Kruche pierożki pieczone ze śliwkami
Po raz kolejny wykorzystałam jeden z moich ulubionych przepisów na proste ciasto zagniatane z serem. Można z niego wycinać różne ciasteczka albo nadziewać owocami czy marmoladą. Szybko się robi a to ważne przy domowych głodomorkach.
składniki:
sposób przygotowania: Do miski włożyłam miękkie masło, ser (jeśli jest grudkowaty to trzeba zmielić), dodałam sól, wanilię i mąkę - ręką zagniotłam miękkie, plastyczne ciasto. Jeśli będzie się Wam mocno kleiło to podsypcie trochę więcej mąki. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na pół godzinki do lodówki. Śliwki umyłam, przekroiłam każdą na pół, usunęłam pestki. Każdą połówkę przyłożyłam przecięciem do cukru z cynamonem. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam niezbyt cienko i dużą filiżanką wycinałam koła. Na każdym położyłam pół śliwki i złożyłam kółko na pół, docisnęłam brzegi bardzo dokładnie palcami a następnie ząbkami widelca. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 10 - 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C - kiedy ładnie się zrumienią są gotowe. Po ostudzeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Wielkość, a co za tym idzie ilość ciasteczek, zależy od tego jak duże kółka będziemy wycinać i jak duże kawałki owoców włożymy do środka.
składniki:
- 250 g masła albo margaryny
- 200 g sera białego półtłustego
- ok. 2 szkl. mąki pszennej luksusowej
- 1/3 łyżeczki soli
- kilka kropli esencji waniliowej
- kilka/kilkanaście śliwek - użyłam owoców odmiany Mieszaniec
- 4 łyżki cukru zmieszanego z 1 łyżeczką cynamonu
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- na lukier: cukier puder + sok z połowy cytryny i ew. odrobina wody
sposób przygotowania: Do miski włożyłam miękkie masło, ser (jeśli jest grudkowaty to trzeba zmielić), dodałam sól, wanilię i mąkę - ręką zagniotłam miękkie, plastyczne ciasto. Jeśli będzie się Wam mocno kleiło to podsypcie trochę więcej mąki. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na pół godzinki do lodówki. Śliwki umyłam, przekroiłam każdą na pół, usunęłam pestki. Każdą połówkę przyłożyłam przecięciem do cukru z cynamonem. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam niezbyt cienko i dużą filiżanką wycinałam koła. Na każdym położyłam pół śliwki i złożyłam kółko na pół, docisnęłam brzegi bardzo dokładnie palcami a następnie ząbkami widelca. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 10 - 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C - kiedy ładnie się zrumienią są gotowe. Po ostudzeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Wielkość, a co za tym idzie ilość ciasteczek, zależy od tego jak duże kółka będziemy wycinać i jak duże kawałki owoców włożymy do środka.
Ciekawy pomysł na ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCzy na pewno w przepisie jest 200 dkg sera?Proszę o szybką odpowiedz ,bo nie chciałabym popełnić błędu w pieczeniu.Czy może 20 dkg,a 200 gramów?
OdpowiedzUsuńDziękuję.Pozdrawiam.
oczywiście, że była pomyłka - przepraszam, już poprawiłam :) sera ma być 200 g
UsuńKochana jesteś ,bardzo Ci dziękuję za przepis ,zamierzam go zrobić i napiszę jak wyszło.Masz smakowite przepisy ,zacznę je wypróbowywać.Aż miło tu u Ciebie.Cudownej niedzieli życzę i nowych smakowitych pomysłów.Lila
OdpowiedzUsuńLila, polecam się :)
UsuńZrobiłam pierożki.Wyszły przepyszne.Ale Twoje na zdjęciu są bardziej rumiane.Dałam ser biały półtłusty w kostce z Biedronki,nie musiałam go mielić.
OdpowiedzUsuńPiekłam dłuzej ok 20 minut i tak nie były takie rumiane jak u Ciebie.Może następnym razem dodam żółtko.Bardzo fajny przepis ,na pewno niejednokrotnie będę do niego z radością powracać.Mniam.Pozdrawiam i dziękuję serdecznie.Lila