Serdelki w warzywach na meksykańską nutę
Nie znam się na kuchni meksykańskiej, ale gdy o niej myślę cisną mi się przed oczy obrazy ostrych papryczek, czerwonej fasoli, kukurydzy . . . Dlatego używając właśnie tych składników pomyślałam, że serdelki nabiorą meksykańskiego charakteru - bardzo ostro nie było bo palących potraw nie lubimy, ale smakowało nam bardzo. Taka zwykła kolacja.
składniki:
sposób przygotowania: serdelki obrałam z cienkich osłonek i nacięłam z obu stron w tzw. szyszunię czyli ukośnie na krzyż. Fasolę przepłukałam i odcedziłam. Chili i czosnek posiekałam, cebulę pokroiłam w półplasterki. Paprykę pokroiłam w paski, cukinię w grube ćwierć plastry, z kolby kukurydzy odkroiłam ziarna.
Na dużej patelni rozgrzałam olej, włożyłam kiełbaski i smażyłam je aż ładnie się zrumieniły, zdjęłam na talerz. Na tłuszcz dodałam cebulę, czosnek i chili, smażyłam chwilę, dodałam kukurydzę, oprószyłam 2 szczyptami cukru i dusiłam 3 minuty. Następnie dolałam sos chili, dołożyłam fasolę i paprykę a po kolejnych kilku minutach smażenia jeszcze cukinię. Wlałam też sos sojowy, dusiłam całość jakieś 3 minuty. Doprawiłam warzywa solą i papryką, dodałam mąkę rozrobioną w 4 łyżkach zimnej wody, zamieszałam, dołożyłam serdelki i jeszcze chwilę poddusiłam żeby dobrze się zagrzały. Kolendrę posiekałam, połowę wsypałam do dania a resztą posypałam porcje. Podałam na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Ważne, żeby warzywa nie rozgotowały się.
składniki:
- 5 kiełbasek parówkowych - serdelków
- 1 kolba kukurydzy cukrowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 zielonej cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki sosu chili z kolendrą i limonką
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1/2 pęczka kolendry
- do smaku: cukier, sól, papryka mielona słodka i ostra
sposób przygotowania: serdelki obrałam z cienkich osłonek i nacięłam z obu stron w tzw. szyszunię czyli ukośnie na krzyż. Fasolę przepłukałam i odcedziłam. Chili i czosnek posiekałam, cebulę pokroiłam w półplasterki. Paprykę pokroiłam w paski, cukinię w grube ćwierć plastry, z kolby kukurydzy odkroiłam ziarna.
Na dużej patelni rozgrzałam olej, włożyłam kiełbaski i smażyłam je aż ładnie się zrumieniły, zdjęłam na talerz. Na tłuszcz dodałam cebulę, czosnek i chili, smażyłam chwilę, dodałam kukurydzę, oprószyłam 2 szczyptami cukru i dusiłam 3 minuty. Następnie dolałam sos chili, dołożyłam fasolę i paprykę a po kolejnych kilku minutach smażenia jeszcze cukinię. Wlałam też sos sojowy, dusiłam całość jakieś 3 minuty. Doprawiłam warzywa solą i papryką, dodałam mąkę rozrobioną w 4 łyżkach zimnej wody, zamieszałam, dołożyłam serdelki i jeszcze chwilę poddusiłam żeby dobrze się zagrzały. Kolendrę posiekałam, połowę wsypałam do dania a resztą posypałam porcje. Podałam na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Ważne, żeby warzywa nie rozgotowały się.
niby zwykły serdelek a jakie piękne danie
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
OdpowiedzUsuńAkurat fuzja smaków dla mnie - kocham serdelki, parówki i kuchnię meksykańską!;) Podobne coś robiłam, ale parówki kroiłam w krążki, podsmażałam, a potem dodawałam do tego meksykańskiego leczo! Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńAlez to super smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuń