Kurki z warzywami na szybko
Kolejna wariacja na temat kurek, które lubię i chętnie zbieram. Świeże, oczyszczone, nie płukane, można przechować w lodówce nawet 10 dni...
składniki:
sposób przygotowania: Kurki oczyściłam bardzo dokładnie, opłukałam, osączyłam. Warzywa umyłam, z papryk usunęłam pestki. Cebulę, czosnek i chili posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy się wytopiła i zrumieniła dodałam cebulę, czosnek, chili, chwilkę smażyłam, dodałam grzyby. Następnie dodałam fasolkę szparagową, poddusiłam wszystko, a gdy ta nieco zmiękła dorzuciłam pokrojone w paski kolorowe papryki. Po chwili dodałam oregano i bazylię, potem obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę i koncentrat. Doprawiłam solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodałam pokrojony na małe kawałeczki serek topiony i mieszałam aż zupełnie się rozpuścił. Całe danie przyrządza się dość szybko - warzywa nie mogą się rozgotować, mają pozostać jędrne i dość chrupiące. Potrawkę podałam z grzankami z wieloziarnistego chleba opieczonymi na blasze.
składniki:
- 0,5 kg kurek
- 2-3 garści zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 strączka niedużej papryczki chili
- po 1/2 strąka papryki żółtej, zielonej, czerwonej
- 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 10 dkg cienkiej kiełbasy albo chudego boczku
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g (czyli 1/2 kostki) serka topionego śmietankowego (albo 4 trójkąciki)
- 1 - 2 łyżki oleju
- do smaku: sól, odrobina cukru, pieprz mielony, oregano, bazylia (świeże lub suszone)
sposób przygotowania: Kurki oczyściłam bardzo dokładnie, opłukałam, osączyłam. Warzywa umyłam, z papryk usunęłam pestki. Cebulę, czosnek i chili posiekałam. W rondlu rozgrzałam olej, podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy się wytopiła i zrumieniła dodałam cebulę, czosnek, chili, chwilkę smażyłam, dodałam grzyby. Następnie dodałam fasolkę szparagową, poddusiłam wszystko, a gdy ta nieco zmiękła dorzuciłam pokrojone w paski kolorowe papryki. Po chwili dodałam oregano i bazylię, potem obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę i koncentrat. Doprawiłam solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodałam pokrojony na małe kawałeczki serek topiony i mieszałam aż zupełnie się rozpuścił. Całe danie przyrządza się dość szybko - warzywa nie mogą się rozgotować, mają pozostać jędrne i dość chrupiące. Potrawkę podałam z grzankami z wieloziarnistego chleba opieczonymi na blasze.
Na szybko, kurczakowo, z warzywami - to własnie lubię. :)
OdpowiedzUsuń