Omlet z kurkami i serem pleśniowym

Jajowe śniadania są u nas często, ale kto do mnie zagląda to już to wie :-) Żarłoczki są jajowi i ja też więc albo jakaś jajecznica, albo omlecik . . . no, chyba że placuszki.

Kurek Ci u nas dostatek a Żarłoczek uwielbia sery śmierdziele (w przeciwieństwie do mnie) więc dzisiaj połączenie obu tych składników na pysznym omlecie.





składniki:
  • 6 jajek
  • ok. 30 dkg kurek
  • 1/2 krążka sera camembert naturalnego
  • 1 pomidor
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • do smaku: sól, pieprz mielony czarny i ziołowy
  • do smażenia: masło

sposób przygotowania: kurki dokładnie oczyściłam i opłukałam, odstawiłam na sicie żeby dobrze je osączyć. Większe sztuki porozrywałam palcami na mniejsze części. Pomidora sparzyłam, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Dymki opłukałam i posiekałam w kosteczkę, szczypior też posiekałam, ale oddzielnie. Ser pokroiłam w plasterki.

Na patelni rozpuściłam 1 łyżeczkę masła, wrzuciłam cebulkę i kurki, smażyłam kilka minut mieszając aż wszystko lekko zmiękło. Na koniec doprawiłam grzyby lekko solą i pieprzem.

Do miseczki wbiłam 3 jajka, roztrzepałam je lekko widelcem. Dodałam połowę posiekanego pomidora, troszkę szczypiorku i doprawiłam masę solą oraz pieprzami. Wylałam na gorącą patelnię z rozpuszczoną łyżeczką masła. Smażyłam omlet przechylając patelnią na boki i podważając nożem ścięte brzegi omletu aby płynna część spływała pod spód. Kiedy wierzch był prawie ścięty ułożyłam przy brzegach plasterki sera a na środek wyłożyłam połowę podsmażonych kurek - patelnię przykryłam żeby ser zaczął się rozpuszczać. Zsunęłam omlet na talerz i posypałam szczypiorem. Szybko usmażyłam drugą porcję i usiedliśmy do śniadania :-)

5 komentarzy:

  1. Jakie cudo! Zjadłabym takiego omleta, Pyza nie możesz jakoś przeteleportować kawałek do Genewy? Tutaj kurki widzę tylko na Twoich zdjęciach...

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm, sorki, ale chyba nie umiem.....bardzo przepraszam :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja tu wymyślę jakiś sposób, w końcu od tego są fizycy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma sprawy, chętnie się naumiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wow...jaki pyszny omlet
    czemu w Irlandii nie ma kurek :(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger