Truskodzianki - bułeczki z truskawkami
Bułeczki z jagodami to jagodzianki więc idąc tym tropem bułeczki z truskawkami nazwałam - truskodzianki :-)
składniki:
sposób przygotowania: proszek budyniowy wsypać do 1 szkl. mleka, dodać 3 łyżki cukru, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 3-4 min.. Zdjąć z ognia i szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować kruszonkę: tłuszcz rozetrzeć z mąką i cukrem, przełożyć do woreczka foliowego i odłożyć do zamrażalnika żeby stężała.
Truskawki opłukać, osączyć dokładnie, usunąć szypułki. Owoce podzielić na połówki lub ćwiartki.
CIASTO: drożdże suche wsypać do ciepłego mleka, rozmieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier zwykły i cukier waniliowy. Wlać mleko z drożdżami, rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i roztrzepane jajka, wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aż nieco podrośnie. Moje rosnąć jakoś nie bardzo chciało... Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować podsypując mąką na grubość 3-4 mm i dużą filiżanką wykrawać koła. Na połowie koła nałożyć czubatą łyżeczkę budyniu i 2-3 kawałki truskawek, przykryć drugą połówką i zlepiać dokładnie jak pierogi. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C
składniki:
- 3 szkl. mąki luksusowej (szkl. poj. 250ml)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ok.3/4 szkl. mleka do ciasta + 1 szkl. mleka do budyniu
- 3/4 szkl. cukru do ciasta + 3 łyżki do budyniu
- 25 g roztopionego masła lub margaryny
- 10 g suchych drożdży
- 1 op. budyniu waniliowego w proszku
- truskawki
- kruszonka: 50 g masła lub margaryny
- po 1/2 szkl. mąki i cukru
- do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżeczki mleka
sposób przygotowania: proszek budyniowy wsypać do 1 szkl. mleka, dodać 3 łyżki cukru, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 3-4 min.. Zdjąć z ognia i szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować kruszonkę: tłuszcz rozetrzeć z mąką i cukrem, przełożyć do woreczka foliowego i odłożyć do zamrażalnika żeby stężała.
Truskawki opłukać, osączyć dokładnie, usunąć szypułki. Owoce podzielić na połówki lub ćwiartki.
CIASTO: drożdże suche wsypać do ciepłego mleka, rozmieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier zwykły i cukier waniliowy. Wlać mleko z drożdżami, rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i roztrzepane jajka, wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aż nieco podrośnie. Moje rosnąć jakoś nie bardzo chciało... Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować podsypując mąką na grubość 3-4 mm i dużą filiżanką wykrawać koła. Na połowie koła nałożyć czubatą łyżeczkę budyniu i 2-3 kawałki truskawek, przykryć drugą połówką i zlepiać dokładnie jak pierogi. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C
Pyzo, ile bułeczek wyszło Ci z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ella
powiem szczerze, że piekłam je dość dawno i słabo pamiętam ile dokładnie było sztuk, ale na pewno przynajmniej kilkanaście patrząc na zdjęcie. Ilość zależy też od tego jak duże będziesz je robić - można wycinać z ciasta mniejsze albo większe krążki :)
UsuńNiezły klops, dałaś w przepisie suszone drożdże, teraz co otworzę jakąś stronkę to co innego piszą o przeliczaniu na świeże. Ratunku wszystko naszykowane, ale jeszcze obiad do zrobienia i konfitura się smaży.
OdpowiedzUsuńEll
na tę ilość pozostałych składników dałabym ok. 30 g świeżych drożdży
Usuń