Muffinki z bananem i miodem

Muffinki - szybkie i łatwe do zrobienia babeczki. Cały ich urok polega na tym, że można je zrobić z czym tylko chcemy - mogą być słodkie albo wytrawne, z owocami, czekoladą, warzywami - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Wystarczy zamieszać, nałożyć i do pieca. U nas znikają jeszcze ciepłe. 


składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 50 ml płynnego miodu
  • 50 ml kefiru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

składniki suche:

  • 2 szkl mąki pszennej luksusowej (szkl. poj. 200ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 40 g gorzkiej czekolady

sposób przygotowania: Do jednej miski wybiłam jajka, roztrzepałam je, dolałam olej, kefir i miód oraz dodałam esencję i pokrojone w kostkę banany, obrane oczywiście wcześniej ze skórki. Wymieszałam. Do drugiej miski przesiałam mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszałam i dosypałam kawałki posiekanej gorzkiej czekolady - może być posiekana z tabliczki albo czekoladowe wiórki.

Do wymieszanych składników mokrych wsypałam na raz wymieszane składniki suche i zamieszałam łyżką, ale tylko tyle żeby lekko się połączyły. Od razu nałożyłam porcje ciasta do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiłam blaszkę do piekarnika. Piekłam ok. 20 min. w temp. 180 st.C.

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger