Muffinki orkiszowe z gruszkami

To marna pora na wypieki z gruszkami. Ale co miałam zrobić skoro naszła mnie chętka na "cuś" gruszkowego i to tak, że nie mogłam wytrzymać ? Ja wiem, że dookoła dużo sezonowych, świeżutkich owoców, ale po prostu musiałam je zrobić. Poza tym muffinki są dobre zawsze, wszędzie i o każdej porze :D




składniki:
  • 2,5 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (szkl. poj.220 ml)
  • 1/2 szklanki cukru brązowego Demerara
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szkl. maślanki
  • 80 g rozpuszczonego masła albo margaryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 - 3 gruszki - dałam Konferencje

sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzałam do 200 st.C a foremkę do muffinek - na 12 szt. - wyłożyłam papilotkami.

W jednej misce wymieszałam składniki suche czyli mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajko z maślanką i esencją waniliową, dolałam ciepłe masło. Gruszki obrałam i wycięłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam w kostkę - było go ok. 1,5 szkl..
Do suchych składników wlałam płynną mieszankę i dorzuciłam owoce, zamieszałam kilka razy łyżką tylko tyle żeby składniki lekko się połączyły. Nakładałam porcje masy do foremki. Napełnioną blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 25 min..
I znów było tak jak najbardziej lubię czyli łatwo i szybko!

1 komentarz:

  1. czasami mnie też najdzie na coś takiego ochota i nie ma zmiłuj ;) fajne te Twoje muffinki
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger