczenie wielu chorób w tym reumatycznych, serca, układu moczowego, układu nerwowego, skóry - przyspiesza gojenie ran.
A jak to jest z miodem który dodaje się do potraw czy do pieczenia pieczywa itp zamiast cukru i jaki powinno se do tych celów używać? Kwiatowy?
OdpowiedzUsuńMówi się, ze nie powinno się go dodawać do wysokiej temp.
Dziekuję za informację o miodach juz zaglądam do sklepu, ha ale o malinowym to pierwsze słyszę :)
Ja mam pana który ma swoje ule i sie tym zajmuje i u niego kupuję, ale mogę spróbować...
do celów kulinarnych możesz używać jakiego chcesz - kwiatowego, akacjowego, gryczanego czy innego. W daniu po ugotowaniu czy pieczeniu pozostanie smak, ale niestety właściwości leczniczych już nie będzie. Jednak szkodliwy po podgrzaniu nie jest
UsuńMiód najlepiej pożywać na surowo. polecanym leczniczym sposobem jest rozpuszczenie łyżeczki miodu w szklance wody wieczorem i wypicie rano.
UsuńMój ulubiony jest miód rzepakowy - zawsze kremowy i łatwo się smaruje, ale do celów leczniczych zawsze stosuję lipowy.
zgadza się, po zbytnim podgrzaniu traci swoje dobroczynne właściwości
Usuńoj trzeba uważać z tym miodem, a najlepiej nie kupować na targach. Jest wiele osób, które oszukują, dosypują cukru rozcieńczając, a nawet barwią rozcieńczony miód kawą rozpuszczalną by sprzedać jako gryczany
OdpowiedzUsuńAga, z kawą to nie słyszałam - niezły patent :D aż strach kupować !
Usuńobok naszych pasiek po sąsiedzku mamy takiego cwaniaka, a w dodatku niszczy gość inne pasieki ludziom by od niego kupować. Masakra. Oczywiście jak go ludzie przyuważyli co wyczynia z miodem to zrobili mu odpowiednią renomę i teraz się mści. Mój tata zrobił ogrodzenie i nasze pasieki są bezpieczne. Sąsiedzi też zaczynają się odgradzać. Szkoda tylko pszczół w tym wszystkim, bo zdobyć dobre roje nie jest łatwo
Usuńfaktycznie niezły cwaniak i szczerze mówiąc chyba nawet niebezpieczny
UsuńNa miodach zawsze sprawdzam pochodzenie. Czasem miód nazwany polskim okazuje się, że pochodzi spoza UE... a przecież mamy dobre polskie pasieki,.
OdpowiedzUsuńdokładnie - trzeba po prostu czytać etykiety i najlepiej kupować ze sprawdzonych źródeł
UsuńJa kupuje tylko z Pasieki z Pasją Hawran. Polski miód i w dodatku NIEROZGRZEWANY!
UsuńA ja ponad dwadzieścia lat robię sobie miód z mniszka lekarskiego,zaczęło się od choroby syna,który nie powinien leczyć się antybiotykami.Teraz przeziębienia to pryszcz, trwa z 3 dni,raz w roku.
OdpowiedzUsuńA gotowany sernik z miodem lub piernik to pychota.Ewa,pozdrawiam.
Ewa, ten miodek o którym piszesz to pewnie gotowany syrop z cukru i płatków mniszka - jest zdrowy, ale to jednak nie miód prawdziwy. Ma inne właściwości.
UsuńJa kupuję miód od pszczelarza po 13 zł za pół litra (Wielkopolska)
OdpowiedzUsuńMiod napewno dobry szkoda tylko ze w plastikowym sloiku !! i wlasnie dlatego nie kupilabym takiego miodu tak wiec producenci pomyslcie to tak jakby diament opakowac w papier toaletowy. Ja wiem ze jest taniej i mniej stluczek ale Wasz produkt traci bardzo duzo na jakosci i estetycznosci! Wole dac wiecej a kupic w szkle.
OdpowiedzUsuńA gdzie Ty widzisz plastikowe słoiki z miodem!? Miód na zdjęciu jest w szklanych słoikach różnej wielkości, tak jak wszystek pakowany w tym gospodarstwie. Plastikowe są tylko zakrętki, ale one nie mają styczności z miodem
UsuńSzkoda, że miód prawdziwy i jedynie słuszny :0 jest taki drogi, gdyby była możliwość założenia własnej pasieki na balkonie, z pewnością bym z niej skorzystała :) Mieć taki miód faceliowy pod dostatkiem - eh samo zdrowie i pyszności pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł i rzetelne komentarze. Ja od dawna próbuję różnych miodów odmianowych od różnych pszczelarzy. Jeszcze z Pasieki Wigor nie miałem okazji, ale to nie oznacza, że nie skorzystam:) Ogłoszeń z ofertami sprzedaży miodu szukam tu: http://www.portalpszczelarski.pl/ogloszenia/12/miod.html Da się czasem kupić miód w dużo lepszej cenie niż w Biedronce czy Kauflandzie.
OdpowiedzUsuńTo okropne, jak można porówna miód z Biedronki czy innego dziwactwa do miodu bezpośrednio od pszczelarza ... ręce opadają. Słysząc tylko taniej, taniej popadam w depresję niemal. Ludzie zapytajcie raz gdzie można kupić produkt dobry, zdrowy, prawdziwy a nie tylko tanio, tanio i co z tego tanio wynika .... wielkie G ......
OdpowiedzUsuńi dlatego polecam miód z pasieki, którą znam, od ludzi którym ufam i wiem, że ma dobrą cenę
UsuńNajlepiej kupować miody z niewielkich, rodzinnych pasiek. Kiedy spróbujemy miodu naturalnego z takiej pasieki i zaprzyjaźnimy się już z Panem Pszczółką, to zakupy będą czystą przyjemnością, a miód będziemy mieć najwyższej jakości :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Robert
dokładnie tak właśnie postępuję używając miodu z Pasieki Wigor
UsuńUwielbiam miód, zwłaszcza uwielbiam dodawać go do herbaty, zawsze jednak kupowałem miód ze sklepu spożywczego, lecz jak dostałem na spróbę miód z prawdziwej pasieki byłem zaskoczony jak pyszny może być zwykły, naturalny miód
OdpowiedzUsuńNie powiem, zjadłbym teraz miodek. Ale taki dobry, najlepiej hmmm rzepakowy albo spadziowy.
Usuńlubię miód i mam w domu zawsze kilka różnych, bo używam do sałatek, deserów, nalewek, napojów i tak po prostu, do jedzenia łyżeczka
UsuńMioduszek jest dobry na każdą okazje. Tak bardziej uszlachetnia te dania - "i z mniodem... smacznego" :)
Usuńw gotowaniu traci większość swoich leczniczych właściwości, ale daje wspaniały smak
UsuńBardzo ciekawy wpis. Prawdziwy miód z małej pasieki ma zupełnie inny smak niż te dostępne w dyskontach. Ze swojej strony polecam miód od mojego przyjaciela Emila Głaza (Miody Głazika). Nie ma ich w żadnych internetach. Trzeba po prostu jechać do Lubyczy Królewskiej i samemu spróbować :)
OdpowiedzUsuńprawdziwych i dobrych miodów jest coraz mniej, niestety
UsuńŚwietnie, że poruszyłaś ten temat Pyzo. Ostatnio czytałam, że statystyczny Polak zjada rocznie ok. 3 kg miodu, czyli jesteśmy w ogonie Europy. Nie doceniamy tego cuda. A szkoda. Od kilku lat piję rano wodę z cytryną, pyłkiem kwiatowym i miodem. Wieczorem dodaję miód do przestudzonej herbaty. Zmniejszyłam podatność na przeziębienie i mniej męczą mnie alergie. Na pyłki, trawy itp. w zasadzie już nie mam. Polecam każdemu taką kurację. Ale bardzo ważne jest to, co podkreślasz, żeby miód był świeży, prawdziwy, z pewnego źródła.
OdpowiedzUsuńNiestety, większość osób sięga pi miód tylko wtedy kiedy dopadnie ich infekcja, a powinno się go jeść regularnie, przez cały rok, właśnie żeby poprawić odporność
UsuńPoproszę o namiar na sprawdzony miód, tylko internetu mnie interesują.
OdpowiedzUsuńW tej chwili nie podam takiego namiary bo moja sprawdzona pasieka niestety straciła pszczoły
Usuń