Placki z ziemniaków i kurek z sosem jogurtowo-śliwkowym

I znowu kurki :-) Co ja poradzę, że je lubię? Przygotowywałam porcje do zamrożenia, na zimę,  i zostało mi trochę obgotowanych grzybków.


składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 3/4 szklanki zblanszowanych, osączonych kurek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 - 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • do smażenia: olej,
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

  • SOS - 250 ml jogurtu greckiego
  • 6 śliwek z zalewy octowej
  • 2 łyżki sosu śliwkowego TaoTao
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • dodatkowo: natka pietruszki

sposób przygotowania:
Śliwki z zalewy octowej posiekałam drobno i dodałam do jogurtu. Doprawiłam sosem śliwkowym i chili oraz odrobiną soli, dosypałam też trochę drobno posiekanej natki.

Cebulę obrałam i bardzo drobno posiekałam, tak samo posiekałam kurki. Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam rozdrobnione składniki aż cebula się zeszkliła i odparował nadmiar płynu, odstawiłam do przestygnięcia. Ziemniaki obrałam i starłam tak jak za zwykłe placki. Dodałam przesmażone grzyby z cebulką, jajko, mąkę i doprawiłam masę solą oraz ziołowym pieprzem, wymieszałam dokładnie. Smażyłam placki nakładając masę łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Rumiane z obu stron zdejmowałam na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. .

Placki podałam na gorąco, polane sosem śliwkowym i posypane natką.

2 komentarze:

  1. I znowu kusisz kurkami! Ehh... W końcu ulegnę ;) Tylko teraz któremu daniu?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej.. ale bym zjadła cos takiego.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger