Babeczki kakaowe ze śmietaną i brzoskwiniami
Jak już pisałam wczoraj - babeczki robię hurtowo, od razu większą ilość żeby mieć coś słodkiego w razie niespodziewanych gości, ale przeważnie moje zapasy znikają jakoś nadzwyczaj szybko.
składniki:
sposób przygotowania: Mąkę zmieszałam z kakao i solą, dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i posiekałam wszystko aż masa miała konsystencję kruszonki. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię spożywczą i schowałam do lodówki żeby się schłodziło. Następnie rozwałkowałam lekko podsypując mąką i płat ciasta nałożyłam na stojące obok siebie foremki. Środki docisnęłam do dna a nadmiar ciasta odcięłam. Foremki z ciastem ustawiłam na blasze i piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Z foremek wyjęłam przestudzone.
Brzoskwinie sparzyłam i obrałam ze skórki, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kosteczkę. W rondelku zagotowałam 300 ml wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Dodałam brzoskwinie i gotowałam 2 minutki a następnie zdjęłam z ognia, dosypałam galaretkę i mieszałam aż całkowicie się rozpuściła. Odstawiłam do schłodzenia. Następnie wyjęłam kawałki owoców i rozłożyłam je do suchych babeczek, płyn odstawiłam czekając aż zaczął tężeć.
Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno i miksując wlewałam tężejącą galaretkę, jeszcze chwilę razem ubijałam. Porcje gęstej pianki nałożyłam po prostu łyżką na babeczki z owocami i posypałam groszkami. Odstawiłam do lodówki żeby babeczki dobrze się schłodziły. Najlepsze są po kilku godzinach.
składniki:
- CIASTO - 230 g mąki pszennej
- 20 g kakao naturalnego
- 2 szczypty soli
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 125 g masła albo margaryny
- NADZIENIE - 3 brzoskwinie
- 1 op. galaretki o smaku cytrynowym
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml śmietanki kremówki
- cukrowe groszki do ozdoby
sposób przygotowania: Mąkę zmieszałam z kakao i solą, dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i posiekałam wszystko aż masa miała konsystencję kruszonki. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię spożywczą i schowałam do lodówki żeby się schłodziło. Następnie rozwałkowałam lekko podsypując mąką i płat ciasta nałożyłam na stojące obok siebie foremki. Środki docisnęłam do dna a nadmiar ciasta odcięłam. Foremki z ciastem ustawiłam na blasze i piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Z foremek wyjęłam przestudzone.
Brzoskwinie sparzyłam i obrałam ze skórki, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kosteczkę. W rondelku zagotowałam 300 ml wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Dodałam brzoskwinie i gotowałam 2 minutki a następnie zdjęłam z ognia, dosypałam galaretkę i mieszałam aż całkowicie się rozpuściła. Odstawiłam do schłodzenia. Następnie wyjęłam kawałki owoców i rozłożyłam je do suchych babeczek, płyn odstawiłam czekając aż zaczął tężeć.
Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno i miksując wlewałam tężejącą galaretkę, jeszcze chwilę razem ubijałam. Porcje gęstej pianki nałożyłam po prostu łyżką na babeczki z owocami i posypałam groszkami. Odstawiłam do lodówki żeby babeczki dobrze się schłodziły. Najlepsze są po kilku godzinach.
Hmm, wyglądają bardzo efektownie. Na pewno są pyszne, uwielbiam połączenia kakaa i cytryny w wypiekach.
OdpowiedzUsuń