Grzanka z jajkiem i zielonym sosem

Opieczenie chleba nie trwa długo więc zdążę podać rumiane kromki na śniadanie. Nam najlepiej smakują z jajkiem - może być jajecznica albo na miękko, albo z koszulce i z majonezowym sosem. Nie zawsze mamy tyle czasu żeby rano coś przygotować, często jest to tylko kawa albo płatki na szybko, ale dzisiaj zaszalejemy :-)




składniki:

  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • 4 jajka
  • do gotowania: ok. 1/2 l wody + 3 łyżki octu 10%
  • do smaku: sól, pieprz mielony biały
  • 2 łyżki oliwy

  • SOS - 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku

sposób przygotowania: SOS - zieleninę opłukałam, osączyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Do małego pojemnika blendera włożyłam majonez, wlałam jogurt, dodać obrany czosnek i zieleninę, zmiksowałam na gładki sos. Doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zmiksowałam.

Chleb posmarowałam olejem, opiekłam na blasze w gorącym piekarniku. Wrzącą wodę zakwasiłam octem, bardzo delikatnie wbijałam jajka tak aby nie uszkodzić żółtek. Przy pomocy łyżki zagarniałam ścinające się białko tak aby całe żółtka były nim otulone. Gotowałam na małym ogniu ok. 2 - 3 min - woda ma tylko leciutko wrzeć. Wyjęłam jajka łyżką cedzakową i osączyłąm. Na każdej grzance położyłam 1 jajo w koszulce, oprószyłam solą, pieprzem i polałam zielonym sosem. Polecam, pyszne śniadanie :-)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam grzanki na wszelkie sposoby! Może też spróbuję z jajkiem w koszulce? ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger