Kluski ziemniaczane z farszem drobiowym

Kluski, pyzy, knedle - to moje Żarłoczki bardzo lubią. A ja lubię przygotowywać im ich ulubione dania :-)


składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • kilka czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • mięso z połowy ugotowanego kurczaka (np. z rosołu)
  • 2 - 3 duże cebule
  • do smaku: sól, pieprz mielony, majeranek, pieprz ziołowy)
  • do smażenia: olej
  • trochę gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)

sposób przygotowania:
Ziemniaki obrałam, ugotowałam do miękkości, odcedziłam i odparowałam. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgniotłam - można przecisnąć przez praskę jeśli ktoś taką ma. Ugniotłam masę ziemniaczaną w misce na równo, podzieliłam nożem na krzyż, na 4 m/w równe części. Jedną z nich wyjęłam na bok a w jej miejsc wsypałam mąkę ziemniaczaną (tyle objętościowo ile było tej części ziemniaków). Dodałam wcześniej wyjęte ziemniaki i całość zagniotłam na gładką masę - taką jak na kluski śląskie.

Mięso (ze skórą albo bez, jak wolicie) zmieliłam razem z warzywami (nie za dużo). Cebule obrałam, pokroiłam drobno i lekko zrumieniłam na oleju, 1/3 dodałam do mięsa. Masę wymieszałam, doprawić dobrze solą, pieprzem i majerankiem, ponownie wymieszałam. Mokrą ręką nabierałam porcje ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczałam je w dłoni na placek. Na środek nakładałam łyżkę mięsa i dokładnie zlepiałam brzegi formując owalne kluski. Wkładałam je po 3 - 5 szt. na osolony wrzątek i gotowałam ok. 10 min. na małym ogniu - woda ma tylko leciutko wrzeć żeby kluski się nie rozpadły. Wyjmowałam łyżką cedzakową na talerz. Okrasiłam pozostałą cebulą zrumienioną na tłuszczu.

14 komentarzy:

  1. Pycha, uwielbiam kluski ziemniaczane z mięsem :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam - pęknę zaraz - pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. ile takich kluchów można zjeść na jedno posiedzenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jak duże zrobisz i jaki apetyt oraz możliwości ma osoba jedząca

      Usuń
  4. Wczoraj zrobilam i powiem krotko - PYCHOTA! Dziekuje za ten wspanialy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem czemu moj komentarz sie nie pojawil :( Wczoraj zrobilam te kluski, sa przepyszne!!! Dziekuje za przepis i pozdrawiam.:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odkad poznalam ten przepis robie te pyzy bardzo czesto. Sa latwe, szybkie do zrobienia i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam te kluski (pyz, kopytek itp. też nigdy nie robiłam) pierwszy raz w życíu, troche obawiałam się tego ciasta bez jajka...
    Świetny pomysł z tym podziałem ciasta na 4 części - nic nie trzeba ważyć i pamięta się raz na zawsze :-)
    Wyszły super smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Izo, przede wszystkim dziękuje za wszystkie przepisy, bo przypomniała mi Pani gotowanie mojej ukochanej babci. Teraz mam to, czego mi brakowało kuchni. Zaczęłam od tego przepisu i teraz nie ma tygodnia bez klusek:) I do tego to wszystko co Pani podaje jest proste, pyszne, takie mamine, babcine, jak kto woli:) najważniejsze, że od serca. Wielkie pokłony i gratulacje za tak wspaniałe przepisy i za talent, tworzy Pani sztukę, uzależniającą:))) Starczy chyba, jak napiszę, że małżonek mój, kucharz, orzekł:" mmmm, pyszne" tak samo jak mały wybrzydzacz:) Trafia Pani w każde gusta. Pozwolę sobie korzystać i uczyć się od Pani, oczywiście za zgodą.
    Bardzo, bardzo dziękuje w imieniu swoim i rodzinki:) Pozdrawiamy serdecznie! Alicja z rodziną

    OdpowiedzUsuń
  9. Sprawdziłam - świetny przepis! Łatwy, szybki a przede wszystkim smaczny :) Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zamiast farszu mięsnego dodać, np. konfiturę. Ja chętnie zjem z mięsem, ale mój chłopaczek woli owocowe nadzienia.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można chociaż chyba lepsze byłyby owoce w całości (jagodowe) lub w kawałkach - twardsze jak jabłka czy gruszki można wstępnie przesmażyć z odrobiną cukru a jeśli konfitura to gęsta więc lepiej powidła

      Usuń
  11. Kluchy z farszem mięsnym wyszły smaczne, ale dla mnie zbyt mączyste(poradziłam sobie trochę dłuższym gotowaniem). Za to te owocowe niestety się nie udały, farsz owocowy był zbyt wilgotny, więc moja wina.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger