Murzynek z bakaliami

Dawno już nie piekłam murzynka a za to keks gościł dwa razy w ostatnim tygodniu. Złapaliśmy fazę na bakalie więc w murzynku też jest ich tym razem dużo.



składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej (szkl. poj. 250ml)
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła albo margaryny 250 g
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego Demerara
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli zapachu do ciast np. rumowego albo pomarańczowego
  • po 4 łyżki mleka i kakao naturalnego
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1,5 szkl. posiekanych bakalii (rodzynki, żurawina, morele, orzechy)
  • 50 g gorzkiej czekolady

sposób przygotowania: Formę (tortownicę o śr. 21 cm) wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.

Masło rozpuściłam w rondelku, dodając mleko, kakao i cukier. Kiedy wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły w jednolitą masę odstawiłam do przestudzenia. 1/3 szkl. odlałam, a do reszty dodałam żółtka, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, zapach i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszałam delikatnie, ale dokładnie. Na koniec dosypałam 3/4 posiekanych bakalii, ponownie wymieszałam i przelałam ciasto do formy. Piekłam ok. 45 - 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C .

Czekoladę pokruszyłam, rozpuściłam w miseczce nad parą i wymieszałam z odlaną częścią kakaowej masy. Kiedy ciasto przestygło posmarowałam je polewą i posypałam resztą bakalii.

Wyszło coś pomiędzy kakaowym keksem, murzynkiem a piernikiem - baaardzo dobre :)


15 komentarzy:

  1. Prezentuje się obłędnie, musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale naładowany bakaliami ,lubię takie ciacha bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę że Ciebie też zamurzynkowało :)
    Dzięki za poranną kawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aldi, dziękuję :)

    cobytuzjeść?, ja też lubię :)

    Olu, i ja dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. obłędne połączenie jak dla mnie :)

    szczęśliwego Nowego Roku przy okazji życzę :)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny murzynek, uwielbiam, ale nigdy nie robiłam z bakaliami, dlaczego? Skoro tak pięknie wygląda! musi być pyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu, ja bakalie mogę do wszystkiego bo bardzo lubimy

    OdpowiedzUsuń
  8. WSZYSTKIEGO NAJPIEKNIEJSZEGO NA NOWY 2012 ROK:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyzuniu murzynek pełen bakalii - doskonały pomysł:) Wielki buziak i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdzie w opisie nie znalazłam uwag o cukrze, a wypadałoby napisać że cukier został okrojony do minimum i w rezultacie ciasto nie jest smaczne bo nie jest słodkie. Nie ma żadnej przyjemności ze zjedzenia takiego bochenka z bakaliami, nikomu u mnie w domu nie smakował. Prezentując przepis powinna Pani brać pod uwagę, że ktoś zmarnuje czas i pieniądze na składniki. Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież w składzie jest cukier, poza tym dodaje się dużo bakalii a suszone owoce są bardzo słodkie więc nie rozumiem o co Ci chodzi. Ciasto wcale nie jest za mało słodkie. To, że komuś nie smakowało to już nie moja wina - każdy ma swój smak a ciasto to nie tylko smak samego cukru

      Usuń
  11. Witam P. Dzis chcialabym zrobic ten murzynek bo wyglada oblednie.
    Mam pytanie czy mozna dodac skladniki np: cynamon i przyprawe do piernikow
    i zastapic zamiast zurawiny,moreli -suszone sliwki?
    Czy skladnikowo bedzie wszystko pasowalo i nie zrobi mi sie zakalec :)))
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać spokojnie przyprawę do piernika czy sam cynamon - łyżeczka nie zrobi różnicy w konsystencji ciasta. Możesz też żurawinę i morele zastąpić śliwkami - taką samą ilością. Myślę, że taki zestaw będzie bardziej piernikowy i na pewno pyszny :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger