Czarka austriacka

Czarka austriacka Sarcoscypha austriaca to grzyb pojawiający się jeszcze zimą, w czasie roztopów, i bardzo wczesną wiosną czyli od lutego do maja. Jest ozdobą szarych jeszcze o tej porze lasów. Nie sposób je nie zauważyć bo jest jaskrawoczerwona i przypomina kwiatek. 

Zajrzyj do mojego atlasu - czy znasz grzyby, które w nim opisałam?

sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna


czarka austriacka, sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna


Czarki austriackie wyglądają jak czerwone, małe kwiatki rozrzucone na ziemi. Wyrastają pozornie bezpośrednio na ziemi, a tak naprawdę na mniej lub bardziej zagrzebanych w ziemi gałązkach i konarach drzew liściastych, przeważnie wierzby i olszy. Czasami na rozrzuconych gałęziach czy kłodach.

Owocniki czarek mają kształt miseczek albo pucharków. Osiągają średnicę do ok. 5 cm. Z wiekiem brzegi wyginają się i mogą pękać. Trzonek jest najczęściej mały i ktki, bywa że prawie niewidoczny. Czarka od wewnątrz jest żywo czerwona - to warstwa zarodnikonośna ma barwę intensywnie szkarłatnoczerwoną, gładką i lśniącą. Strona zewnętrzna jest jaśniejsze, blado różowa, biaława i jakby filcowa.

Czarka austriacka ma bardzo bliską, bliźniaczo podobną siostrę - rzadką czarkę szkarłatną Sarcoscypha coccinea - jednak można je odróżnić dopiero po badaniu mikroskopowym.

Atlasy podają, że jest to grzyb niejadalny, jednak to niezupełnie prawda. Czarka austriacka właściwie nie ma smaku, a jeśli już to smakuje odrobinę rzodkiewkowo. Jest mała więc nie ma znaczenia kulinarnego. Miąższ ma kruchy i kolorowy i tak naprawdę można ją jeść nawet na surowo albo sparzyć i dodawać do sałatek - tylko czy warto skoro smakuje właściwie nijak

Jeszcze do niedawna czarka austriacka by gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów lista grzybów chronionych została zaktualizowana i czarkę wyjęto spod prawnej ochrony. 

sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna
sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna
czarka austriacka, sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna
sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna
czarka austriacka, sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna
sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna
sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, czarka austriacka, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna
czarka austriacka, sacroscypha austriaca, grzyby jadalne, grzyby chronione, grzyb, grzybek, las, prosto z lasu, grzybnięta, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie, wiosna

źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”

E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 

11 komentarzy:

  1. ciekawy grzyb:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. małe są czarki i rosną w czasie kiedy tylko zapaleńcy łażą po lesie :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz spotkalam sie z takim grzybem. Ciekawe co smacznego mozna z niego wyczarowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponieważ właściwie nie ma smaku i jest taką małą "skórką" to myślę, że lepiej zostawić go w lesie żeby po prostu ładnie wyglądał :)

      Usuń
  3. a ja nigdy jeszcze nie widziałem takiego grzyba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. często bywa niezauważany gdzieś pod liśćmi a poza tym kiedy rośnie to niewiele osób chodzi do lasu a jeszcze mniej patrzy pod nogi :)

      Usuń
  4. U mnie w tym roku był wysyp tych grzybów i długo zastanawiałam się co to może być, ale nigdy nie powiedziałabym że są one jadalne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są jadalne, ale po pierwsze pod ochroną a po drugie nie mają właściwie żadnego smaku więc nie warto ich zbierać

      Usuń
  5. Od 2014 roku nie są już pod ochroną. Smak jakby rzodkiewkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są na tyle rzadkie i piękne, że zasługują na to żeby pozostać w lesie, szczególnie że smak jest właściwie żaden.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger