Pasta z pieczonego kurczaka
Kiedy piekę całego kurczaka to skrzydełka i jedno udko przypada Starszemu Żarłokowi, dla mnie udko nr 2 i szyjka, lubię też poobgryzać wszelkie kosteczki a mięso z piersi lubi Młodszy Żarłok więc nikt nikomu niczego nie zabiera.
Ale Młodszy już nie zawsze zaszczyca nas swoją obecnością na obiedzie więc musiałam coś wymyślić żeby pierś się nie zmarnowała. I wymyśliłam - pastę, smarowidło, w sam raz na kolację, jako dodatek do pysznych i chrupiących wafli. Do tego ogórki kiszone jeszcze z ubiegłorocznych zapasów bo narobiłam tyle słoików, że nie zdążyliśmy wszystkich zjeść przez zimę. Są mocno kwaśne, ale twarde i pyszne.
składniki:
sposób przygotowania: Pieczoną pierś z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rozdrabniacza (może być malakser). Dodałam pokrojoną paprykę oczyszczoną z pestek, majonez i zmiksowałam na pastę. Doprawiłam i ponownie zmiksowałam. Nałożyłam porcje pasty na wafle paprykowe (użyłam grubych ryżowych). Ogórki kiszone pokroiłam ostrym nożykiem okrawając je dookoła żeby powstały spiralne paski, które następnie zwinęłam w kwiatki i ułożyłam po 3 na każdej kanapce. Ozdobiłam listkami koperku.
Ale Młodszy już nie zawsze zaszczyca nas swoją obecnością na obiedzie więc musiałam coś wymyślić żeby pierś się nie zmarnowała. I wymyśliłam - pastę, smarowidło, w sam raz na kolację, jako dodatek do pysznych i chrupiących wafli. Do tego ogórki kiszone jeszcze z ubiegłorocznych zapasów bo narobiłam tyle słoików, że nie zdążyliśmy wszystkich zjeść przez zimę. Są mocno kwaśne, ale twarde i pyszne.
składniki:
- 6 wafli ryżowych paprykowych
- 1 pojedyncza, pieczona pierś z kurczaka - pozostałość z obiadu
- 1/3 strąka papryki czerwonej
- 5-6 łyżeczek majonezu czosnkowego,
- do smaku: sól morska, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, papryka mielona słodka
- do przybrania: ogórki kiszone i koperek
sposób przygotowania: Pieczoną pierś z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do rozdrabniacza (może być malakser). Dodałam pokrojoną paprykę oczyszczoną z pestek, majonez i zmiksowałam na pastę. Doprawiłam i ponownie zmiksowałam. Nałożyłam porcje pasty na wafle paprykowe (użyłam grubych ryżowych). Ogórki kiszone pokroiłam ostrym nożykiem okrawając je dookoła żeby powstały spiralne paski, które następnie zwinęłam w kwiatki i ułożyłam po 3 na każdej kanapce. Ozdobiłam listkami koperku.
smaczne i pieknie podane.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem sposobu podania.
OdpowiedzUsuń