Jagły z sosem owocowym

Kasza jaglana jest dużo zdrowsza inne kasze i biały ryż. Możemy przyrządzać ją na różne sposoby. Dzisiaj wersja na słodko.


składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25 dkg wiśni
  • 2 małe jabłka
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego Demerara
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (mąki kartoflanej)
  • 1 szczypta soli

sposób przygotowania:
Kaszę przepłukałam na sicie, zalałam mlekiem, dodałam szczyptę soli i cukier waniliowy, gotowałam na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonęła cały płyn (ok.15 - 20 min.). Wiśnie opłukałam, wydrylowałam, posypałam w rondelku cukrem i cynamonem, dodałam ok. 0,5 szkl. wody i gotowałam na małym ogniu  5 min.. Dodałam obrane, pokrojone na ósemki jabłka, dusiłam jeszcze 2 - 3 min.. Mąkę rozprowadziłam w 3 łyżkach zimnej wody, dodałam do owoców, mieszałam aż się zagotowało. Podałam układając na talerzu kopczyki z kaszy i polewając dookoła sosem z owocami.

2 komentarze:

  1. O, jaki ciekawy pomysł na kaszę jaglaną. Zapisuję jako kolejny obiad do wyprobowania. ;)

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. trzymam kaszę jaglaną od dwóch tygodni w szawce i podchodze do niej jak do jeża a tu masz.... taki fajny pomysł, wypróbuję, zainspirowałas mnie Izuniu:)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger