Kruche pierożki pieczone ze śliwkami

Po raz kolejny wykorzystałam jeden z moich ulubionych przepisów na proste ciasto zagniatane z serem. Można z niego wycinać różne ciasteczka albo nadziewać owocami czy marmoladą. Szybko się robi a to ważne przy domowych głodomorkach.


składniki:

  • 250 g masła albo margaryny
  • 200 g sera białego półtłustego
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • kilka/kilkanaście śliwek - użyłam owoców odmiany Mieszaniec
  • 4 łyżki cukru zmieszanego z 1 łyżeczką cynamonu
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • na lukier: cukier puder + sok z połowy cytryny i ew. odrobina wody

sposób przygotowania:
Do miski włożyłam miękkie masło, ser (jeśli jest grudkowaty to trzeba zmielić), dodałam sól, wanilię i mąkę - ręką zagniotłam miękkie, plastyczne ciasto. Jeśli będzie się Wam mocno kleiło to podsypcie trochę więcej mąki. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na pół godzinki do lodówki. Śliwki umyłam, przekroiłam każdą na pół, usunęłam pestki. Każdą połówkę przyłożyłam przecięciem do cukru z cynamonem. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam niezbyt cienko i dużą filiżanką wycinałam koła. Na każdym położyłam pół śliwki i złożyłam kółko na pół, docisnęłam brzegi bardzo dokładnie palcami a następnie ząbkami widelca. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 10 - 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C - kiedy ładnie się zrumienią są gotowe. Po ostudzeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Wielkość, a co za tym idzie ilość ciasteczek, zależy od tego jak duże kółka będziemy wycinać i  jak duże kawałki owoców włożymy do środka.

6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy na pewno w przepisie jest 200 dkg sera?Proszę o szybką odpowiedz ,bo nie chciałabym popełnić błędu w pieczeniu.Czy może 20 dkg,a 200 gramów?
    Dziękuję.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że była pomyłka - przepraszam, już poprawiłam :) sera ma być 200 g

      Usuń
  3. Kochana jesteś ,bardzo Ci dziękuję za przepis ,zamierzam go zrobić i napiszę jak wyszło.Masz smakowite przepisy ,zacznę je wypróbowywać.Aż miło tu u Ciebie.Cudownej niedzieli życzę i nowych smakowitych pomysłów.Lila

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam pierożki.Wyszły przepyszne.Ale Twoje na zdjęciu są bardziej rumiane.Dałam ser biały półtłusty w kostce z Biedronki,nie musiałam go mielić.
    Piekłam dłuzej ok 20 minut i tak nie były takie rumiane jak u Ciebie.Może następnym razem dodam żółtko.Bardzo fajny przepis ,na pewno niejednokrotnie będę do niego z radością powracać.Mniam.Pozdrawiam i dziękuję serdecznie.Lila

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger