Surówka - dyniówka
Surówka z dyni jest bardzo dobra dla naszej kobiecej cery chociaż męskiej też raczej nie zaszkodzi. Jest soczysta i pyszna, idealnie pasuje do dań mięsnych np. do pieczonej cielęciny albo jakichś kotletów.
Dynia i marchewka zawierają m.in. dużo karotenu więc jedząc je często poprawiamy koloryt skóry. Pamiętajmy, że karoten i witaminy są lepiej przyswajalne w połączeniu z tłuszczem więc dodanie chociaż niewielkiej ilości dobrego oleju albo oliwy jest konieczne. Całość uzupełniają ziarna sezamu i dyni a smak podkręca kolendra.
Spróbujcie też surówki z kapusty i dyni bo ma bardzo ciekawy smak.
Surówka dyniowa z marchewką, jabłkiem i ziarnami
czas przygotowania: 10 minut
składniki:
Jak zrobić surówkę z dyni?
Dynię obrałam cienko ze skórki i usunęłam włoknisty środek z pestkami. Starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej razem z oskrobaną marchewką. Z jabłka usunęłam gniazdo nasienne a miąższ, razem ze skórką, pokroiłam w cienkie słupki. Natychmiast skropiłam je sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i dodałam do startych warzyw. Dodałam olej, troszkę cukru do smaku i wymieszałam.
Na suchej patelni uprażyłam przez kilka chwil pestki dyni i ziarenka sezamu, a kiedy się lekko zrumieniły dodałam do surówki połowę. Resztą ziaren posypałam surówkę przed podaniem.
Można do surówki dodać trochę posiekanej zieleniny. Świetnie sprawdziła się świeża kolendra, ale może też być natka pietruszki.
Dynia i marchewka zawierają m.in. dużo karotenu więc jedząc je często poprawiamy koloryt skóry. Pamiętajmy, że karoten i witaminy są lepiej przyswajalne w połączeniu z tłuszczem więc dodanie chociaż niewielkiej ilości dobrego oleju albo oliwy jest konieczne. Całość uzupełniają ziarna sezamu i dyni a smak podkręca kolendra.
Spróbujcie też surówki z kapusty i dyni bo ma bardzo ciekawy smak.
Surówka dyniowa z marchewką, jabłkiem i ziarnami
czas przygotowania: 10 minut
składniki:
- kawałek dyni, ok. 300 g, najlepiej odmiany Muscat
- 1 marchewka
- 1 jabłko o czerwonej skórce
- 2 łyżki łuskanych pestek dyni
- 1 łyżka ziarenek sezamu
- 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
- sok z 1 dużej cytryny
- ew. 1/2 łyżki cukru
- dodatkowo - świeża kolendra albo inna zielenina
Jak zrobić surówkę z dyni?
Dynię obrałam cienko ze skórki i usunęłam włoknisty środek z pestkami. Starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej razem z oskrobaną marchewką. Z jabłka usunęłam gniazdo nasienne a miąższ, razem ze skórką, pokroiłam w cienkie słupki. Natychmiast skropiłam je sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i dodałam do startych warzyw. Dodałam olej, troszkę cukru do smaku i wymieszałam.
Na suchej patelni uprażyłam przez kilka chwil pestki dyni i ziarenka sezamu, a kiedy się lekko zrumieniły dodałam do surówki połowę. Resztą ziaren posypałam surówkę przed podaniem.
Można do surówki dodać trochę posiekanej zieleniny. Świetnie sprawdziła się świeża kolendra, ale może też być natka pietruszki.
Wygląda cudnie no i jaka zdrowa ! Śietny pomysł !
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówki dyniowe, pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe i apetyczne płaczenie.. Chyba jednak skubnę rodzicom ta dynię z działki .. bo mam kolejny smakowity przepis na zastosowanie dyni :)
OdpowiedzUsuńsuper bomba witaminowa:)
OdpowiedzUsuńjedzcie dynię, Dziewczyny, bo jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nigdy nie przygotowywałem dyni w ten sposób. Chyba czas spróbować czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuń