Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Bardzo pospolita potrawa bo to tylko placki i sos grzybowy, ale mam kilku znajomych, którzy zapytani na co mieliby ochotę kiedy do mnie przyjdą odpowiedzą, że właśnie na takie placki. I jak już się na te placki umówimy to ilość składników muszę pomnożyć przez 4 żeby wystarczyło dla wszystkich. Tak to jest być grzybniętą - wcale nie tak lekko jak się niektórym wydaje . . . :-)))


składniki:

  • NA PLACKI: kilka dużych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 - 5 łyżek mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy
  • do smażenia: olej
  • NA SOS: ok. 1/2 kg świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 22%
  • 2 łyżki masła
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony,
  • dodatkowo: natka pietruszki

sposób przygotowania:
Kurki dobrze oczyściłam i opłukałam, osączyłam. Cebulę posiekałam. W rondelku roztopiłam masło, zeszkliłam cebulę. Dodałam kurki – małe w całości a większe podzielone na kawałki. Smażyłam razem 3 - 5 min. a następnie wlałam śmietanę. Doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam jeszcze chwilę aż sos zgęstniał, ale nie za długo bo kurki zrobią się gumowate.

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrałam, opłukałam i starłam na małych oczkach tarki jarzynowej. Dodałam jajko i mąkę, dokładnie wymieszałam. Masę doprawiłam dość obficie solą i pieprzem ziołowym. Smażyłam nieduże placki na gorącej patelni z rozgrzanym olejem – zrumienione z obu stron przekładałam na chwilę na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Na talerze wykładałam po 3 - 5 placków, polałam sosem kurkowym i posypałam posiekaną natką pietruszki.

5 komentarzy:

  1. Pyzo! Ależ smaczne! Marzy mi się teraz taki talerz Twoich placków!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię pichcić, więc jutro usmażę sobie i córce takie placuszki, mam całą dużą szufladę zamrożonych kurek, więc 3 paczki wyjąłem i zrobię ucztę dla nas. Nie piszę o żonce, bo jest u rodziny i wraca za 2 dni, więc codziennie coś fajnego dziecku gotuję. Właśnie znalazłem ten przepis i jutro wypróbuję. Efekt opiszę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają znakomicie, tylko po co marchewka do placków ziemniaczanych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo taki miałam pomysł i takie nam bardzo smakują :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger