Wieniec jesienny
Lubię robić takie szybkie ciasta - przeważnie są to te ucierane. Najdłużej w całym procesie przygotowywania trwa pieczenie a potem dłuży się czekanie aż ciasto wystygnie i będzie można ukroić kawałek.
składniki:
sposób przygotowania: Jabłka obrałam, pokroiłam na ósemki, usunęłam gniazda nasienne. Śliwki przekroiłam na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopiłam, przestudziłam. Mąki przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewałam masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawałam stopniowo po 2 - 3 łyżki mąki i mleka, na koniec dodałam aromat. Ciasto wylałam do formy w kształcie pierścienia, śr. 26 cm. Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układałam zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piekłam w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyłam cukrem pudrem, ale można polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
- 1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 3 jajka świeże
- 1 szkl. cukru kryształu
- 1 szczypta soli
- kilka kropli aromatu do ciast waniliowego lub cytrynowego
- 3 duże śliwki
- 2 kwaśne jabłka
- do formy: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej
- do oprószenia: cukier puder albo lukier (3/4 szkl. cukru pudru + 3 łyżki soku cytrynowego)
sposób przygotowania: Jabłka obrałam, pokroiłam na ósemki, usunęłam gniazda nasienne. Śliwki przekroiłam na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopiłam, przestudziłam. Mąki przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewałam masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawałam stopniowo po 2 - 3 łyżki mąki i mleka, na koniec dodałam aromat. Ciasto wylałam do formy w kształcie pierścienia, śr. 26 cm. Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układałam zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piekłam w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyłam cukrem pudrem, ale można polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
jejku, piękne jest i na pewno pyszne, chyba powinnam się zabrać do roboty
OdpowiedzUsuńoj tam z czekaniem - ja bym na ciepło wsuwała. :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne... tak ładnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJakie pysznie złociste!
OdpowiedzUsuńJa bym sobie doprawiła jeszcze szczyptą cynamonu (który uwielbiam - a tu by akurat się wpasował^^)
Iście rzeczywiście jesienny wypiek - tylko po co tak tę jesień już przywoływać? T_T
Pozdrawiam serdecznie,
AiS