Zwykły, prosty biszkopt z jabłuszkami
Jak nie mam weny i nie wiem co upiec to zwykle kończy się na muffinkach, ale nie tym razem. Biszkopt robi się szybko a skoro miałam też jabłka więc nie było się nad czym zastanawiać.
składniki:
sposób przygotowania: tortownicę śr.25 cm posmarowałam na samym dnie masłem i posypałam tartą bułką. Włączyłam piekarnik nastawiając go na 170 st. C.
Jajka wbiłam do miski, dodałam sól, cukier i ubijałam mikserem na dużych obrotach aż masa była jasno kremowa i bardzo puszysta - im staranniej to zrobimy tym biszkopt będzie bardziej puszysty. Dodałam sok z cytryny i esencję.
Dosypałam mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wmieszałam je w pianę za pomocą łyżki. Właściwie to proszek można pominąć, ale nie byłam pewna czy bez niego ciasto mi dobrze wyrośnie bo mąka orkiszowa jest dość ciężka. Masę wylałam do formy. Na wierzchu ułożyłam gęsto ósemki obranych jabłek. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 40 min., ale przed wyjęciem sprawdziłam stan patyczkiem.
Gdy przestygło polałam lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego oraz posypałam płatkami migdałowymi.
Biszkopt wyszedł bardzo puszysty i mięciutki.
składniki:
- 5 niedużych jajek
- 3/4 kubka cukru zwykłego - kubek poj. 250 ml
- 1/2 kubka mąki pszennej luksusowej
- 1/2 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka małych jabłuszek
- lukier - sok z cytryny + cukier puder
- płatki migdałowe
sposób przygotowania: tortownicę śr.25 cm posmarowałam na samym dnie masłem i posypałam tartą bułką. Włączyłam piekarnik nastawiając go na 170 st. C.
Jajka wbiłam do miski, dodałam sól, cukier i ubijałam mikserem na dużych obrotach aż masa była jasno kremowa i bardzo puszysta - im staranniej to zrobimy tym biszkopt będzie bardziej puszysty. Dodałam sok z cytryny i esencję.
Dosypałam mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wmieszałam je w pianę za pomocą łyżki. Właściwie to proszek można pominąć, ale nie byłam pewna czy bez niego ciasto mi dobrze wyrośnie bo mąka orkiszowa jest dość ciężka. Masę wylałam do formy. Na wierzchu ułożyłam gęsto ósemki obranych jabłek. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 40 min., ale przed wyjęciem sprawdziłam stan patyczkiem.
Gdy przestygło polałam lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego oraz posypałam płatkami migdałowymi.
Biszkopt wyszedł bardzo puszysty i mięciutki.
'zwykły i prosty' a jaki cudny!
OdpowiedzUsuńLubię biszkopty, ale z orkiszową jeszcze ani nie piekłam, ani nie jadłam.
OdpowiedzUsuńzemfiroczka, polecam bo to świetna mąka!
OdpowiedzUsuńprezentuje się smakowicie!
OdpowiedzUsuńOrkiszowa mąka jest super, doskonale daje się wyrabiać, a ciasto na niej wspaniale rośnie, co zresztą tutaj widać. ;) Do tej pory piekłam chleby na niej, ale widzę, że na biszkopty też świetnie się nadaje! :)
OdpowiedzUsuńpiekłam z niej biszkopt, piekłam ciasto kruche, robiłam bułeczki....jestem zachwycona jej smakiem i strukturą a kupuję w Tesco po 4 zł za kg więc wcale nie drogo
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo kusząco, i jak ładnie wyrósł!
OdpowiedzUsuń