Schabowe roladki z serem i szynką
Duszone rolady przeważnie robi się z wołowiny. Jednak te ze schabu są po prostu szybsze do zrobienia bo dusza się dużo krócej a smakiem nie ustępują tradycyjnym.
składniki:
sposób przygotowania: plastry schabu rozbiłam dość cienko tłuczkiem przykrywając je wcześniej folią spożywczą żeby nie porozrywać mięsa. Oprószyłam z obu stron solą. Na każdym ułożyłam po plastrze szynki i dwóch plasterkach sera, zrolowałam dość ściśle boki zaginając do środka i spięłam szpilkami do zrazów. Troszkę mąki zmieszałam z 1 czubatą łyżeczką słodkiej papryki i obtoczyłam w tej mieszance roladki i smażyłam na rozgrzanym maśle aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Gdy się zezłociły wlałam na patelnię ok. 100 ml białego, reńskiego, półsłodkiego wina i chwileczkę poddusiłam żeby mięso doszło w środku. Podałam z konfiturą żurawinową, ziemniakami i sałatą.
składniki:
- 4 plastry schabu wieprzowego bez kości
- 4 plastry szynki gotowanej wędzonej
- 8 plasterków sera żółtego, u mnie salami
- do obtoczenia: trochę mąki pszennej
- do smaku: sól, papryka słodka mielona
- do smażenia: masło klarowane
- 100 ml wina białego półsłodkiego
sposób przygotowania: plastry schabu rozbiłam dość cienko tłuczkiem przykrywając je wcześniej folią spożywczą żeby nie porozrywać mięsa. Oprószyłam z obu stron solą. Na każdym ułożyłam po plastrze szynki i dwóch plasterkach sera, zrolowałam dość ściśle boki zaginając do środka i spięłam szpilkami do zrazów. Troszkę mąki zmieszałam z 1 czubatą łyżeczką słodkiej papryki i obtoczyłam w tej mieszance roladki i smażyłam na rozgrzanym maśle aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Gdy się zezłociły wlałam na patelnię ok. 100 ml białego, reńskiego, półsłodkiego wina i chwileczkę poddusiłam żeby mięso doszło w środku. Podałam z konfiturą żurawinową, ziemniakami i sałatą.
pycha! nie ma jak tradycja
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie serek się wylewa! ;)
OdpowiedzUsuńo rany !!!! pyszności !!!!
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane!!!
OdpowiedzUsuńPyzo, wymiatasz no! :D