Babeczki ziołowe z jajem

Dziś proponuję kruche babeczki, ale nie na słodko. Wytrawne same w sobie nadają się doskonale jako nośnik różnych past czy sałatek - świetne na jakieś miłe spotkanie z przyjaciółmi, ale także na śniadanie czy kolację.


składniki:
  • CIASTO - 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła albo margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  •  
  • NADZIENIE - 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • kilka łyżeczek majonezu
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy


sposób przygotowania: mąkę zmieszałam z przyprawami, dodałam pokrojone na kawałeczki bardzo zimne masło, posiekałam. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Włożyłam do foliowego woreczka i odłożyłam do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkowałam lekko podsypując mąką, płat ciasta nałożyłam na foremki, docisnęłam do ścianek a nadmiar odcięłam. Piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.. Ostudziłam.

Jajka ugotowałam na twardo, obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekałam, dodałam do jajek. Dodałam majonez i doprawiłam do smaku. Nałożyłam porcje sałatki jajecznej do wystudzonych babeczek. Przybrałam szczypiorkiem.

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 12 - 14 babeczek śr. 6,5 cm

5 komentarzy:

  1. Jakie sliczne babeczki! Doskonale na impreze. Strasznie podoba mi sie to ziolowe ciasto na spody do babeczek :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj zrobiłam dwie pasty do pieczywa i żałuję, ze już pożarte bo pomysł z babeczkami jest rewelacyjny, miłego dnia Izuniu zyczę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewuniu, takie babeczki właśnie z pastami czy drobno pokrojonymi sałatkami świetnie się sprawdzają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jak smakowałyby z pastą z makreli i szczypiorku...? :)) Z pastą na pewno smakowite. ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger