Muffinki czekoladowe z różową pomadą
Muffinki są proste. Muffinki są pyszne. Kocham muffinki. Szybko, łatwo i bardzo pysznie.
Do jednej miski przesiałam: 2 szkl. mąki luksusowej (szkl. poj. 250ml)+ szczyptę soli + po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej + 3 łyżeczki kakao naturalnego. Dodałam też 50 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady 70% i 2/3 szkl. cukru trzcinowego Demerara.
W drugiej misce wymieszałam: 2 roztrzepane jajka + 1/2 łyżeczki esencji waniliowej + 1/2 szkl. maślanki + 4 łyżki roztopionego masła.
Blaszkę do muffinek wyłożyłam papilotkami a piekarnik nagrzałam do 180 st. C. Mokre składniki wlałam na raz do suchych i szybko zamieszałam ciasto łyżką - tylko tyle żeby się lekko połączyły. Nałożyłam porcje do foremek i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 15 - 20 min. - trzeba uważać bo ciasto jest ciemne i nie widać zrumienienia więc łatwo przypalić! Lekko przestudzone posmarowałam lukrem utartym z cukru pudru i syropu wiśniowego, takiego do rozcieńczania, przybrałam czekoladowymi serduszkami.
Do jednej miski przesiałam: 2 szkl. mąki luksusowej (szkl. poj. 250ml)+ szczyptę soli + po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej + 3 łyżeczki kakao naturalnego. Dodałam też 50 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady 70% i 2/3 szkl. cukru trzcinowego Demerara.
W drugiej misce wymieszałam: 2 roztrzepane jajka + 1/2 łyżeczki esencji waniliowej + 1/2 szkl. maślanki + 4 łyżki roztopionego masła.
Blaszkę do muffinek wyłożyłam papilotkami a piekarnik nagrzałam do 180 st. C. Mokre składniki wlałam na raz do suchych i szybko zamieszałam ciasto łyżką - tylko tyle żeby się lekko połączyły. Nałożyłam porcje do foremek i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 15 - 20 min. - trzeba uważać bo ciasto jest ciemne i nie widać zrumienienia więc łatwo przypalić! Lekko przestudzone posmarowałam lukrem utartym z cukru pudru i syropu wiśniowego, takiego do rozcieńczania, przybrałam czekoladowymi serduszkami.
Te słodkie serduszko we chyba najbardziej przypadły mi do gustu!
OdpowiedzUsuńnie widzę w przepisie żadnej słodyczy-cukier,cukier puder jako dodatek do ciasta,czy to jest ciasto bez cukru czy tylko przeoczenie,
OdpowiedzUsuńprzeoczenie - ktoś zeżarł cukier! zaraz poprawię, dzięki :)
UsuńWitam, mam pytanie - czy do tych muffinek można użyć słodkiego mleka lub śmietany?
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam.
teoretycznie tak, ale chodzi o kwaśność maślanki - w połączeniu z kwaśnym płynem soda reaguje i muffinki rosną. Zamiast maślanki możesz użyć kefiru, zsiadłego mleka a w ostateczności do zwykłego dodać troszkę soku z cytryny.
UsuńDziękuję za szybką odp. Mam tylko mleko, dodam więc soku z cytryny.
OdpowiedzUsuńkk
Muffinki zrobione, dzieci zachwycone :)
OdpowiedzUsuńno to bardzo się cieszę
Usuń